shomer shabat

Salı, Nisan 13, 2010

TOPLUMSAL COKUSTEN BIR KESIT



bs"d

Her sene Taub Center tarafindan yayinlanan ekonomik raporun bu hafta yayinlanan 2009 raporunda goze carpan bir noktaya deginmek istiyorum.
Bu rapora gore Haredi erkeklerin % 65'i calismiyorlar. Bu toplumun fakirlik seviyesinin gittikce daha da derinlestigini de goz onune alirsak durumun ciddiyeti ve korkunclugu daha da barizlesiyor. 30 sene evvel bu toplumda issizlik orani %21 duzeyinde iken bu zaman zarfi icinde bu topluma yonlendirilen finansal yardimlar % 400 oraninda artmis.

Raporun parmak bastigi diger bir nokta ise Arap ve Haredi ogrenci nufusunun 1960 senesinde tum ogrenci nufusunun % 15'ini kapsarken bugun bu oran % 48'e yukselmis durumda. Rapor 2040 senesinde Arap Ve Haredi ogrenci nufusunun toplamin % 78'ini kapsayacagini on goruyor.

Bunun ana nedeni de Israil politik sisteminin arkaik olmasi kanimca.
Secim sistemi halen partilere oy verilerek yuruyen bir sistem.
Bu konuda daha evvel yazdiklarim gittikce daha da gecerli olmaya basliyor :
SECIM SISTEMI # 1
SECIM SISTEMI # 2

Yukardaki statistiklerin olusmasina izin veren bir sistem kendi toplumunun cokusunu hazirlamaktan baska bir ise yaramaz. Haredi ve/veya Arap partilerinin desteklerine olan ihtiyaclarindan dolayi mini-azinlik olan Israil Elitist zumresi halkin buyuk bir bolumunun vergilerini kendi ozel cikarlari (iktidari kaybetmemek )icin kullanmakta ve bir de buna DEMOKRASI adini vermekte.

Bunu defalarca tekrarladim ve devam da edecegim :
ORTADOGU'NUN EN BUYUK YALANI ISRAIL'DE DEMOKRASI OLDUGUDUR.
Israil elitist totaliter bir zumrenin kendi halkini kullandigi bir rejim sistemi ile yonetilmektedir. Distan demokrasinin en yeserdigi yer olarak bile gorunse dahi.
Related Posts with Thumbnails