shomer shabat

Pazar, Eylül 06, 2015

"DAHA ÇOK SİYONİZM" İŞE YARAR MI?

bs"d


Bir kaç gün evvel Times of Israel'de çıkan bir makale ile ilgili yorumlarımda Denis Ojalvo'nun "daha çok siyonizm" önerisinin yetersiz olduğuna inandığımı yazmıştım.
Bu sabah 2013 yılında yapılan ve halen sonuçları analiz edilmekte olan ABD Yahudileri ile ilgili PEW araştırmasının değindiği yeni bir konunun açıklanması ile ilgili habere rastladım.
Makalenin tümü: The future American Jew
Makale ABD Yahudi çerçevesinin gittikçe geleneklerine bağlı, muhafazakarların etkisi altına girmekte olduğunu yazıyor.
Sizlerle yukarda sözünü ettiğim "daha çok Siyonizm" fikri ile ilgili düşüncelerime destek olan bölümü paylaşıyorum:

[ABD Yahudileri'nin] Israel hakkındaki yaklaşımları?
Geleneklerine bağlı Yahudiler'in (Ortodoks) yüzde 61'i Israel'e özel bir bağlılık ifade ederlerken diğer gruplarda bu oran yüzde 27. Modern Ortodox'lar bu konuda yüzde 77 iken Harediler yüzde 55.


Israel'in kendi Yahudi kimlikleri bağlamındaki yerinin önemi hakkındaki soruya modern Ortodoxların yüzde 79'u özellikle önemli derlerken Harediler'de bu oran yüzde 45'e düşüyor. Herşeye rağmen bu oranlar genel ABD Yahudileri içinde özellikle yüksek oranları temsil ediyorlar.


Eğer makalenin orijinalini yukardaki linkten okuyacak olursanız ABD Yahudi toplumu içindeki bu değişimin sebepleri yanında Israel'in ABD ile olan güvenlik ve ekonomik bağlarında özellikle çok daha pozitif sonuçlara yarayacağı kanısı olduğunu göreceksiniz.

"Daha çok Siyonizm" teorisinin geleneklerinden kopmuş veya kopartılmış Yahudi toplumları içinde anlamını kaybeden bir ideolijiden fazla olmayacağı (40 -50 sene evvel'den farklı olarak) görmek mümkün. Artık secüler Siyonizm karın doyurmuyor. Aynı şekilde bu Israel içinde de geçerli ve gittikçe en azından araştırıp öğrenmek seviyesinde dahi olsa bir açlık var.
Her geçen gün bunun daha da yayılmakta olduğu görülüyor.

"Sadece Siyonizm" veya "daha çok Siyonizm" Yahudiliğe bir çözüm değil. İçinde tabiatı ile Siyonizm'i de barındıran "daha çok Yahudilik" tüm toplumlar için (Israel dahil) tek ve en denenmiş, ispatlanmış çözüm.
Related Posts with Thumbnails