shomer shabat

Perşembe, Mayıs 01, 2008

MAGEN DAVID YESHIVASI'NDA HOLOCOST GUNU

bs"d

Kizlarimin Yeshivasi Magen David'te Holocost'u anma gunu cercevesinde 7.ve 8.siniflara ellerindeki imkanlari kullanarak gruplar halinde ufak maketler hazirlama gorevi verildi.

Yeshiva'nin Kal'inda yapilan anma toreni Steven Spielberg'in hazirladigi bir filimden 15 dakikalik bir klip gosterisi ile basladi.
Bunun ardindan Rosh Yeshiva Rabbi Hilsenrath'in Aushwitz'ten kurtulmus annesi Bayan Devorah Hilsenrath Teva'ya cikarak hikayesini anlatti. Bayan Hilsenrath 15 yasinda iken Macaristan'dan tum ailesi ile birlikte Aushwitz'e yollaniyor. Annesi,babasi ve iki kardesini yuk vagonundan indirildikten sonra bir daha goremiyor. Aileden tek kurtulan.
Magen David Yeshivasi'nin Kal'ini dolduran 1000'den fazla veli ve telebelerin hepsini goz yaslarina boguyor .
Yuk vagonunun icinde bir araba babasi Baruh Mordehai en buyuk kizi Devorah'yi yanina aliyor ve : "bir gun bu cehennemden cikarsan bir seyi unutma, butun bunlardan senin,benim gibi insanlar sorumlu. Yok eger bu vagondan inecek ve kursuna dizileceksek te dudaklarindaki son sozler "SHEMA YISRAEL AD... ELOKENU AD... EHAD" olsun." diyor.

Bayan Hilsenrath'in bu cok duygulu konusmasindan sonra 4 kiz 2 erkek ogrenci 6 mumu yakiyorlar. Ardindan Teva'ya cikan Hazan "EL MALE RAHAMIM" duasini ediyor ve bu acikli ve insanin kemiklerine kadar isleyen ton salonda aglamayan kimseyi birakmiyor.

Asagida o gunun ve bugunun Nazi'lerine cevap olarak yetistirdigimiz kizlarimiz ve ogullarimizin hazirladiklari bir kac maketin resmini ekledim.

Ana torenin yapildigi Kal'da isiklar cok los tutuldugu icin maalesef sadece 2 tane resim biraz da olsa net ciktilar.

BIR DAHA ASLA !!!

















Related Posts with Thumbnails