shomer shabat

Çarşamba, Ocak 29, 2014

MISAFIR BLOG -- UNIVERSALIST HOLOKOST

bs"d

27 Ocak Birlesmis Milletler tarafindan Uluslararsi Holokost Kurbanlarini Anma Gunu olarak 2005'te kabul edildi. 27 Ocak 1945'te Auschwitz olum kampinin Sovyet kuvvetleri tarafindan kurtarilmasi bu tarihe kaynak oldu.

Ayrica kurbanlar Israel'de Ibrani takvimine gore Nissan ayinin 27'sinde  anilirlar.

Bu vesile ile Daniel Greenfield'in "Sultan Knish" adli blogunda Holokost uzerine yazdigi makaleyi sizlerle paylasmak istiyorum. Yazinin kaba tercumesini de Ingilizce okumaya usenebilecek olanlar icin elimden geldigince yapiyorum.

Greenfield'in bu yazinda yaptigi tespitler benim uzun bir suredir uzerinde durdugum liberal / humanist / universalist sol idolojinin karsisinda en buyuk engelin "geleneklerinden kopmamak icin savas veren Yahudi" ve "Israel Devleti" oldugu konusundaki dusuncelerim ile %100 uyusmakta.
Ozellikle ABD'de (Israel'de de) liberal Yahudi toplumunda kendi kimliginden kopma istegi karsisindaki en bas engelin Israel oldugu ve belli bir noktada bu liberal kesimin antisemit tum diger fraksionlar ile ayni hizada saf tutacaklari dusuncem.

Yazinin orijinali icin:

The Universalist Holocaust

Kabaca tercumesi:  -- Tercume icinde bazi anlamlar hafiflemis olabilir. Hepsi benim yetersiz tercumemden dolayidir. Yukardaki linkten Ingilizce orijinalini okumanizi ozellikle tavsiye ediyorum.

Bir saldiriya karsi iki temel insan reaksionu vardir. Kendimi koruyacagim veya dunyayi daha iyi bir yer yapacagim. Ilki saldiriya ugrama riskini cevapliyor. Ikincisi ise dunyaya olan guvensiz hislerimizi. Ilki bir saldiri ile basa cikma konusunda daha hazirlikli. Ikincisi icinde yasadiginiz dunya hakkinda kendinizi daha iyi hisetmenize neden oluyor.

Holokost karsisinda Yahudi tepkisi "bir daha asla" ve " toleransli olmayi ogret" olarak iki katagoride kendini gosterdi. "Bir daha asla" Israel'in, "Toleransi ogret" bati diasporasinin ilkesi haline geldi.


"Tolerans ogretmek" ilkesine inanan Israelliler ve kendini savunma taraftari olan Bati Yahudileri mevcut ama bu tepkiler sadece yapisal sekilleri ile kendilerini gostermekteler. Milliyetciler ile Universalistler arasindaki farklilik Holokost'tan daha oncelerde yatmakta.

Holokost donusturucu (donem degistirici) bir olaydi ancak Holokost'a olan tepkilerin kokleri eski tartismalara dayanmakta. Pogromlaraolan tepkiler de daha iyi bir dunya icin toplu bir mucadele veya ulusal bir kendini savunma fikrini savunan bir yol agzina getirmisti bu tartismalari. Biri Universalist, biri Milliyetci; biri sag goruslu digeri sol goruslu. Bugun Yahudiler ve Yahudil olmayanlar arasinda Israel hakkinda vuku bulan tartismalar da ayni eski argumanlara dayanmakta.

Milliyetciler icin Holokost beklenmedik bir olay degildi, Jabotinsky gibi milliyetci liderler Holokost'un gelisi yonunde uyarilarda bulunmuslardi. Universalistler icin Holokost insanlik tarihinin aydinlanma yonundeki gelismesi seklindeki anlayislarina meydan okumaktaydi.

Vahsi bagnazlik modernlesmenin tam tersi olmaliydi. Tarih ilerlemekteydi, geriye gitmiyordu. Car Rusyasi'nin tersine Sovyet Rusyasi ve Weimar Almanyasi toplu katliamlar icin cok moderndiler. Ama degillerdi...

Holokost, gun ortasi dunyanin en buyuk sehrinin ortasinda gasp edilmek gibiydi. Holokost'un mesaji Berlin'de modern bir metro olmasina, Atlantik'in diger kiyisina telefon etmenin mumkun olmasina ragmen insanoglunun birden bir sihir ile daha iyi insanlar haline gelmedikleri idi. Bu durumu Milliyetciler insan dogasina, Sosyalistler ise gerici milliyetcilige bagladilar. Universalistler gercek ilerlemenin evrensel birlik ile geleceginde israr ederlerken Milliyetciler kendi kalelerini insa etmeye basladilar.

Holokost Universalistler ile Milliyetciler arasindaki ucurumu derinlestirdi. Universalistler Holokost'un daha iyi bir dunya icin calismak geregini daha acillestirdigini dusunurlerken, Milliyetciler tarihi, cekismenin ve catismanin sona erdigi bir liman olarak gormek yerine, medeniyetler icinde hayatta kalma cabasi gerektiren bir dongu olarak gormekteydiler.


Universalistleri Israel baglaminda rahatsiz eden, bir Yahudi Devleti'nin varliginin Insanligin Kardesligi ruyasindan yine eskisi gibi gerici [burada yobaz veya bagnaz anlaminda degil, eski milli devlet fikrine geri gitmek anlaminda DH] bir Devlet fikrine sebep olmasi idi. Siyonizm  universializmi terk etmesi yuzunden Universalistlerin bircogu tarafindan red edilmisti. Lenin ve H.G. Wells gibi solun yildizlari Siyonizm'i gerici bir bariyer olarak gordukleri icin kinamislardi. Yahudi problemine cozum asimilasyonde, toplumlasma degil. Israel'in varligi bir cok liberal icin Yahudileri daha iyi bir dunya ruyasindan uzaklastirdigi icin halen zararli.

Siyonizm hakkinda Solcular icindeki bolunme yavas yavas Yahudi Devleti'nin gerici bir fikri Ulusal-Devletciligi, sinirlari olmayan bir dunya fikrinden geri gitmeyi temsil eden Israel'den nefret eden anti-siyonistler tarafindan kazanilmakta. Israel'i insan haklari ihlalleri yuzunden elestirmiyorlar. Insan haklari ihlalleri icat ediyorlar, cunku Israel'i gericiligi temsil eden bir varlik olarak tanimlamaktalar. Butun gerici akimlarda baskicidirlar. Onlarin gozunde Sovyetler Birligi ilerici idi ve bu yuzden de baskici degildi. Israel gerici ve bu yuzden de baskici.

Universalistlerin gozunde Holokost Milliyetci bir fenomen idi. Bu mantiga bagli olarak ta Israel de, Holokost'a milliyetci bir tepki oldugundan dolayi aynen Nazi Almanyasi gibi. Kendi Devletlerini, bayraklarini ve ordularini istemek ile Yahudiler de ayni Naziler gibi oldular. Toplu katliamlara karsi Universalist tepki olan milli intihar yerine Yahudiler yasamaya karar verdiler. Ve bu da Solcularin onlari hic bir zaman af edemeyecekleri bir suctu.

Yahudi Universalistler de her zaman Israel'in varligindan belirsiz bir sekilde utanmislardir. Bir zamanlar bilinc altlarinda, idolojik dusunceleri ne kadar karsi ciksa dahi Israel'e olan ihtiyaci anlamakta idiler; ama zamanla bu bilinc alti hisleri dagildi. Cunku issedip soylemekten kacindigin seyleri gelecek nesillere iletmen cok zordur.

Holokost muzeleri kuruldu, kitaplar yazildi ve Anne Frank'in cati arasina turlar duzenlendi ama butun bunlarin ne ifade ettigi anlayisi iletilmedi. Tek uzerinde durulan ders, tarihin kendini tekrarlamamasi icin dunyanin daha iyi bir yer olabilmesi amaci ile herkese hosgorulu olmayi ogretmek oldu. Sanki tarihin kendini tekrarini tolerans uzerine verilecek sayisiz kurslar ve slide gosterileri engeleyebilecekmis gibi.

Anne Frank'in gunlugunu okuyup, Auschwitz'i ziyaret edip anti-semitler olarak geri gelen tatli Yahudi erkek ve kiz cocuklari mevcut. Tabii kendilerini bu sekilde isimlendirmiyorlar. Universalist cehaletleri o kadar kuvvetli ki ne olduklarinin dahi farkinda degiller. Bunun yerine kendilerini insan haklari aktivistleri diye adlandirip, Israel mallarini boykot ediyorlar, Yahudi dukkanlarinin camlarini kiriyorlar, teroristleri kucaklayip, intihar bombacilarini rasyonalize ediyorlar.

Holokost'tan aldiklari dersler zayif olanin her zaman hakli oldugu, uniformali kisilerin kotu olduklari ve her zaman azinliklarin tarafinda olmak gerektigi olduktan sonra baska ne yapabilirlerdi ki?

Bu Holokost'un universalistlestirilmis sekli. "Bir daha asla" Holokost'u Yahudiler'e ogretilebiler bir an yaratti. "Tolerans ogret" ise tum insanliga ogretilebilir an yaratti. milliyetciler ile Universalistler Holokost'tan iki zit ders aldilar. Milliyetciler direnc uzerine fokuslanirlerken Universalistler irkci zulum uzerine odaklandilar. Milliyetci iyi bir Geto savascisi olmayi arzularken Universalist iyi bir Alman olmayi arzulamaya basladi.

Universalistin Holokost'tan aldigi ders iyi bir Alman olmayi arzulamak cunku hukumetlerimiz, en azindan "ilerici ve aydin" olmayanlari [kendi anlamlarinda DH] elindeki bayragi sallayip toplama kamplarini acacak lideri cikartabilecek ucuncu Reich'in ceninleri konumundalar. Universalist yeni bir Holokost'u durdurmanin tek yolunun milliyetciligi, vatanperverligi ve modern devleti yok etmek oldugu inancinda.

Bu Holokost'tan evvel inandiklari idi. Ve onlari motive eden de Holokost degil. Holokost solun egitim aleti olarak kullanmak icin caldiklari ve carpittiklari seylerden biri. Hikayesinde Yahudi Amerikan yerlisi, Afrikalisi veya herhangi diger bir kurban grup yerine rol oynadigi ama kendi kimligi, amaci veya istegi olmadigi rolu ustlenmekte. Olu Yahudiler gecmisleri veya gelecekleri ile ilgili hic bir somut talepleri olmayan bos semboller. Bize daha iyi insanlar olmamizi ogretmek icin olduler.

Ve boylece Yahudi veya Yahudi olmayan oglanlar ve kizlar iyi birer Alman olma arzulari ile Yahudi dukkanlarinin vitrinlerini yikiyorlar, Yahudi askerleri tasliyorlar. Baska bir Holokost'un tekrarlanmasini engellemek icin kullandiklari metod iyi birer Alman olarak Yahudiler'e eziyet ederek devamliligini saglamak. Eger Israel'i ve icindeki tum Yahudileri yok edebilmeyi basarabilirlerse tum Almanlarin en iyileri onlar olacaklar.

Universalist doktrin eskiden bir ifade eden savas karsiti mitingleri yapan Ingiliz genclerden bahs etmiyor. Bu doktrin Muttefikler'in Naziler'den daha iyi olmadiklarini iddia eden solcu intelektuellerden veya Nazi Almanyasi ile is birligi yapan Soveytler Birligi'nin Komunist Universalistlerinden de soz etmiyor.

Israel uzerindeki tartisma da her inancin ve her milletin kendi icindeki Universalistleri ile Milliyetcileri arasindaki tartismalardan biri. Bu cekisme, milletlerin, dinlerin ve kulturlerin dogal bir degerleri olduguna inananlar ile butun bunlarin birlikteligin buyuk jole kasesi karsisindaki engeller olduguna inananlarin arasindaki cekisme.

Nazi Holokost'u basarisiz oldu ama Universalist Holokost halen devam etmekte. Israel'i kinamak icin ayaga kalkan her solcu ile , yok olacagi gunu ozlemle bekleyenler ile Universalist Holokost islemeye devam etmekte. Ve bu amac icin gas odasinin diger tarafindaki kapinin ardinda utopik humnist bir dunyanin onu bekledigine inanan Yahudi asistanlar da hic eksik degiller.

Yahudi Universalist Tan-ri'ya olan inancini kaybetmesine ragmen insanliga olan inancini kaybetmedi. Halen gitari daha kuvvetli tingirdatip daha yuksek sesle "imagine" sarkisini soylerlerse  kapinin hemen ardinda daha iyi bir dunya olusacagina inanmaktalar. Tarihe inanmadiklarindan dolayi Rusya'da bu kapi acildiginda arkasinda dikenli tel ve korkunc bir sogugun bekledigini de unuttular.

Yahudi Milliyetciler son defasinda kapinin arkasinda ne bekledigini anlamislardi. Bu defa da ne bekledigini biliyorlar. Milliyetcilerin her ne kadar sayisiz defa hakli olduklari ispatlanmis ise de hayalperestler kendilerinin defalarca yanlis oldugunu ispat eden tarihin sesine kulak vermeyi red etmeye devam ediyorlar. Halen tarihin olu elinin onlari serbest birakmasini, eski kullerin icinden daha iyi bir dunyanin dogmasini bekliyorlar.

Tarih bize bugunleri saglayan gecmisin nereye gittigini gosteren bir yol haritasidir. Universalist Holokost bu yol haritasini yakip bizlerin gelecegimizi kendi "daha iyi dunyalari" ugruna yok edecektir.
Related Posts with Thumbnails