shomer shabat

Cuma, Ocak 23, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 23 OCAK 2009

bs"d

Sağlık tehlikeli olması nedeniyle yasak olan bazı hareketler:

* Et ve balığı aynı anda tüketmek sağlık yönünden zarralı olduğundan sakıncalıdır. Yine bu sebeple kümes hayvanının eti, hatta yağı ya da suyu ile bile; balığı aynı anda yemek yanlış bir hareket olacaktır. Arka arkaya (önce balık sonra et ; yada tersi) bu iki yemeyi yiyebilmek için, ağzımızı temizlemek amaçlı bir parça su yada ekmek yemek gereklidir.

** Kişi kendini, insan vucudundan akan terden (yüzden akana ter hariç) korumalıdır, çünkü bu ter ölümcül dereceye ulaşacak kadar zehirli olabilmektedir. Bu yüzden hiçbir yiyecek, terli bedene deyecek korkusu yüzünden kıyafetlerin altına koyulmamalıdır. Ayrıca kişi madeni yada kağıt parayı asla ağzına koymamalıdır. Çünkü para çok fazla el değiştirdiğinden üzerinde vucut teri barındırabilmektedir.

*** Kişi yemek kokusu duyması ardından ağzından akan salyayı yutmamaya özen göstermelidir. Çünkü bunu yutmak (T-nrı korusun) vucuda büyük tehlikeler yaratmaktadır.

**** Uzun süre üzeri açık durmuş suyu içmemek yine sağlıksal açıdan tavsiye edilir.

--- Tüm bu durumların arkasında Tora'sal bir mitvsanın durduğu unutulmamalıdır. Tora'da dediği gibi, "canınızı koruyun!"

Kaynak Kitsur Şulhan Aruh 33: 1-5
Aaron Eskenazi
23.1.09
Related Posts with Thumbnails