shomer shabat

Salı, Temmuz 26, 2011

NAIFLIK --SAFLIGIN BIZI SURUKLEDIGI DURUM

bs"d
Norvec'te gerceklesen insanlik disi katliam sonrasi uber-liberal sol aynen Arizona'da vuku bulan ve akli-dengesi rahatsiz biri tarafindan gerceklestirilen saldiri sonrasinda oldugu gibi insanligin karsi karsiya oldugu tehlikelere dikkati cekenleri suclamakta vakit kaybetmedi. Bunun isiginda:

Gunumuzde naiflik suc sayilmiyor. Ama bence insanogluna karsi islenen en buyuk suclardan biri bu naiflik.

Insanlik tarihi ve ozellikle biz Yahudilerin tarihi "naiflikler" yuzunden kanla yazilmis. Son aci orneklerini bundan 70 sene evvel sadece Yahudiler degil tum insanlik yasadi. "Peace in our times!" slogani kac milyon insanin kanina patladi?

Aynen "kominizm"den medet umup, insan tabiatina olan tersligini goz onune almayan milyonlarca naif. Ilk gunlerin nirvanasini Stalin gercege donusturdu. Iran Islam devrimine destek olan o "humanist-sol" daragacinda ilk sallanan kurbanlari saglamadi mi?

"Baris dini!" Bu da bizim Bush'un patenti.

Oslo nirvanasi, Arafat'i "baris ortagi" olarak gorenler hangi yuzle taze mezarlara kurek salladilar?
Insanlik maalesef "naifligin" kurbani olmaya devam ediyor.

Maalesef bu "iyi ve kotu" arasindaki mucadelede her koyun kendi bacagindan asilmiyor. "Kotu"ye bir sans daha verelim, kotuyu egitelim mantalitesi ile gayet net ve acik olan havayi bulandiranlar yuzunden tum koyunlar asiliyor.

Maalesef dunyamiz yaratilirken var olan gercek fiziksellige yer verebilmek icin yaratilan vakum icinde "kotu" yer buldu.
Amac bu kotuyu saptayip, ashabilmek.

Maalesef butun bu kaos icinde "kotu ile iyi"yi ayirt edebilme yetenegimiz de bulamac haline geldi. Ilk etapta iki ayri olgu olan kotu o unlu episod sonrasi bir birine karisti. Ve bu karisimi ayirmak, "kotuyu" tespit edip yok etmek (tikun olam) tum insanlik tarihinin tek amaci olarak tespit olundu.

Iste bu noktada "naiflik" bu tespiti yapmanin onundeki en buyuk engel.
There is "evil" in the system.
Norvec'teki olay bu "evil"in yansimalarindan biri. Ama bu tek olayi gorup gercek tehlikenin nereden geldigini goz ardi etmek, asil "kotu"yu beslemekten baska bir sey degil.
Evet Avrupa da, ABD de buyuk bir tehlike ile karsi karsiya. Bu tehlikeye goz yummak 70 sene evvelki tehlikeye goz yummak ile ayni sey. Aralarinda bir fark olmadigini gormeyi red eden "naif" gorus sadece kendini degil, hepimizi tehlikeye surukluyor.

Tehilim'de (104) "yitamu hataim min ha'aretz" diyoruz. ( יִתַּמּוּ חַטָּאִים מִן-הָאָרֶץ)

Kipur'da "hatati, aviti, pashati" deriz. Bir insanin gunahlarinin 3 mertebesi icin.

"Hatati" derken en dusuk seviyeyi belirtiyoruz. "Yanlislikla" yaptigimiz gunahlarimiz icin. "Hatalarimiz" icin.

Tehilim bu "hatalar-yanlisliklar" ortadan kalksin diyor. Naiflik ile yaptigimiz hatalar. Bu hatalar (naiflikler) ortadan kalkarsa dunyamiza, cevremize daha berrak bir sekilde bakabilecegiz.

Dikkat edin Tehilim "hot'im" demiyor, "hataim" diyor. "Naifler" degil, "naiflikler" kalksin diyor.
Tum insanligin hayri icin "be'meera beyamenu"
Related Posts with Thumbnails