shomer shabat

Pazartesi, Aralık 22, 2008

ISTE KONTROLU KAYBETMENIN SONUCU

bs"d

Bugunku Yediyot Aharonot gazetesinden iki haber :
Bir yanda Ashdod'ta bir Yeshiva'nin duvarlarina gamali haclar boyaniyor , diger yanda Cuma aksami Bet Shemesh'te yuruyuse cikan 3 dindar kiz , koyu dindarlar tarafindan dovuluyorlar .




60 sene icinde maalesef temel bir egitim sisteminin yaratilmamis olmasinin bizi getirdigi sonuclar bunlar.
Bir yanda gittikce icine kapanan ve medeni dunyanin temel bilimlerinden kendisini soyutlamaya calisan Haredi (ultra ortodox) toplumu diger yanda ne olursa olsun her onune geleni Israil'e getirip , Israil'li yapan panik icinde bir seculer yonetim.





Genel toplumun yuklendigi haklarin basinda gelen askerlik hakkini kullanmayan ve en onemlisi maalesef temel bir egitim sisteminin yoklugundan yararlanip , kendi basina ayakta durabilecek , egitimli gelecek nesillerin hazirlanmasini engelleyen Haredi toplumu Israil'in gelecegini etkileyecek onemli iki demografik sorundan biri.
Cogalma hizi seculer topluma gore uc , dort kat daha fazla olan bu toplum , ii nesil sonra 18 yasi altindaki toplumun buyuk bir bolumunu olusturacak. Matematikten , fizikten , pozitif bilimlerden habersiz bir nesil.

Diger yanda ise , dindar toplumun , ozellikle de milliyetci olarak tanimlanan (orgulu kipalilar) datiyim tziyoniim (dindar siyonistler)'in sayilarinda da olan artis ve kuvvetlenmelerinden urken , devleti elinde tutan elitist solcu seculer kurumlasmanin Rusya'dan kontrolsuz bir sekilde getirmeye karar verdigi yuz binlerce kisinin arasinda ortaya cikan ve gittikce kuvvetlenen Neo-Naziler .

Toplumun gittikce bozulan iki yuzu .

Bu konuda iki gazete haberi icin (Ingilizce):
ASHDOD'DA YESHIVA'YA GAMALI HACLAR

BET SHEMESH'TE UTANC

Bu konuda daha evvel yazdigim iki yazi icin:
1- TOPLUMSAL COKUS

2- TOPLUMSAL COKUSUN OBUR YUZU

Tek care , her zaman gormemezlikten geldigimiz sorunlarin ustune gitmekte yatiyor :
1- ANAYASA
2- ZORUNLU TEMEL EGITIM SISTEMI
3- YENI BIR SECIM SISTEMI

Bunlar olmadikca dis dusmanlarimiza gerek yok. Biz kendimizi eritiyoruz zaten .

david
Related Posts with Thumbnails