shomer shabat

Pazartesi, Ağustos 02, 2010

NEDEN YAHUDI KALMALIYIZ , BIR CEVAP...

bs"d

18inci yuzyilda yeseren Hasidut hareketinin kurucusu Baal Shem Tov, Yahudi ulusunun yasayan bir Sefer Tora ve her Yahudi'nin de bu Sefer Tora'nin birer harfi oldugunu soyledi.


Beni cok etkileyen bu goruntu (dusunce)ayni zamanda da bir soruyu davet etmekte : "Bizler hayat surecimiz zarfinda Yahudi ulusunun bu parsomeninde bir harf olabilecek miyiz? Bir asamada her birimiz hayatimizi nasil yasayacagimiz hakkinda karar vermek zorunda kaliyoruz.
Onumuzde tarih boyunca hic bir neslin elinde olmamis derecede cesitli, genis secenekler mevcut. Calismak icin,basari icin, un icin veya kuvvet icin yasayabiliriz. Bir cok yasam stili ve iliski secenekleri elimizde. Bir suru inanc, mistisizm veya terapi sekillerini deneyebiliriz.

Tum bunlara karsi elimizde bizi kisitlayan, diger tum seceneklerimiz ne kadar genis olsa da, bir engel var, sadece kisa olan tek bir hayatimiz var. Nasil yasayacagimiz ve ne icin yasayacagimiz hakkinda alacagimiz kararlar en onemli kararlarimiz olacaklardir.
Yasami, karsiliginda degisil sekilde zevkler elde edilen bozuk para gibi harcanan anlar silsilesi olarak gorebiliriz. Veya yasamimizi alfabenin bir harfiymiscesine olarak da gorebiliriz.

Tek basina bir harfin hic bir anlami yoktur, ama harfler birbirlerine baglaninca kelimeleri, kelimeler birbirleri ile bir cumleyi, cumleler birlesip bir paragrafi ve paragraflar hep birlikte bir hikayeyi olustururlar.

Iste Baal Shem Tov hayati boyle algiliyordu. Her Yahudi bir harftir. Her Yahudi ailesi bir kelimeyi, her cemaat bir cumleyi ve zaman akisi icinde Yahudi ulusu insanlik tarihinin en degisik ve en etkileyici hikayesini yaratirlar.

Bu benzetme benim icin, tarih surecinde buyuk sinav ve calkalanmalara ragmen atalarimizin Yahudi kalma kararliliklarini anlamama bir anahtar oldu.

Bu risk ve cesaret iceren hikayede birer harf olduklarinin bilincinde olduklari dusuncesindeyim. Atalari HaShem ile yaptiklari anlasmaya gonullu olmanin riskini almislar ve bu sayede de tarih icinde cok ozel bir rol ustlenmislerdi. Uzak gecmiste baslanmis ve her gelecek nesil ile devam etmis bir yolculugu ustlenmislerdi.

Bu anlasmanin kalbinde yatan fikir guvenirlik ve sadakat anlamina gelen "emuna" idi. Yahudiler gecmis nesillere karsi ve henuz dogmamis nesillerin bu hikayeyi devam ettireceklerine dair bir sadakat hissini tasidilar.
Bir harfi dahi eksik olan bir Tora rulosu "pasul" gecersiz, ozurlu sayilir. Sanirim Yahudiler'in cogu bu eksik olan harfin kendilerininki olmasini istemediler...

Ben Yahudiyim, cunku ulusumun hikayesini bildigim icin bana siradaki bolumu yazmami isteyen cagrilarini duyuyorum. Bir hicten gelmedim, gecmisim var ve eger bir gecmis birine emir veriyor denilebilirse iste bu gecmis bana emrediyor.

Ben Yahudi'yim cunku, eger Yahudi olarak kalirsam yuz neslin hikayesi bende yasamaya devam edecek. Onlarin bu yolculuklarina devam ediyorum cunku buraya kadar gelmisken ne bu hikayeyi ne de onlari yayan birakamam. Tora rulosunda eksik olan harf olamam. Ne daha basit bir cevabim var ne de daha kuvvetlisini biliyorum...

__________________________________________________________
Chief Rabbi Sir Jonathan Sacks (A Letter in the Scroll: Understanding Our Jewish Identity and Exploring the Legacy of the World's Oldest Religion, pp. 39-41, 47):
Related Posts with Thumbnails