shomer shabat

Cuma, Haziran 14, 2013

BARIS GORUSMELERI ICIN BIR TAVIZ

bs"d

Biraz da kendi konularimiza donelim.

Kotel'de (Aglama Duvari) "Duvarin Kadinlari" (WOW -- women of the wall) adli grubun her Rosh Hodesh'te ibadeti provokasyon, goruntusu esitlik haklari olan gosterilerine Haredi toplumun bazen asiri siddete varan sekilde verdigi tepkileri uzuntu ile izledik.
Natan Sharansky bu konuya bir cozum getirme amaci ile "egalitarian minyan" bolgesi olusturulmasini teklif etmis ve bu konuda calismalara da baslamisti.

Ancak bu fikre en buyuk tepki ve itiraz Eretz Israel Araplarindan geldi. Bu tip bir minyanin olusturulmasi ortaligi iyice karistiracak deniliyor. Haberi icin: Jerusalem Post.

Bu arada ABD ve ozellikle Disisleri Bakani Kerry "baris gorusmeleri"nin tekrar baslatilmasi icin baski yapmakta. Genelde bu tip gorusmelerden evvel Israel'in bir nevi iyi niyet gosterisi seklinde bir tavis ile baslamasi gelenek halini aldi.

Bu sefer "baris gorusmeleri"ne baslamadan acaba Israel "egalitarian minyan" fikrinden vaz gectigini aciklasak, genelde kendilerini "baris Elcileri" olarak pazarlayan bu WOW ve onlarin destekleyicileri ne kadar destek verirler. Genelde Yahudi kani dokmus katillerin serbest birakilmasini, Yahudi'nin yuva insa etmesinin dondurulmasini Araplara karsi bir iyi niyet gosterisi olarak destekleyen bu "muhtesem kalpli" kardeslerimiz buna ne derler?

Eminim vaz gecerler. Ne de olsa onlar "baris" icin her seyi yapmaya hazirlar. Kanlarini, evlerini bile feda ederler, yeter ki onlarin olmasin. Baskasinin kanini doken katili serbest birakmak, Yahudi topraginda yuvasini kurmak isteyeni durdurmak gibi ufaktefek fedakarliklarin yaninda boylesine agir bir taviz icin ne derler acaba?
Related Posts with Thumbnails