shomer shabat

Pazartesi, Ekim 08, 2007

BERESHIT'TEN ONCE---בראשית


bs"d

Yine Bereshit Perashasindan , yine benim cok sevdigim Gematriya'lardan biraz daha :

Zohar bize " Histakel be Orayta bara alma" (Yaratan Tora'ya bakip dunyayi yaratti ) diyor.
Bilgelerimiz de bu bilgiyi destekleyecek diger bir bilgiyi de bize iletiyorlar. Tora'nin kainatin yaratlisindan 974 nesil oncesinden itibaren var oldugunu soyluyorlar bize. Tabii bu anlasilmasi zor hatta insan akli ve mantigi ile uymayacak bir bilgi.
Ama bizim 5 duygumuz ile sinirli olan aklimizin ve mantigimizin anlayis seviyesinden cok daha yuksek seviyelerin oldugu da kanimca (ve bu konulari cok daha derin bir sekilde inceleyip irdeleyenlerin de belirttigi gibi) inkar edilemiyecek bir gercek.
Beni bu konuda en cok dusunduren bilgelerin ozellikle 974 diye bir rakkam verdikleri bir zaman biriminden soz etmeleri . Kainatin yaratilmasindan hatta daha da ince hesaplarsak relativ olan zaman kavraminin ilk insanin yaratilisindan evvel var olmadigi gorusundeyim. Bu da okudugum kaynaklar ve degerli bilgilerini benimle paylasan degerli bir Tzadik'in (bilge) soylediklerine dayali bir gorus.

Yalnizca Gematriya yolu ile ilginc bir sey gordum .
Yaratan'in kainati yaratmak icin kullandigi Ibrani Alfabesi'nin dogru ismi "Lashon Hakodesh"'tir. Turkce'si kabaca "kutsal dil" olarak tercume edilebilse dahi "kutsal" kelimesi "Kadosh" kelimesinin tam karsiligi olmuyor. Ama bununla idare edecegiz. "Kadosh " kelimesi ile ilgili daha sonra yazacagim bli neder .

"Lashon Hakodesh"'i olusturan 22 harfe yuklenmis bir nevi enerjileri kullanarak yarattigi bu kainat icin bir plan olarak kullandigi Tora'nin ilk kelimesi "BERESHIT" בראשית (baslangic ,baslangicta veya baslangic icin). Daha evveline gidebilmek icin yine "Lashon Hakodesh"'in yardimini kullanmaliyiz. BERESHIT בראשית kelimesinin her harfinden once ne geldigine ve bu harflerin Gematriya degerlerine bakalim.
Alef ( א ) ilk harf oldugu icin kendinden evvel yine kendi var .

ב (bet) > א (alef) = 1
ר (resh) > ק (kuf) = 100
א (alef) > א (alef) = 1
ש (shin) > ר (resh) = 200
י (yud) > ט (tet) = 9
ת (taf) > ש (shin) = 300

1+100+1+200+9+300 = 611

Simdi TORA ( תורה ) kelimesini Gematriya ile analiz edelim :

ת (taf) = 400
ו (vav) = 6
ר (resh) = 200
ה (hey) = 5

400+6+200+5 = 611 = תורה (TORA)

Bereshit'ten once sadece Tora vardi . . .
Related Posts with Thumbnails