shomer shabat

Cuma, Temmuz 01, 2016

GOYLAR NE DER?

bs"d



Bu hafta halen sürgünde olan Yahudiler'in okuyacakları Peraşa "Şelah Leha".
Bu Perasa'nın ana konusu Moşe Rabenu'nun Eretz İsrael'i görüp bilgi getirmeleri için yolladığı 12 casusun 10 tanesinin geri geldiklerinde Ererz Israel hakkında kötü konuşmaları ve buna çok kızan Ha'Şem'in hepsini yok edip Moşe Rabenu'dan yeni bir ulus yaratmak istemesi.
Her zaman İsraeloğulları'nı savunan, onlar için yalvaran ve onların avukatlığını yapan Moşe bu sefer başka bir taktik kullanıyor. Pragmatik bir taktik.
Altın buzağı olayında onlar için yalvaran Moşe bu sefer Ha'Şem'e "eğer İsraelogulları'nı yok edersen Goylar senin hakkında ne düşünecekler?" diye soruyor.
Mısirlılar "Ha'Şem onları Eretrz Israel topraklarına getirme becerisinden yoksun olduğunu anlayınca çölde hepsini katl etti." demeyekler mi?
Rasi bunu şu kelimeler ile yazıyor: " Ha"Şem senin saygınlığın tehlikede. Ha'Şem bir tek Paro ile başa çıktı ama karşısında 31 Kral olunca  --(Eretz Israel'de o zamanlar bulunan Krallıklar) yapamayacağını anlayınca İsraelogulları'nı çölde yok etti. diyecekler."
Ve bu basit ama pragmatik söylem ise yaradı.
Eretz Israel'de yaşanan trajediler bize yukardaki argümanı hatırlatmalı.
Evet dua edeceğiz, yalvaracağız atalarımızın haklarını ve sevaplarını hatırlatacağız.
Ama bugün Ha'Şem'e şunu da söylememiz lazım:
"Yüce Yaratanımız, bugün Eretz İsrael'de suçsuz insanlar, suçsuz çocuklar, aileler katl ediliyorlar. Goylar ne düşünüyorlar bunun hakkında. Aciz misin? Has ve Şalom!"
Bu argüman 3500 yıl önce çölde, ne uydular, ne telefonlar ve ne de internet gibi iletişim kolaylıkları yokken geçerli olduysa, bugün tum dunya herseyi izleyebilip aninda haberdar olabiliyorlarsa kaç kat daha geçerli değil mi?
Bugün bu soru çok daha kuvvetli.
Ha'Sem ...
Şabat Şalom ve iyi haberler olsun.

Yukardaki Dvar Tora Avraham Fried'den alıntıdır.

Related Posts with Thumbnails