shomer shabat

Çarşamba, Ocak 23, 2008

ISRAIL'IN BOZUK SECIM SISTEMI -- BOLUM : 1

bs"d

Israil'de kokten dincilerin iktidara gelmesi sadece ve sadece zaman meselesidir.
Bundan da tek sorumlusu yine bize satilan ve satilmaya devam edilen Ortadogu'nun en buyuk yalanidir.
" Israil Ortadogu'nun tek Demokrasisi" yalani.

Evet Israil'de bir nevi demokrasi var ama dunyada olabilecek en " kaotik" demokrasilerden biri. Bu konuyu etud etmislerin dediklerine gore de dunyada esi yokmus.

Ben de oyle dusunurdum .
Taaki Amerika'daki sistemi anlayana kadar ve bunu Israil ile karsilastirmaya baslayana kadar. Asagi yukari son 3 senedir de bu konuya iyice ilgi gosterip kendime bir nevi hobi haline getirdim.

Her zaman soyledigim ve bu yuzden de sanki Israil'I sevmezmisim gibi tepki gordugum fikrim ,Israil'in kendi sonunu hazirlamasindaki 3 etkenin bir tanesi ve belkide en onemlisi bu.
1- Her kesimi zorunlu tutan tek bir temel egitim sisteminin olmamasi .
2- Her duzenli isleyen Devlet sisteminde oldugu gibi bir Anayasa olmamasi .
3- Secim sisteminin bozuklugu yuzunden her zaman kisa omurlu hukumetler ve bu sistem yuzunden ufak kitlelerin kaprisleri yuzunden ulusal ajandanin degismesi ve somurulmesi.

Ilk iki shik icin fikirlerim baska bir zamana , ancak ucuncu konu sonucta bir yerde ilk iki konunun tartisilmasini dahi yaratacak bir ortami engelliyor.

Bu konu belki bizlerin (Israil Devleti ve dolayisi ile tum Yahudi aleminin ) yakin gelecekte karsi karsiya kalabilecegimiz hayati ( basa cikilabilir) sorunlar kadar istah acici degiller.
Nukleer bir Iran veya herhangi bir Islamo-fashist varlik tabii olarak hayatta kalabilme refleximizi aninda uyandiriyor.

Ancak yukarida saydigim 3 konu bizleri su anda ilgilendirmedigi icin bu konuyu yastik altina koyup uykuya dalmaya devam ediyoruz .
Tabii bu durum bazi kisimlarin isine gelmiyor degil.
Bunun da en basinda kurulusundan beri Israil'i bir trans altinda tutup , kendi gundemlerini yurutmeye devam eden "solcu elitist" kesim (bence Erev Rav - baska bir konu bu ) geliyor. Halen yururlukteki sistem hesap vermeden , genelde halkin gorusunun tam tersine , istediklerini yapmalarina olanak veriyor. Mesela simdiye kadar "guven oyu " alamayip , devrilen hukumet yok. Nedeni yine bu carpik sistemin el verdigi "sozde demokratik " transferler , kayirmalar .
Hesap veren yok , sorabilecek sistem yok.
Neden Israil ekonomisi 12 ailenin elinde donup duruyor ?

Bu konuda son zamanlarda okudugum en aydinlatici calismalardan biri de Amotz Asa-El'in " Israel's Electoral Complex "
Yazinin tumunu Ingilizce olarak bu linkten okuyabilirsiniz :
http://www.azure.org.il/magazine/magazine.asp?id=410

Uzun ancak konuya ilgi gosterenler ve Israil'e "hayati tehdit"in dis dusmanlardan degil , kendi icinde kavruldugu sistemden oldugunu anlamaya istekli olanlar icin bir mecburi okuma materyali.

Ben elimden geldigince bazi basliklari burada Turkce getirmeye calisacagim.

Amotz Asa-El yazisina oncelikle Israil'in bugunku vardigi durumu kisaca ozetleyerek basliyor. Tarihinde hem Devlet Baskani'nin , hem Hukumetin Basinin ,hem Devlet hazinesinin sorumlulugunu tasiyan Maliye Bakani'nin , Adalet Bakani'nin hem de Gelir Vergisi Dairesi'nin basinin , taciz suclarindan tutun , vergi kacakciligina yol vermelerine kadar cesitli suphe ve suclarla sorusturma altinda bulunduklari bir donem daha yasamadi Israil Devleti.

DEVAMI ICIN TIKLAYIN
Related Posts with Thumbnails