shomer shabat

Perşembe, Mayıs 19, 2016

İSRAEL'DEN BİR İZLENİM -- DEVAM

bs"d



İki hafta önce İsrael'den bir izlenim başlığı ile bir kaç kelime yazmıştım. Gerçekten pozitif olarak gördüklerim birazdan aşağıya yazacağım bir kaç negatif deneyimimden çok daha fazla.
Bir tanesi ve bunu benden duymak sizleri şaşırtabilir ama gerçek bir his:
Yehuda, Şomron'da kontrol noktalarından arabayla geçerken biz bir Şalom deyip geçerken aynen bizim gibi arabalarında aileleri ile geçmekte olan Arapların durdurulması. Yanlış bir şey demiyorum bu. Ama rahatsız edici bir durum. Hatta bir tanesinde bir Arap şoför ile göz göze geldim. Küçük düşürülme hissini bakışlarından anında hissediyorsunuz.
Şimdi kimse hemen yazdıklarımı terse almasın.
Bu durumun gerekliliğini hepimiz kabul ediyoruz.
Ben kendi çocuklarımın güvenliğini, sevdiklerimin güvenliğini tabii bu şoförlerin ve yolcuların iki dakika rahatsızlık hissetmelerinden çok daha önemli ve gerekli buluyorum. Hatta kontrolü yapan askerlerin kibarlığı ve sıcaklığı da üstüne üstlük madalyalık. Bu bakımdan hiç bir kuşkunuz olmasın.
Ama yine de bir baba olarak gördüğüm, %99'u evine ekmek getirmekten başka bir derdi olmayan diğer bir babanın o andaki bakışları bu soruna ne olursa olsun bir çözüm gerektiğini, ve status quonun artık çok zarar verdiğini bana hatırlatıyor.
Çözümleri ortaya atıp, en azından kendi aramızda konuşmamız gerekiyor.
Maddi bedeli ödenerek teşfik edilecek bir transfer politikası veya belli bölgelerin ilhaki, sınırları kontrol altında tutulmak şartı ile Arap sakinlere bir enclave yaratacak bir geri çekilme hatta çift kimlikli tek devlet bile tartışmaya açılmalı.
Bu şekilde rölantide kalması çok sağlıksız.

Diğer gördüğüm ise gerek Galil'i, gerekse Negev'i kaybetmiş olduğumuz.
İki bölge de kesinlikle Arap kontrolüne geçmiş gibi duruyor.
Kuzeyde izinsiz inşaatlar, güneyde ise Bedeviler'in kendi kendilerine nerede ise hiç bir kanun tanımayan bir otonomi haline gelmiş olmalarını görmek te çok rahatsız etti.

Ayrıca tabii her tarafta görülen zenginlik ve gösterişin yanında insanın kalbini kıran bazı görüntüler.  Tam Pesah'tan bir kaç saat önce Şuk Ha'Karmel kapanırken orada bulunduk. Ne gördüğümüzü anlamışsınızdır. Acıklı bir durum.
Tabii bu durum sadece oraya özgü değil ve yeni de değil. Tüm dünyada bu tip görüntüler dikkatli bakınca görünüyor. Hiç ummadığımız yerlerde dahi. Ama halının altına süpürülecek bir durum haline gelmemeli.

Ama herşeye rağmen dediğim gibi bu karamsar dünyada bir vaha gibi duruyor Israel.

Related Posts with Thumbnails