shomer shabat

Pazartesi, Ocak 26, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 26 OCAK 2009

bs"d

Bugün Roş Hodeş - İbrani takviminde Ay Başı!

Alaha'da şu soru sorulmuştur, acaba kişi roş hodeş onuruna bir yemek düzenlemek zorunlu mudur? Rav Yosef Karo bunu temel alaha kitabımız Şulhan Aruh'ta (siman 419'da), açıkça gün onuruna normal günlük öğün düzenimizden daha özel yemek yememizin, tertiplememizin veya bu özel yemeğe katılmamızın mitsva olduğunu belirtmektedir.

Bu mitsva 1 öğünümüze normal günlük öğünlerimizde yemeye alışık olmadığımız 1 çeşidin masamıza konulması ile gerçekleştirilebilinir.

Bu kuralın kaynağı, Tora'da belitilen "uvyom simhattem umoadehem uvroşe hodşehem" - nasılki mutlu günlerimizde - bayramlarda özel yemek yeriz, roş hodeşte de bundan bir pay olmalıdır.

Roş Aşana gimarası, kişinin kazancının bir roş aşana'dan (yıl başından) diğer roş aşana'ya kadar ki kazancının belirli olduğunu ama bu kazanca şabat - bayramlar ve roş hodeş için harcadıkları dahil değildir. Yani bayramlar, şabat, ay başı gibi günleri özelleştirmek için kullandığımız finansal harcamaların yıl sonu hesaplarında bize extradan verilen bir hediye olduğu, ve tüm bu harcamaların bizim değil sanki T-nrı'nın cebinden çıkıyormuş gibi olduğu ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca bu özel günü onurlandırmak için, günlük kıyafetlerimiz dışında, daha özel kıyafetler giymek çok doğru bir davranış olacaktır.

Herkese Hodeş Tov (İyi Aylar), beklentilerinizin hepsinin gerçekleşeceği, kurtuluşun geleceği bir ay olsun!

Aaron Eskenazi
26 Ocak 2009 - 1 Şevat 5769
Kaynak: Şulhan Aruh Siman419 & Kaf Ahayaim
Related Posts with Thumbnails