shomer shabat

Çarşamba, Ağustos 05, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 5 AGUSTOS 2009

bs"d

Şabat'a Özel...

Gimara Şabat, Perek Elu Keşarim'den öğrendiğimiz bir alaha; Neviim'deki şabat ile ilgili olan pasuk diyor ki; "vehibadto" - şabat'a saygı duyulmalı. Gimara soruyor; Peki Nasıl???

Şabat günü giydiğiniz kıyafetleri, hafta içi giydiğiniz kıyafetlerden daha özel tutarak.

Maran, Şulhan Aruh'ta Reş Sameh Bet, Alaha Bet 'de diyorki; Şabat onuruna temiz, güzel, şık kıyafetler giymeli.

Mişna Berura ve de Kaf Ahayim, şabat günü giydiğimiz kıyafetleri, kişilerin onuruna değil, şabatın onuruna giymemiz gerektiğinin altını çiziyor. Bu sebeple, diyelim kişi yanlız başına şabat geçiriyor, veya evde yanlız, veya yahudi olmayan bir çevrede, goylarla birlikte, bu tip durumlarda bile, normal günlük kıyafetlerimi giyinebilirim diye düşünmemelidir. Bu özel kıyafetler kişi ve yer için değil, nerde ne konumda olursam olayım, şabat onurunadır düşünce yapısı ile kullanılmalıdır.

Ayrıca Mişna berura, kişinin bu özel şabat kıyafetlerini, hafta içi giymediği bir kıyafet olmasının tavsiye edilen, çok doğru bir davranış olduğunu bizlere açıklamaktadır.

Arizal'ın kendisi Şabat günü en az 4 tane beyaz giysi giymeye dikkat ederdi. Ayrıca kabalanın bize indirdiği çok ilginç başka bir bilgi de, kişinin şabat günü giydiği kıyafetlerin Olam Aba (gelecek Dünya) 'da giyeceği kıyafetler olmasıdır. Bu yüzden kişi şabat günü "uygun" kıyafetler giyinerek ruhunun sonsuzlukta rahat etmesini ve Has Beşalom utanmamasını sağlayabilecektir.

Diğer önemli bir konu ise, Şabat kıyafetleri - Bigde Şabat, Avdala sonuna kadar giyilme zorunluluğu alahasıdır.

Kaf Ahayim ise, bu süreyi biraz daha uzatarak, Melave Malka, Şabat sonrası 4. seuda da bile şabat kıyafetlerinin giyilmesi gerektiğini öğretmektedir.

Özellikle de şu günler de, sıcaklar bahanesi ile hafife alınan kıyafet konusu gündem de iken, mişna berura ve kaf ahayim kitaplarının belirttiği üzere, şabat gününün her anının önemli olduğu, şabatın kutsallığının tüm gün boyunca devam ettiği hatırlanmalı, cuma akşamı, cumartesi sabahı ve cumartesi akşamı, şabat bitene kadar, kişinin kıyafetlerine olanı özeni, şabatın her anında göstermesi gerektiği bilinci oluşmalıdır.

Bu uygulama için öncelikle kendimize sonra etrafımıza ve cemaatimize örnek olmanın faydasını görebilmemiz dileği ile...

Hergün 1 ALAHA
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails