shomer shabat

Pazartesi, Mayıs 05, 2014

BEN WERTHEIMER Z''L

bs"d

Tziyon katir alaylari kurulurken Misir Iskenderiye'deki kampa Haredi giyiminde, sakalli, peotlu (bukleli -luleli) bir baba ve ogul gelirler ve Trumpeldor'la gorusmek istediklerini soylerler.

Kendilerini kabul eden Trumpeldor'a genc Haredi "Eretz Israel'i savunma ve Ha"Shem'in onuru icin" kurmakta orduya katilmayi istedigini soyler. Zayif, pek guven vermeyen, pisirik bir genc.
Trumpeldor kabul eder.
Baba ogul bir birlerine sarilip veda ettikten sonra genc gerekirse, peotlarini kesecegini, hatta taref bile yiyecegini de soyler. Yeter ki Eretz Israel ugruna, Yahudi halki ugruna savasabilsin.

Gelibolu'ya yola cikmadan onceki gece askerler bir parti vermekteydiler ancak bu genc bir kosede kendi basina oturmaktaydi. Trumpeldor yaklasip neden katilmadigini sorunca "bilmiyorum benden beklenenleri yerine getirebilecek miyim, dogrusu korkuyorum" diye cevap verir genc. Trumpeldor, her sey iyi olacak diye onu teselli eder.

Haziran ayindaki catismalarda cephenin onunde, ileri uclarda acil bir durum ortaya cikar ve iki katir ile on mevzilere agir ates altinda muhimmiyat yollamak gerekmektedir. Ben Wertheimer tek gonullu olarak one cikar. Bu dindar genc geri siperlerin guvenliligini birakip Turk toplarinin ve tufeklerinin atesi altinda yola cikar. On mevzilere vardiginda siperlere tam girecek iken bir sharapnel ile yaralanir. Zar, zor siperdekiler tarafindan agir yarali olarak iki katir ile sipere alinir. Gorevini yapmistir ama agir yaralidir. Daha sonra hastahane gemisi ile Misir'a dogru yollanir. Yola cikarken Trumpeldor'a "Bundan sonra komutanim, korkunun anlamini hic bir zaman bilmeyecegim" der.

Bir mac gun sonra yaralarina yenik duserek Iskenderiye'de hayata gozlerini yumar.
Maalesef mezarinin yeri bilinmiyor. Iskenderiye Yahudi mezarliginda isaretlenmemis bir mezar.

Daha sonra babasi Trumpeldor'dan oglunun Tefilin'ini aramasinda yardimci olmasini rica ediyor.
Ancak bulunup bulunmadigi bilinmiyor.

Yiye zihro Baruh!…

Daha fazla okumak isteyenlere Ibranice:  Ben Wertheimer



Related Posts with Thumbnails