shomer shabat

Çarşamba, Şubat 11, 2009

SECIM SONUCLARINA BIR UST BAKIS


bs"d

Israil secimlerinin kendimce kisa bir analizi :

Oncelikle Kneset'e secilen 120 milletvekilinin su anda bolunmesi 65 sag egilimli ve 55 merkez ve sol olarak gorunuyor . Askerlerin oylarinin sayilmasi ile bu biraz daha degisebilir . Olabilecek olan Arap partilerinden Bala"d 'in almis oldugu % 2.60 lik oy orani % 2'nin altina duserse 2 veya 3 milletvekili buyuk partilerin hesabina kayabilir .
Bu milletvekillerinin Kadima'ya kaymasi Cumhurbaskani Peres uzerinde psikolojik bir baski yaratabilir .
.
Sol partilerin , Ehud Barak liderliginde Isci patisinin ve daha da sol da olan Meretz'in heybetli cokusleri bir gercek . Hayaller ile ve bu hayalleri asiriliklari ile susleyen bu partilerin geri donus yapmalari cok zor olacaktir .
Bu iki partinin oy tabani kanimca Kadima'ya kaydi . Toprak vererek barisa varacaklarini umut edenlere platform olusturan Kadima'nin bu kayan oylarla olusan tabaninin pek saglam olmadigina inaniyorum .



Bilirsiniz Israil'de bir secim sonuclandigi anda gelecek secimler icin geriye sayim baslar .
Ozellikle bence bu secimlerde ortaya cikan sonuc bu geri sayimi daha da hizlandirabilir .




Her ne kadar politik yelpaze yukarda da yazdigim gibi 65 'e 55 olarak gorunse dahi kanimca bu buyuk bir yanilgi .
Biraz derinlemesine bakarsak :
Shas ; parayi veren dudugu calar partisi oldugu icin , her ne kadar yapisi ve oy tabani sag egilimli olsa dahi Kadima'nin tekliflerine aciktir . Secimlerden evvel Shas'in kaprislerine boyun egmeyen Livni bu sefer o kadar kuvvetli olamayacaktir .
Yani Shas iki yonde de oynayacaktir.
Keza ayni sekilde Ashkenaz Haredilerin partisi Yahadut HaTora .
Bu iki parti birlikte sonuclar degismezse 16 vekili ile kesin "SAG" blokta sayilamaz .



Gelelim Avigdor Lieberman'in "Yisrael Beytenu" partisine . Her ne kadar sahin sagci olarak gorunse dahi , Lieberman Yerushalayim'in dahi bolunmesini kaale alan ve alacak olan bir yapida . Ana ajandalarindan olan sivil evlilik ve temel kasherut kanunlarinin devlet bazinda degistirilmesi olan Yisrael Beytenu ise Likud'un yaptigi , daha dogrusu Netanyahu'nun pis bir oyunu ile olusan bir durumdan yararlanarak Likud'dan oy calarak bu basarisini elde etti .
Moshe Feiglin'in aday listesinde realistik olmayan bir yere itilmesi sonucu kanimca bu oy kaybi gerceklesti . Hakki olan listedeki 20 numarali yeri korunsa idi Likud'un sag kanadi ,Lieberman'in sahin gorunen politikalarini Likud icinde tasiyan Feiglin sayesinde en azindan 4-5 milletvekili daha kazanabilirdi .


Netanyahu kendisine sahsi tehdit olarak gordugu Feiglin'i yabancisi olmadigi Sharon stili dikta politik oyunlari ile ekarte ederek Likud'a zarar verdi . Yoksa Likud 1977'de yasadigi zafere cok yakindi .

Mahane Leumi olarak adlandirilan dindar siyonist kanat ise anlamsiz ve kapris dolu bir firtinanin sonuclarina katlanmak zorunda . Gush Katif'te Israil solunun (Ariel Sharon baskanliginda) pogromlarina ugrayan bu kesim kendi icinde kendine buyuk zararlar verdi . Tek parti halinde katilmalari sonucu 7 milletvekili yrine 9-10 cikartacaklarina inaniyorum. Dedigim gibi gelecek secimler icin geriye sayim basladigi icin bu konuda calismalarin da hemen baslamasi gerekiyor. Olasi bir Kadima veya Likud hukumetlerinin her ikisinin de politikalarinin sonucta Yehuda ve Shomron'daki Yahudi toplumlarini evlerinden surmek olacagina inaniyorum. Bununla gerektigi gibi savasabilmek icin tek vucut olmanin mecburiyeti mutlak.

Olabilecek hukumet birlesimleri soyle olabilir :
Kadima - Yisrael Beytenu - Shas - Isci partisi
Likud - Yisrael Beytenu - Shas - Yahadut HaTora - Bayt Yehudi - Ihud Leumi

Bircok kisinin belki hayalini kurdugu :
Kadima - Likud - Isci Partisi
Bu kombinasyon Likud'un sonu olacaktir.

Kisaca gelecek secimler cok ta uzak degil galiba.

Bu kisir ve anlamsiz donguden cikabilmek icin tek care , secim ve yonetim sisteminin degistirilmesi .
Maalesef haritadan silinmekte olan Israil solunun Israil'i , her ne kadar Kadima gibi partilerin bunyesinde kendine ses bulabilmesine ragmen, bu sistemi esiri olarak tutmasi istegi yuzunden saglikli bir secim vesaglikli hukumetler kurulamiyor.
Related Posts with Thumbnails