shomer shabat

Perşembe, Ocak 29, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 29 OCAK 2009

bs"d

Aaron Ashkenazi'ye tesekurlerle :

Bilginlerimiz düşünmeyi ve sorgulamayı çok severler, o kadar ki gerçekte karşılaşmayacağımız bir durumun bile Tora kuralları ile nasıl çözüleceğini incelerler - tartışır dururlar, örneğin;

İki adam çölde seyahat ediyorsa ve birinin, uygarlığa uygarlığa ulaşıncaya kadar sadece bir kişiye yetecek kadar suyu varsa; ve suyu paylaştıklarında ikisi de ölecekse; bu durumda kanun nedir???

Tora bize açıkça başkasını öldürmeyeceksin demekte ve başka bir yerde ise açıkça kendini hayatını koruyacaksın demektedir.

Gimarada geçen bu uzun tartışmadan bazı görüşleri ele alalım:

Paturanın oğlu derki; Birinin arkadaşının ölümünü görmektense, ikisinde suyu içmesi ve ölümü seçmesi daha iyidir.

Suyu ikisinin de içmemesi ve kurtuşun beklenmesi gibi görüşler de katılmaktadır bu tartışmaya.

Arkadaşının kendin gibi sevmenin Tora'nın en temel kuralı olduğunu belirten Rabi Akiva Tora'daki "kardeşin seninle birlikte yaşabilir" sözünden "seninle birlikte" deyişinin bizlere önce kendi hayatımızın sonra arkadaşımızın hayatının geldiğini anlamamız gerektiğini söyler. "Arkadaşınızı sevme kuralı ancak yaşayan biri için geçerlidir" der.

Acıklı ama gerçek şudur ki, arkadaşınızı siz öldürmediniz. Kendi suyunuzu içtiniz çünkü aksi intihar etmek olurdu. Katil çekiç olmaktansa, masum çivi olmak daha iyidir.
Related Posts with Thumbnails