shomer shabat

Perşembe, Temmuz 18, 2013

2 BIN'DEN 100 BIN'E -- 20 BIN'DEN BOREKAS HAYALLERINE

bs"d

Jack Hidary babasi ile
Onumuzdeki New York Belediye Baskanligi secimlerine Brooklyn Suriye Cemaati'nin bir uyesi adayligini koydu. Jack Hidary. Basarili is adamlari yetistirmis bir aile imparatorlugunun uyesi.

Kendisini tanitan kisa bir video:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gEAoA4ENanA#at=28






Ama bu cemaatin icinde yasayan bir outsider olarak benim icin en onemli izlenim daha da evvel yazdim ama tekrar altini cizmekte yarar var.
Altini cizmekte yarar var cunku Turkiye'de geleceklerini gormeyen ve inanmayan bir cok gencimiz New York ve cevresini kendine ev secmekte. Ama maalesef bizim son 40 - 50 senedir mental genlerimize islenmis "aydin ve modern" olmanin kendi geleneklerinden vaz gecmek ile ayni oldugu fikri ile bu genclerimiz de Amerika'nin o muhtesem "duduklu tenceresi" icinde turlu olmak yerine corba olmanin yoluna gidiyorlar.

Gecen yuz yilin basinda New York'ta 20,000 Turkiye asilli Yahudi mevcuttu.
Ayni senelerde buraya goc eden Suriye Yahudisi sayisi 2000 kadar.

Bugun  ABD macerasina 2000 kisi ile baslayan Suriye Yahudileri Brooklyn'de topluca yasamayi surdurmeyi basarmis 100,000 kisilik bir cemaat haline geldi.

Bugun ABD macerasina 20,000 kisi ile baslayan Turkiye Yahudileri ABD uzerinde daginik, boluk porcuk paketcikler halinde ve cogu Yahudiligini "Borekas ve Loz bilbilikos kantan" uzerinden devam ettirmeye calisan muzelik bir nesil halinde.

Bizim "aydin ve modern" bakisimiz ile kucuk gorup, "ilkel kabile" diye baktigimiz Suriye Yahudileri Yahudi kalmayi basarabilmisler.
Turkiye Yahudileri ise borekas hayallerine devam eden nesiller yetistirmeyi bile basaramamislar.

Faktorler belli.
Hepsi de Turkiye Yahudileri tarafindan asagi gorulmus olgular.

Bugun B"H Turkiye'de bu carki tersine cevirmeye calisan bir zumre ve daha da onemlisi bu isin sadece dans partileri, tiyatrolar sahneliyerek basarilabilemiyecegini idrak etmis bir yonetim var. Bunun feryadini 30 sene evvel atanlara kulak verilse idi acaba bugunku % 50'lik karisik evlilik ve asimile olma istegi ne olurdu?

Herkes Israel'e gitmeyecek, herkes Shomer Tora ve mitzvot olmayacak. Tersini gonul isterdi.
Ama herkese bu olanaklarin da var oldugunu gostermek toplumsal borcumuz ve sorumlulugumuz.


Related Posts with Thumbnails