shomer shabat

Cuma, Şubat 27, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 27 SUBAT 2009

bs"d

Taanit Ester - Ester'in Orucu

Purim'den bir gün önce, fazla önemsenmeyen, ama çok önemli anlama sahip bir oruç günü olan Ester'in Orucu'nu sadece Ester ya da Mordehay isimliler tutmaz. Bar/ Bat mitsva yaşını doldurmuş sağlık durumu el veren herkes tarafından tutulmalıdır.

Kipur ve Purim orucu dışında diğer tüm oruçları tutmamızın nedeni, altında yatan sebeplerin hala günümüzde de devam ediyor olmasıdır. Örneğin Tişa Be Av'da yasını tuttuğumuz Bet Amikdaş'ımız hala ayakta değildir, ya da Şiva Asar Be Tamuz'da yasını tuttuğumuz Yeruşalayim hala eski görkemini geri kazanamamıştır.

Peki Kipur ve Purim'de (Taanit Ester'de) niye oruç tutarız?

Çünkü yılın bu günlerinin oluşturduğu T-nrı'sal manevi etkilerinin yıl be yıl, bu özel günlerde tekrardan ilk seferki gibi ortaya çıkmasıdır. Yani ilk kipur gününde yahudileri altın buzağıya tapmaları nedeniyle verilmesi gereken cezalanın T-nrısal merhametle affedilmesi gibi her yıl T-nrı'nın bu merhameti kiour gününde ortaya çıkar ve yahudileri günahları ne olursa olsun affeder. Taanit Ester ve Purim günlerinde de bu merhametin açığa çıkışı her sene tekrarlanmaktadır. Purim zamanında yahudiler günahlarından dolayı Aman isimli br liderin gazabından T-nrısal merhametle kurtuldukları gibi, bizlerde Ester'in orucunu ve Purim'i olması gerektiği şekilde gerçekleştirirsek, ilk Purim gününde ortaya çıkan bu T-nrısal merhamet bir kez daha hayatımıza girer ve günahlarımız ve yanlışlarımız silinir ve birkez daha aynı Şuşan'da gerçekleşen Purim mucizesi gibi mucizleri hayatımıza eklemiş oluruz.

Herkese Şabat Şalom
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails