shomer shabat

Pazar, Ağustos 26, 2007

TZAHA"L'DA DEGISEN DURUM



bs"d

Bugun (26 Agustos 2007 , Pazar) Israil'de Maariv gazetesinde yayinlanan bir habere gore , Tzaha"l'daki savasci birliklerdeki (Yehidot Kraviyot) genc subaylarin % 50'si Kipa'li,yani dindar subaylardan olusuyor. Ayni rapora gore de Tzaha"l'da subay yetistirme okulu (kursu) olan BAD 1'den son donem mezun olan subaylarinin % 40'inin da yine dindar oldugu belirtiliyor.Bu kurstan mezun olanlarin hem savasci hem de geri hizmetlerde gorev yapacak olan tum subaylari kapsadigini goz onunde bulundurursak yine savasci birliklerde dindar subay oraninin cok yukseldigini gorebiliriz.


Raporu hazirlayan Ben Caspit,bunun dindar Siyonist toplum icin buyuk bir ovunc kaynagi oldugunu ve dindar subaylarin Tzaha"l'in omurgasini olusturdugunu belirtiyor.
Genel toplum icindeki yuzdelerini karsilastiracak olursak ortaya cok onemli bir tablo cikiyor.
Her seyin sonucta yillardan beri gelen bir egitim sistemi sonucu ortaya ciktigini belirten yazar,Dindar Siyonist toplumun Israil genelinde evlatlarina Siyonizm , Yahudilik ve Vatan sevgisi asilamaya devam etmeyi basaran tek kesim olduguna dikkat cekiyor.Bu genclerin amaclarina tamami ile bagli kaldiklarini ve Tzaha"l'i ve yakinda ust kademeleri de ellerine gecireceklerini belirtiyor.


Dindar Siyonist genclerin subaylik yoluna girmeleri Yom Kipur savasindan sonra Yair Naveh ve El'azar Stern'in bu yolda basari ile yukselmeleri sonrasinda basliyor.
"Kedem Tzvai" veya "Trom Tzvai" adi altinda askerlik gorevinden evvel askeri liselerde meslek egitimi goren genclerin "Hesder" sistemi denilen askerlik gorevlerinin bir bolumunu Yeshiva egitimi ile baglantili yapan dindarlardan daha fazla subay urettikleri de raporda geciyor.
Yukarida "Hesder" kelimesine tiklayinca karsiniza cikacak olan sayfada bulunan bu fotografta en sagdaki askeri taniyabilecek olan var mi? (Bu ara bir not):


Bu raporun ilginc noktalarindan biri de diger genc subaylarin genelde Kibutz ve Moshavlardan oldugu gibi Israil'e yeni aliya yapan ailelerin cocuklari ve dusuk gelir tabakalarindan gelen ve Tzaha"l yolu ile kendilerine daha guvenilir bir gelecek ayarlayabilmeye calisan genclerden olustugu .

Yazar , orta ve ust tabaka ailelerinin cocuklarinin ise genelde artik bu gorevi bir yuk olarak gorduklerini ve ellerinden gelen bir cok yol ile kaytarmaya calistiklarini anlatiyor ve bunda Israil icin cok buyuk bir tehlikeyi goruyor.
Elimizden gelen her yola basvurarak bu gidisati degistirmeliyiz diyen yazar , bunun nasil yapilabilecegi hakkinda fikir vermiyor.
Veremiyor.
Cunku Israil'i ellerinde tutan elit solcu kurumlasma ne ekti ise onu biciyor.Siyonizsm ve Yahudilik egitiminin yok edildigi bir egitim sistemi bunu uretmekten baska ne yapabilirdi ki.

Simdi bu durumun ne sonuclar doguracagi asikar:
Oncelikle devlette eksikligi cok hissedilen liderlik vazifesi etkilenecek.Israil kuruldugundan beri 5 Basbakan Israil dogumlu (Tzabar) idiler.4 tanesi orduda subaylik yapmis kisiliklerdi.Rabin ve Barak Genel Kurmay Baskani,Sharon ve Netanyahu da yuksek rutbelerde subaydilar.Yani goruldugu gibi sonucta gelecegin liderleri ister istemez ordunun icinden yetisiyorlar.Bu en azindan Israil icin iyi bir isaret.

Bunun yaninda gelismekte olan politik sahnede Olmert veya onun gibi intiharci hukumetlerin alabilecekleri Yehuda ve Shomron'u Islamofashist dusmana teslim etme durumlarinda yasanabilecek yeni pogromlar veya evlerinden surulecek Yahudi ailelere yapilacak harekatlarda yer almayi red edebilecek subay sayisinin yuksekligi de umutlandirici.

Bu subaylarin bir cogu Tzaha"l'da Israil Devleti'ni savunmak icin kanini esirgemiyecek karakterde kisiliklerdir.Ancak Israil hukumetleri Tzaha"l'i gorevinin disinda,Yahudi halka karsi,etnik temizleme icin kullanmaya basladiklari anda hic bir sadakata gerek kalmiyor.

Elit solun etekleri tutustu.
Ama "rabot mahashavot be lev ish,atzat Hashem hi takum" -- (insanin kalbinde bircok dusunce,karar olmasina ragmen,sonucta Yaratan'in istedigi olacak)


Related Posts with Thumbnails