shomer shabat

Cuma, Nisan 03, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 3 NISAN 2009

bs"d

Urhats - Karpas - Yahats

Karpas:

Ellerin berahasız olarak yıkanması ardından kereviz yaprağı tuzlu suya yada kaşer lepesah sirkeye batırılır ve yenmeden önce Bore Peri Aadama berahası söylendikten sonra yenir.

Beraha söylenirken, Seder'in devamında yenecek olan Maror (Acı Ot = Marul) da düşünülmelidir. Bu sayede Maror yeneceği zaman ayrıca beraha söylenmeyecektir.

Karpas yenirken sola yaslanma yükümlülüğü yoktur.

Yahats:

2'ye bölme anlamındaki bu bölümde, seder tabağında durmakta olan üç tam tercihen Şemura (korunmuş) Matsa alınır. (ispanyolcasında belirttiğimiz gibi; tomaran las tres matsot şemurot - üç tane şemura matsası alın). Ortadaki parça iki parçaya bölünür, parçalardan küçük olanı diğer iki bütün matsanın arasına yerleştirilir. Büyük parça ise yemeğin sonunda Afikoman olarak saklanılır ve yemeğin sonunda yenilir.

Kaynak: AGada Şel Pesah
Aaron ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails