shomer shabat

Pazar, Mayıs 24, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 23 MAYIS 2009

bs"d

Her Dakikayı Değerlendir

"T-nrı Moshe' ye konuştu ve dediki: Levilere Mişkan ' ın sorumluluğunu ver, kurulumunu ve ona ait olan herşeyi... Mişkan' ın yeri değişeceği zaman, Leviler onu sökmeli ve kamp yapılacağı zaman, onu inşa etmelidirler." (Bamidvar: 1:49-52)

" Sadece Leviler değil, tam tersine ruhları aydınlanmış, dünya sakinleri arasındaki her insan ve bunu T-nrı' nın huzuruna çıkmak ve O 'na hizmet etmek için, O 'na ibadet etmek için, O ' nu tanımak için ve adil, dürüst olmak için yönlendiren ve bir insana özgü birçok tutkunun boyundurluğundan kurtulmuş kişi aynı şekilde kutsanır, Kutsallar arasında bir Kutsayıcı, ve T-nrı sonsuza kadar onun kaderi ve talihi, kısmeti olacak... Aynı Kohenler ve Leviler gibi (Maimonides)

1955 yılının yazında genç bir adam Lubawitscher Rebbe' ye bir şehire yapacağı kısa bir gezi ile ilgili planını yazdı.
Rebbe cevabında, bu gencin oradaki Yahudileri pozitif etkilemesi gerektiği konusunda ısrar etti.

Çöldeki yolculukları sırasında, Rebbe anlatıyor, Yahudi halkı Mişkan ' ı inşa ettiler, her durakta tekrardan kurulan, taşınabilir bir ibadet evi. Mişkan yüksek ve altın kaplanmış duvarları, bir çok katmandaki işlemeli duvar halıları ile, kolonlardan oluşan büyük duvar, direkler yüzlerce taban maddesi ve bir sürü diğer bölümü ve parçaları ile Tora ' da en ince detayına kadar yazılmış göze çarpan bir yapıydı. Bir işçi takımı - binlerce Levi- her kamp yerinde bütün parçaları boşaltıp, Mişkan ' ı tekrar inşa ediyor ve eğer T-nrı halka ilerlemelerini söylerse, demonte edip araçlara yüklüyorlardı.

T-nrı ' nın varlığını simgeleyen bir bulut, Mişkan' ın üzerinde bulunuyordu.
Eğer bulut yukarı yükselirse, bu hareket etmek anlamına gelen T-nrısal bir işaretti.

Tora ' da diyorki: "T-nrı ' nın kelimelerine göre Israeloğulları hareket ettiler ve T-nrı ' nın kelimelerine göre kamp yaptılar. Bulut Mişkan ' ın üzerinde dinlendiği sürece kamp yaptılar...Eğer bulut günlerce Mişkan ' ın üzerinde durduysa, T-nrı ' nın emrini dinleyip hareket etmediler. Bazı zamanlar bulut sadece çok az gün Mişkan' ın üzerindeydi... bazen akşamdan sabaha... Ne zaman bulut yükseldiyse, ozaman hareket ettiler."

Ve en kısa zamanlarda bile Mişkan, en küçük parçasına ve bağlantısına kadar tekrar kuruldu, T-nrı ile buluşulabilen bir yer olduğu için, bir gün için bile olsa.
"Aynı şekilde sen de" yazdı Rebbe, oraya vardıktan sonra her boş dakikanı, oradaki Yahudileri ziyaret etmek ve onlara Tora ' nın kaynaklarını götürmek için kullanman lazım, orada ne kadar kalmak istediğinin farkı olmaksızın.

Aaron Ashkenazi
Related Posts with Thumbnails