shomer shabat

Perşembe, Mart 07, 2013

% 16 ...

bs"d

ABD politik hayatindan bir kesit daha:

Bu hafta Los Angeles'ta Belediye Baskani secimleri vardi.
Normal sartlarda kisinin hayatini daha yakindan etkileyecek olan bir secim. Baskan seciminden bir bakima daha pratikte sonuclarini hissedebilecegimiz bir mevkiye adam secilecek.

Sali gunu yapilan secime katilim orani %16. Inanilmaz bir durum.

Bu da sunu gosteriyor. Los Angeles halkinin % 84'u ding dong. Baska sehirlerde, mesela New York veya Chicago'da Belediye baskani secimlerine katilim % 45 - 55 arasi imis. 
Bir yerde kisilerin ne kadar "under- informed" olduklarina bir isaret.

ABD Baskan secimlerine "mesihlestirilmis" bir diktator aday olunca, kendi gunluk yasamlarini etkileyecek kisiyi secmekten mahrum % 84 kosa, kosa oy kullanmaya gidiyor. Aziz Nesin'in Turkiye halki icin kullandigi teoriyi ABD halki icin kukllandigim da kizanlar olmustu. Ama buyuk ihtimal ile burada oran Turkiye'den de yuksek.

Demokrat parti ve dolayisi ile Obama'yi basimiza getiren bu oranin bir bolumu tabii "hard-core" "humanist takilan iki yuzlu takim. Digerleri ise bu iki yuzlu takimin dumenlerine al;et olan "under-informed" oy veren.

Size kucuk bir ornek:
Senede $250,000.- dan fazla kazananlari daha fazla vergilendirme dalaverasi ABD harcama aciginin sadece 2 gunluk bolumunu kapayacak. Arada Obama takimi para basmaya tum suratle devam edecek. Maksat nedir? Sermayeyi yipratmak. Ama bunu sokaktaki, veya mesela benimle calisan kisiler idrak dahi edemiyorlar.

Veya diger bir ornek, Kasim ayinda Baskanlik secimleri yapilirken California'da prop 30 denilen bir tax oylandi. Gelir vergileri ve bazi KDV'ler artmasi yonunde bir proposition. Yukarda sozunu ettigim hard-core "antel -dantel" ayagindaki ve cogu sendika patronlarinin fahisesi halindeki Demokrat Parti politikacilarinin baskisi ile "under-informed" ding donglar bu kanuna "Evet - ama yetmez" oyu verdiler. Ama kanunu okuyan kac kisi oldu? Tabii Cumhuriyetci idiotlar da bir birlerini yemekten kanundaki tuzagi gormediler ve uyarmadilar.
Bugun bu kanuna oy verenler agliyorlar. Neden? Sadece kanun gelir vergisi bolumunun retro-aktiv olarak 2012'in basindan olacagini da eklemis. Ama simdi dizlerini dovsunler.

Kisacasi gercekten onemli secimlere, senelerce sehir politikasinda aktif olan kisilere % 16 tamah ediyor, ama konusmak ve vaaz vermekten baska hic bir is becerememis bir diktatorun askina cok daha yuksek oranlar sandik basina gidiyor.

Anlayacaginiz dunyanin gidisatinda etkisi olabilecek bir kisiyi iki yuzlu danteller ve onlarin kurbani ding donglar sayesinde basimizda bulduk.
Bu pirincin tasini biz sadece biz degil cocuklarimiz ve torunlarimiz da ayiklamak zorunda kalacaklar...

Related Posts with Thumbnails