shomer shabat

Perşembe, Mayıs 01, 2014

1 MAYIS'I ANARKEN

bs"d

1 Mayis 1921.
Me'oraot Tarpa -- מאורעות תרפ"א


1Mayis 1921 Yahudi Komunist Partisi'nin Ingiliz Mandasi'ni devirip Filistin'de "Sovyet Filistini"ni kurma cagrisi ile Yafo'dan Tel Aviv'e yaptigi izinsiz yuruyus ile Ahdut Ha'Avoda'nin (Isci partisinin koku) Tel Aviv'den yaptigi izinli yuruyusun karsilasmasi sonucu cikan yumruk kavgasi Arap polis ve Arap sivillerin de karismalari ile 47 Yahudi ve 48 Arabin olmeleri ile sonuclanacak bir ayaklanmayi baslatti.

Yumruk kavgasinin dedikodusu Arap Yafo'ya  "Yahudiler Araplari kesiyorlar" seklinde yayilinca Arap ahali o gune kadar Ingiliz Mandasi altinda gorulmemis bir vahset ile Yahudi sivilleri evlerinde katl etmeye basladilar.

Aralarinda yazar Yosef Hayim Brenner'in de bulundugu 47 Yahudi sivil vahsice Araplar tarafindan katl edilirken 48 Arap olaylari yatistirmaya calisan Ingiliz kuvvetleri tarafindan oldurulduler.

Bu olaylar Arap vahsetine halen bugun de devam eden "taviz verme" politikasi ile cevap veren yuksek komiser Herbert Samuel Yahudi gocunu durdurdu. Bunun yaninda daha sonra Hitler ile isbirligi yapacak olan Haci emin El-Huseyni  Yerushalayim Bas Muftusu olarak atandi.

1 Mayis'in Eretz Israel'de biraktigi yaralardan biri.


Related Posts with Thumbnails