shomer shabat

Cumartesi, Ocak 17, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 17 OCAK 2009

bs"d

AARON ASHKENAZI'YE TESEKKURLERLE


Ahnasat Orhim - Misafir Ağırlamak

Bir Yahudi evi daima misafirperver olmalıdır. Özellikle Şabat ve bayram günlerinde evimiz misafirlere açık olmalıdır.Ahnasat Orhim mitsvası o kadar büyüktür ki; Avraam bile Tanrı ile konuşmasını yarıda bırakıp, misafirlerini karşılamaya koşmuş ve onları yemeye davet etmiştir. Bundan şunu öğreniyoruz ki, misafirleri ağırlama Tanrı’nın Kutsal Varlığını karşılamaktan da önemlidir.

Bikur Holim - Hasta Ziyareti
Hasta olan dostlarımızı ziyaret etmeli,ihtiyaçlarını temin etmeli, morallerini düzetmeli ve onlar için dua etmeliyiz.Hasta ister, zengin, ister fakir, genç veya ihtiyar olsun, ziyaretine gidilmelidir. Aynı şekilde Tanrı bile Avraam’ı sünnetinden sonra ziyaret etmiştir. Tora okunurken, hasta için özel bir dua okunabilir.Bu duanın Mişeberah diye adlandırılır. Hastanın adına Tsedaka vermek Refuah Şelema - Tamamen iyileşmesini dilemek geleneğimizdir.

Alvayat Amet - Ölüye Refakat Etmek
Bir cenaze (Levaya) merasimine katılmak büyük bir mitsvadır. Ölü gömüldükten (kevura) sonra yas tutanlar – Aveller, ‘Şiva’ya otururlar ve evde yedi gün yas tutarlar. (Şiva - yedi). Şiva esnasında dualar yas tutanın evinde okunur ve herkes gelip yas tutanları kayıpları için teselli eder. Buna Nihum Avelim denir, veya genelde söylendiği gibi: “Yas tutanı teselli etmeye (Menahem Ovel’e) gidiyorum.” denir. Cenazeden sonra yas tutanların ilk yemeklerinin, bir dost tarafından hazırlanmış, pişmiş yumurta ve ekmekten oluşması geleneklerimizdendir. Yas tutanlar alçak taburelerde otururlar. Yas tutulan evde ölünün anısına bir mum yakılır.

Ahnasat Kala – Geline Yardım
Yahudi evini kuracak genç bir çifte, yardım etmek için para vermek, manevi destekte bulunmak her Yahudi’nin vazifesidir. Bir düğün için para yardımında bulunmak büyük bir mitsvadır. Buna Ahnasat Kala denir. Eğer fakir bir kızın drahoması yoksa onu hor
görmemek lazımdır.
Related Posts with Thumbnails