shomer shabat

Cuma, Şubat 13, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 13 SUBAT 2009

bs"d

Günlük yaşamımızda sevme duygusunun bir zorunluluk olduğu asla düşünülemez ise de; Tora bize her gün gerçekleştirmemiz gereken 3 zorunlu sevgiden bahsetmektedir.
Bu durumda bir yahudi gün be gün, 3 farklı sevgi mistvasından, 3 farklı boyutta oluşan SEVGİ'ler den sorumludur.
Nedir bu sevgiler?
a) T-nrı sevgisi; Şema'da dediğimiz gibi: "Veaavta Et Hashem Elokeha" - T-nrı'yı sev!
b) Yahudi sevgisi; Tora'nın bir başka bölümünde dediği gibi: "Veaavta Leraeha Kamoha" Arkadaşını kendin gibi sev
c) Ger - Yahudiliği gerçek anlamda seçmek isteyen birine olan sevgi; Tora'da dediği gibi: Veavtem et hager, ki gerim ayitem beerets mitsrayim. Yahudiliği seçmiş birini seveceksiniz çünkü Mısır ülkesindeyken sizde böyle biriyle aynı konumdaydınız.

Hasidut bunu derin olarak şöyle anlamımız gerektiğini belirtiyor:

a) T-nrı sevgisi = Tamamen mantık çerçevesi dışında olan bir sevgi. Örneğin Rabi Akiva: Kendisi sırf Tora öğrettiği için Romalılar tarafından demir tarakla acılar içinde ölürken bile Şema söyleyerek "veavta aşem elokeha" T-nrı'yı sevmekten bahsetmekteydi. Bu yüzdendir ki; bu sevgi türü Tora'da nedeni belirtilmeyen tek sevgi türüdür.
-sokak adabıyla: bir çeşit sebepsiz aşk

b) yahudi sevgisi = Bağlantıdan dolayı oluşan, akranlık sevgisi. Ben başka bir yahudiyi seviyorum, çünkü "kamoha" kendim gibi. Çünkü uzak da olsa yakın da olsa o, benim akrabam ya da benle aynı konumda, benle aynı amaç birliğine varmış. Bu yüzden onu seviyorum. Aynı şekilde Tora'nın bu sevgi için "kamoha" kendin gibi, nedenini belirtmesinin altındaki neden budur.
-sokak adabıyla: bir çeşit amaç evliliği

c) Ger (yahudiliği gerçek anlamda seçmek isteyen kişi) sevgisi = Mantıki sevgi. Ben bu durumdaki birini seviyorum, çünkü (Tora'nın belirttiği gibi) bizler Mısır'da yaşarken, daha Tora'yı almamış ve ne kadar köklerimize bağlı olsak da, ne kadar bu dünyaya T-nrı'nın Krallığını duyurmak istesek de; Tora'yı almadıkça daha tam olarak yahudi sayılmazdık. Bu yüzden Tora aynı kaderi paylaşmakta olduğumuz bu kişileri sevmememizin nedenini geçmiş paralelliğiiz olarak belirtmektedir.
-sokak adabıyla: mantık evliliği

İşte Tora bizlere 3 farklı sevgi boyutu ile yaşadığımız hergün ve hergün'ü "Sevgiler" günü olarak belirtmekte ve ancak bu 3 boyutun birleştiğinde gerçek amaca ulaşabileceğimizi bildirmekte...

Herkese sevgiler
Aaron Eskenazi
Related Posts with Thumbnails