shomer shabat

Pazar, Temmuz 05, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 5 TEMMUZ 2009

bs"d

Alışveriş için Son 4 gun

4 gün sonra (Perşembe günü) 17 Tamuz (Şiva Asar Be Tammuz) oruç günü, bu oruç gününden itibaren 3 hafta sonuna kadar (9 Av- Tişa Beav bitene kadar) שהחיינו - Şeehiyanu - "Bizi bu günlere ulaştırdın" berahası - teşekkürü edilmeme geleneği vardır. Bunun nedeni bu günlerin Bet Amikdaşı anmaya dayalı yas günleri olmasıdır ve yas günlerinde "bizleri bu günlere ulaştırdın" teşekkürünün uygun düşmemesidir.

Yeni bir kıyafet alındığında "şeehiyanu - bizleri bu günlere ulaştırdın" berahası söylenmesi gerektiğinden, bu 3 hafta boyunca yeni bir kıyafet alınmaz. Bu nedenle kişi bu 3 hafta boyunca yeni aldığı kıyafeti giymek istiyorsa Perşembe gününe kadar satın almalı ve bu aldığı kıyafetleri az bir zaman için bile olsa perşembe gününden evvel giymeli ve şeehiyanu berahasını söylemelidir.

Mevsimin yeni bir meyvesini yemeden evvelde שהחיינו - Şeehiyanu berahası söylenir. Eğer uygunsa, kişi bu meyveleri yemeyi bu 3 haftaya bırakmamalı. Ya da bu meyveleri sadece şabat günü, şabat onuruna yemeli ve şeehiyanu berahasını şabat gününde söylemelidir.

Kaynak: Kitsur Şulhan Aruh 122:2
Amaase U İkar - (Asıl olan uygulamadır!)
Hergün 1 ALAHA!

-Aaron ESKENAZI
Pazar, 13 Tamuz 5769
Related Posts with Thumbnails