shomer shabat

Çarşamba, Haziran 03, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 3 HAZIRAN 2009

bs"d

Bu hafta okuyacağımız Naso peraşasında "Sota" konusunu öğrenmekteyiz. Bet Amikdaş'ın ayakta olduğu dönemde uygulanan Sota kuralı; kocası tarafından, belirtilen bir erkekle görüşmesi yasaklanan evli bir kadının durumu konusudur. Evli hanımın eşi, kendisine bu yasaklamayı, karısı ve bu adam arasında hissetmiş olduğu samimiyet üzerine belirtmektedir.

Eğer kadın bu yasaklamaya karşı gelir - kocasının görüşmesini doğru bulmadığı adamla görüşür, bu adamla yanlız kalırsa; kadının Bet Amikdaş'a götürülüp "Sota suyu" içip masumiyetini kanıtlamasından evvel, kocası ile beraber yaşayaması yasaktı.

Karısının alahaya uygun yaşadığından emin olmak, bir erkeğe verilmiş en önemli mitsvalardan biridir. Özellikle de giyim kuşam ve ahlaki yaşam konusunda. Buna rağmen Bet Amikdaş'ımızın yıkık olduğu günümüzde; sota kurallarının uygulanabilirliğinin kalmadığı ama geçerliliğinin de yok olmadığı şu zamanlarda, bir koca karısına direk olarak Bay XXX ile görüşmeni, samimi olmanı yanlız kalmanı istemiyorum diye direktif vermekten kesinlikle uzak durmalıdır. Çünkü kocanın karısını sadece uyarması ve karısının bu sözlere itaat etmemesi bile belkide şu an çözüme ulaştıramayacağımız alahasal bir problemi yaratmış olabilir diye kuşkumuz vardır. Bu kuşkunun geçerliliğini bilmediğimiz gibi, geçerliliğinden emin olsak bile şu an sota çözüm prosedürünü de uygulayabilme şansımız yoktur.

Kaynak: Kitsur Şulhan Aruh 145:25

- Aaron ESKENAZI
Çarşamba, 11 Sivan 5769
Related Posts with Thumbnails