shomer shabat

Salı, Mayıs 19, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 19 MAYIS 2009

bs"d

Öğrenelim, Öğrenelim, Öğrenelim

Atalarimdan biri bir keresinde 5. Lubaviç Rebbe’sinin huzuruna çıkmıştı. Ona “Rebbe, çocuklarımın büyüyünce eğitim almalarını, Tora’yı bilmelerini ve bilge insanlar haline gelmelerini istiyorum.” demiş.

“Buna çok sevindim.” demiş Rebbe, “O zaman bu akşam sen Talmud öğrenmeye başlıyorsun.”

“Ama ben çocuklarımın okumuş insanlar olmalarını istiyorum, kendim için artık çok geç bu yüzden böyle bir talebim yok.” Rebbe hemen cevap vermiş, “Sen kendin öğrenmeyip yalnızca çocuklarının öğrenmelerini istersen, onlar da büyüdüklerinde öğrenmeyip yalnızca çocuklarının öğrenmelerini isteyecekler, bu çocuklar da kendileri öğrenmeyip gelecek nesle bel bağlayacaklar ve sonunda kimse hiç bir şey öğrenmemiş olacak. Eğer sen öğrenirsen, çocukların da, torunların da, küçük torunların da öğrenmeyi sürdürecekler.”

***

Çiçekler ve pastalar, şimşekler ve yıldırımlar; bunlar Şavuot Bayramının simgeleri. Şavuot, ailenin buluştuğu bir Sederin olmadığı veya Hanuka hediyelerinin verilmediği az bilinen bir bayramdır. Medya ve trendlerin hayatımıza hükmettiği günümüz dünyası için Şavuot herhangi bir özelliği olmayan sıradan bir bayram gibi durmaktadır. Halbuki, Yahudiliğin bütün temeli bu bayrama dayanmaktadır çünkü Şavuot On Emir ve Tora’nın Yahudi milletine verildiği gündür.

Midraş, T-nrı Tora’yı Moşe’ye verdiğinde ondan Tora’nın Yahudiler için önemini kaybetmeyip canlı kalablmesi için kimlerin kefil olabileceği konusunda birkaç öneri istediğini anlatır. T-nrı’nın kabul etmediği birkaç öneriden sonra Moşe doğru öneriyi getirir: “Çocuklarımız! Çocuklarımız kefil olsunlar.” der. Ve böylece çocuklarımız 3321 yıldır süregelen güzel geleneklerimizin teminatı olurlar.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Şavuot bayramında On Emir’i okuyacağız. Okumakla kalmayıp, emirlerin her birini tekrar hissedip bu kuralları hayatımızda uygulamaya kendimizi vakfedeceğiz. Yahudilik bize Tora’daki kelimelerin ilk defa duyulmuş gibi idrak edilip hayata geçirilmesini öğretir. Her duyum ve deneyim, T-nrı’nın kutsal sözlerine yeni bir yorum ve açılım getirir. ( Bu yüzden çocuklarımızı On Emir’in okunması sırasında, ki bu Cuma günü sabah saat 9 cıvarında olacak, sinagogda olmalarını sağlayıp bu deneyimi yaşatmamız çok önemlidir.)

***

Geçtiğimiz yüzyılların birinde Rus Eğitim Bakanı ünlü bir hahama sormuş: “ Yahudilik eğitimi ilk ne zaman verilir? Beş yaşında mı? On yaşında mı? Bar Mitzva’dan bir yıl önce mi? Yoksa evlenmeden önce alınan bir kursta mı?”. Haham gülümsemiş ve “Yahudi eğitimi doğmadan 20 yıl önce başlar.” demiş...

***

Çocuklarımızın sorumluluklarına sahip çıkmaları sayesinde Yahudi varlığı devam edecektir. Geleneklerimizin bilgisizlikten dolayı yok olmamaları için, bizi “kitabın halkı” yapıp yok olmamızı engelleyen bilgi hazinemizi korumak için, geçmişin bilgelerine saygı göstermek ve geleceğin bilgelerini yetiştirmek için bir öğrenme kararı alalım: Yahudilik ile ilgili herşeyi öğrenmeye kendimizi vakfedelim, zor soruları tekrar tekrar soralım, bu sorulara bugün için gecerli olana cevapları vermeye çalışalım, yeni düşünceler geliştirelim, köhneleşmiş dogmalardan kurtulalım.

Öğrenelim, öğrenelim, öğrenelim.

Yahudi milletinin hobisi öğrenmektir. Bu hobi geçmişimizi barındırır ve geleceğimizi şekillendirir.

***

Yazan: Rabbi Menachem Mendel Chitrik
Related Posts with Thumbnails