shomer shabat

Pazartesi, Şubat 23, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 22 SUBAT 2009

bs"d

Aaron Eshkenazi'ye tesekkurlerle ;

Salı günü İbrani aylarından Adar ayına giriyoruz.

Bu ay yahudiler için en pozitif aydır. Gimaranın deyişi ile bu aya girdiğimiz zaman sevincimizi maksimuma çıkartırız. Hatta tüm alaha kitapları bir yahudinin, yahudi olmayan biri ile mahkemesi varsa, mahkemeyi Adar ayına taşıyabilmesinin öneminin altını çizerler.

Purim olaylarından tanıdığımız, tüm yahudileri ölüme mahkum etmek isteyen Aman ise, kraldan aldığı izin ile yahudilere ölüm kararını uygulamak için kendince akıllı bir hesaplama ile Adar ayını seçmişti. Kararını uygulamak için ibrani takviminin 7 Adar tarihli gününü, yani Moşe Rabenu'nun ölüm gününü seçen Aman, bu tarihin yahudiler için yas günü olduğunu ve hatta negatif etkileri olan bir gün olduğunu düşünen Aman, 7 Adar'ın ayrıca Moşe Rabenu'nun doğum günü olduğunu aklına hiç getirmemişti.

Evet 7 Adar Moşe Rabenu'yu kaybettiğimiz bir gün olabilirdi, ama o gün Moşe Rabenu'nun doğduğu gündür de...

Purim'in verdiği mesaj burdadır. Megilat Ester'de okuduğumuz gibi, "venafohu" - "herşey tersine döndü." Bizim için bir felaketle sonuçlanacak olaylar dizisi bizim kurtuluş aletlerimiz - aşamalarımız oldu.

Bu aya girerken aklımızdan çıkarmamamız gereken ders de budur; herşey ne kadar kötü gidiyor olsa da, Ay'a benzetilen biz yahudiler, ne kadar karanlık durumda olsak da, bu ayın tam ortasında ayın 14'ünde ne kadar pırıl pırıl parlak olup tüm karanlığı aydınlatacağımızı en zorlu günlerimizde bile unutmayalım.

Hizku Veamets Levavhem, kol amyahalim laAşem - Umudunu T-nrı'ya bağlayan herkes güçlü ve cesur olun!
Related Posts with Thumbnails