bs"d
Yenmesi Yasak Yiyecekler
1. Yumurtada bulunan kan yasaktır. Eğer yumurtada kan bulunursa tüm yumurta yasaktır. Bu yüzden yemekte kullanılacak yumurtalar yemeğe katılmadan evvel yumurtanın kan barındırıp barınmadığı iyice kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır.
2. Balık kanının kullanımına izin verilmiştir. Ama eğer bu kan bir sürahiye / kaba doldurulmuş ise kulanımı yasaktır. Bunun nedeni kullanılacak olan bu kanın görüntüsünün, yanlış bir izlenim bırakabilecek olması; yani kullanılması yasak bir kan olduğu fikri yaratabilecek olmasıdır. Ama buna rağmen bu kanın içinde pullar var ve bu kan sürahideyse bile yanlış izlenim vermesi şüphesi olmadan kullanılabilinir.
3. Eğer bir parça ekmek veya herhangi bir yemek ısırdıysak, ve bu ekmek yada yemek parçasında ağzımızdan akmış olan kan var ise, bu parça kesilerek ayrılmalı ve atılmalıdır.
4. Bazen inekten sağınılan sütte kan bulunulabilinir. Bu durumda konuyu çözmek için bir rav'a danışılmalıdır.
5. Etli ve sütlü yiyecekler beraber yenmemeli ve beraber pişirilmemelidir. Yemek ve pişirmek dışında ayrıca et ve süt karışımından başka herhangi bir fayda sağlamak da yasaktır.
6. Biri etli, biri sütlü öğün yemek yiyen 2 yahudi aynı masada aynı anda öğünlerini tüketemezler. Öğünlerini aynı masada tüketebilmeleri için kesin ayırıma sahip olmaları gerekmektedir. Örneğin aralarına masaya normalde konulmayan bir nesne ile ayırımın sağlanması vs. Ama kesinlikle aynı sürahideki suyu kullanmamaya özen göstermelidirler.
7. Aynı somun ekmek ile hem etli hem de sütlü bir öğün yiyemeyiz.
8. Etli yiyecekler için kullanılan kapkacaklar ile karışmaması adına sütlü kapkacakları işaretlemek gelenektir.
9. Et veya etli bir yiyecek tüketildikten sonra sütlü bir yiyecek tüketilmeden evvel 6 saat beklenmelidir. Bebek için et veya etli bir yemeği sadece çiğneyen bir kişi de sütlü bir yiyecek tüketmek için 6 saat beklemelidir. Et veya etli yemek tüketildikten 6 saat sonra dişlerimizin arasında et parçaları kaldığını fark edersek, hemen o parçalar çıkarılmalıdır ama bir 6 saat daha beklemek gerekli değildir. Ağzımızı temizlemeli ve çalkalamalıyız. Ağız temizliği deyişi bir parça ekmek yiyerek ve ağız çalkalama deyişi ise su yada başka bir likitin ağızda çalkalanması ile yapılabilmektedir.
Kaynak: Kitsur Şulhan Aruh, 46. bölüm: 1-9
Hergün 1 alaha! - Türkiye'nin İLK ve en çok katılımcılı Facebook Tora öğrenim grubu!
Aaron ESKENAZI