shomer shabat

Cumartesi, Mart 12, 2016

HATZALA -הצלה -KİDUŞ HA'ŞEM

bs"d



Rabbi Paysach Krohn'un Tora ve motivasyon derslerinden dinlediklerimden bazı seçmeleri daha evvel burada paylaşmıştım. Bir kaç ay evvel yine çok hoşuma giden gerçek bir hikayeyi dinlemiştim ama kaynağını kaybettiğimden ve sadece aklımda kalanları yazarak eksik bilgi vermekten çekindiğim için yazamamıştım.
Bu hafta eve her Perşembe bırakılan gazetede Rabbi Krohn'un köşesinde bu olayı anlattığını gördüm ve şimdi iletiyorum.
Müthiş bir Kiduş Ha'Şem hikayesi:

1962 senesinin bir bahar sabahında Brooklyn'in Williamsburg semtinde Ross sokağındaki Polişer Havrasından çıkan Satmer Hasidi Hershel Weber caddede bir adamın göğsünde büyük bir acı hissetiğini bağırarak yere yıkıldığını görür. Hershel ve etrafta bulunanlar hemen polise ve ambulansa telefon ettirirler ama bir kaç dakika içinde adamın yüzünün morardığını görürler ve maalesef adam kaldırımın üstünde vefat eder.
Hersel daha sonra olay yerine gelen iki polisin not alırken aralarında geçen konuşmalarını duyar. "10 dakika evvel yetişseydik, bu adamı kurtarabilirdik...".
Hershel bu olaydan çok etkilenir ve fırıncı olan Hershel Kalf ve kuru temizleme dükkanı sahibi Yoelish Gantz'i kendisi ile birlikte ilk yardım kurslarına katılmaya ikna eder.
Bu iki esnaf ve Hershel Weber birer tane oksijen tankı da satın alarak gerekirse etraflarında böyle bir olay tekrar yaşanırsa en azından ambulans gelene kadar müdahale edebilmeyi amaçlıyorlardı.

Bir kaç ay sonra Williamsburg semtinin Morton sokağında yaşayan yaşlı bir adam uykusunda vefat eder. Sabahleyin eşi uyandığında kocasından hiç bir tepki gelmediğini görünce pencereye koşarak yardım için bağırmaya başlar. Dışarda toplananlardan biri "hemen Hershel Weber'i çağırın" der.
Hershel sırtında oksijen tüpü ve bazı temel ilk yardım malzemeleri ile koşarak gelir ama yaşlı adamı muayene eder etmez saatler evvel ölmüş olduğunu anlar. Yapabileceği hiç bir şey yoktur.
Yeni yeni dul kalan yaşlı bayanı teselli eden bir kaç söz söyledikten sonra apartmandan çıkan Hershel toplanmış olan kalabalıkta birinin "Görüyor musun, işte bu Hershel Weber. Onun yüzünden bu adam öldü" dediğini duyar.
Hershel şoke olmuştu. Yardım etmeye koşarak gelmiş ama bu adamın onun doktor olmadığı için yanlış bir şeyler veya eksik müdahale ettiğinden yaşlı adamın ölümüne neden olduğunu düşündüğünü anlar.
Olduğu yerde ağlamaya başlar.
Nasıl bir Yahudi diğer bir Yahudi için bu şekilde konuşabilir?
Olaydan sonraki günlerde Hershel büyük bir moral bozukluğu ve bunalım yaşayacaktı.
Bunun böyle devam etmeyeceğini anlayan Hershel Williamsburg semtini domine eden Satmer Hasidleri'nin Rav'ı Rabbi Yoel Teitelbaum (1887-1979)'la konuşmaya gider. 

Rav'a Morton sokağında olan olayı anlatan Hershel, "bir grup Yahudi'nin tıbbi ilk yardımda yüksek düzeyde bir eğitim alarak bu tip olaylarda gönüllü olarak ilk yardıma yetişenlerden olmalarının" iyi bir fikir olup olmadığını sorar.
Satmer Rav'ı Hershel'e Rabbenu Yona'nın (1180-1263) klasik etik (musar) kitabı olan "Şaarey Teşuva" adli kitabını getirmesini söyler.  Rab kitabının 3üncü bölümünden 71'inci şıkkı okur:
Her şehirde halkın içinde eğitimli olanlardan gönüllülerin her türlü KURTARMA (הצלה) için hazır olmaları doğrudur.

Rabbi Hershel'e bakar ve "bu örgütü başlat ve Şaarey Teşuva'da yazıldığı gibi adını da "HATZALA" koy" der.
İşte aralarında eşimin de bulunduğu binlerce insanın hayatlarını kurtarmış bu muhteşem örgütün temelleri bu şekilde atılmış.
Özellikle New York'ta her yerde her zaman görünen ve sadece gönüllülerden oluşan bu örgüt belki de diaspora Yahudileri'nin son yıllarda başardıkları en büyük Kiduş Ha'Şem'dir.
Benimle çalışan ve seneler önce yeni yeni ABD'ye yerleşmiş Türk Müslüman bir arkadaşımın bu Hatzala'yı görüp, keşke Yahudi doğsaydım dediğini unutamam.
Hatzala örgütünün gönüllüleri gerçekten birer kahramanlar.
İşte basına gelen bir olayın negatifliğinden sıyrılmasını bilen bir adamın ve ona bu örgütün temellerini atmasında desteği veren bir Rav'ın seneler sonra gittikçe büyüyen bir şekilde devam eden etkileri.
New York'ta veya Yahudi toplumunun geniş çapta yaşadığı diğer şehirlerde (Los Angeles, Miami, Chicago, Londra, Antwerp gibi) sirenleri duyup baktığınızda üzerinde HATZALAH yazılı bir ambulans görme ihtimaliniz çok büyüktür. Yaz, kış, 24 saat 7 gün hizmet veren bu gönüllülere bizlerin yapabileceği en büyük yardım maddi olarak desteğe devam ve sirenleri duyduğumuzda "Ha'Sem bu melekleri başarılı kıl" diye dua edip dilemektir.
Merak edenler için: Örgütün websitesi: Chevra Hatzalah veya Hatzalah.
Related Posts with Thumbnails