shomer shabat

Cuma, Mayıs 02, 2014

AMATZIA ABUDARAM Z''L

bs"d

Hayatimda beni genlerime, en derin hucrelerimi ve ruhumun en derinligine kadar etkileyen bir kac olay var. Bir tanesi Natan Sharansky'yi Ben Gurion havaalaninda karsilayan kalabaligin icinde olmak ve o ani hissetmek. 

Digeri de beni sahsen sanki ailemin bir parcasi ile ilgili oldugunu hissettigim sekilde etkilemisti. 1985 senesinde daha taze taze Israel'de iken o zamanin Rosh Betar'i rahmetli Shlomo ve yardimcisi Hertzel ile birlikte bir meldadoya gittim. Belki de daha sonra askere gitmeye karar verdigim de en buyuk etkisi oldugunu da dusundugum bir meldado.

Amatzia Abudaram.
Vitali ve Olga Abudaram'in ogullari Amatzia.

Iste onun hikayesi:
Vitali ve Olga Abudaram'in behorlari olan Amatzia 19 Haziran 1960'ta hayata geldi. Yasadiklari Moshav Amatzia'nin ilk bebegi oldugundan ismini de oradan aldi (Net siyonizm).
Yuvaya Moshav Lakish'te, birinci sinifa Sde Moshe'de giden Amatzia ikinci siniftan itibaren Kiryat Gat'ta ilk okul ve liseyi tamamladi. Ogrencilik yillarinda Betar orgutunde once hanih (ogrenci) olarak faal olan Amatzia daha sonra bolge madrihligine kadar yukseldi. Zamaninin onemli bir bolumunu Am Israel'in tarihi arastirip ogrenmeye ve Eretz Israel'i gezmeye ayirmaktaydi.  Her zaman "geziden once" veya "geziden sonra" statusunde idi. Her defasinda bu gezilerden daha da buyulenmis olarak donerdi. Bir madrih olarak ogrencilerine "Ahavat Moledet" -- vatan sevgisini asilamaya calisti her zaman. Bu sevgiyi ayaklari ile, yuruyerek yaptirmayi ilke edinmisti. 
Motosu " Israel'in sadece eksiklerini gormek degil pozitif noktalarina odaklanmak lazim" idi.

17 Ekim 1978'de askerligine baslayan Amatzia Pilot Kursuna uygun bulundu. 15 ay sonra kurstan ayrilip Parasutcu birliklere katildi. Israel'in 32'inci kurulus torenleri icin Amatzia Har Hertzel'de bagimsizlik mesalesini yakmak ile onurlandirildi.

Subay kursunu tamamladiktan sonra Subay okulunda genc subaylari egitme gorevi alan Amatzia iki donem sonra Parasutcu birliklerden birinin basina atandi. Askerleri Amatzia hakkinda komutandan daha ozeldi o diye yazacaklardi daha sonra. Yaptigi her seye tum enerjisini verirdi. Shalom Ha'Galil Harekati (1. Lubnan Savasi) sirasinda birliginin basinda Lubnan'a giden Amatzia bir cok operasyon ve catismada bulundu. Bu catismalardan birinde yaralanan Amatzia askerleri savasirken geriye tasinmayi red etti. 
2 Aralik 1982'de Lubnan'dan Israel'e geri donen birliklerin korumasi gorevi sirasinda olan bir kazada Amatzia hayatini kaybetti.

Amatzia Yerushalayim Har Hertzel'de topraga verildi.
2 sene evvel Bagimsizlik Mesalesini yaktigi noktadan bir kac metre uzakta ebedi istirahatinde.
Arkasinda anne, baba ve bir kiz kardes birakti.

Ailesi ve Moshavi anisina bir kitap yayinladilar.
Ha'Poel onun adina bir basketbol turnuvasi duzenledi.
Betar her sene yapilan geleneksel Tel Hay yuruyusunu Amatzia'nin anisina "Tzaadat Amatzia" Amatzia yuruyusu olarak adlandirdi.
Ayrica moshavinin merkezinde ismini tansiyan bir agaclik ta yaratildi.

Huzur icinde yat Amatzia…
TEL HAY!




Related Posts with Thumbnails