shomer shabat

Perşembe, Nisan 29, 2010

HAHAMBASI'NI KIM SECMELI ?



bs"d

Genelde blogumda Turkiye Yahudi Cemaati veya Turkiye Cumhuriyeti ile ilgili konulara deginmem .

Ancak bu sene gecikmeli olarak 2 Mayis Pazar gunu Turkiye Yahudileri kendilerine gelecek 7 sene Hahambasilik yapmak isteyen iki adaydan birini secmeye gidecekler .
Adaylar hakkinda Hahambasiligin yayinladigi bildiri icin : Tiklayin

25 sene uzak oldugum ama kopmadigim , genelde cogumuz kopamiyoruz , Cemaatin durumu hakkinda Sayin Hahambasimiza 6 sene evvel acik bir mektup yollamistim . Bu mektup icin : Tiklayin

Simdi yeni bir secim oncesi benim ve eminim bir cogumuzun aklini karistiran sorular var .
Hahambasi'nin yeri , gorevi ne olmalidir ? Sanirim Cemaatin legal yapisi dolayisi ile ben bu konuda buyuk bir terslik yasandigini goruyorum . Osmanli icinde cemaatin kabul gordugu millet statusu Hahambasi'ni hem cemaat icinde hem de devlet otoritesi nezdinde lider konumunda tutuyordu . Bugun durum degisik .
Hahambasi mevkisinin adindan da anlasilabilecegi gibi hahamlarin basi . Yani dini otoritenin basi . Bence de tum sorumlulugu da bununla kalmali . Maalesef bunun isteyerek veya istemeyerek bu tanimin disina tasmasi sonucu yersiz durumlar olusuyor .
Turkiye Yahudileri'nin % 90'i (cok iyimser bir rakkam) Yahudi geleneklerini pratik hayatlarinda yasamamayi secmelerine ragmen bu Pazar dini liderlerini secmeye cagriliyorlar . Hahambasi icin oy kullandiktan sonra bogazda bir lokantada istakoz ayiklamaya gidecek olanlar mi bu sorumlulugu tasimasi gereken sahsi sececekler .
Hahambasi'nin ana gorevleri arasinda basta cemaat kurumlarinda ve organizasyonlarinda ve etkinliklerde Kasherut'un gerektigi sekilde uygulanmasini saglamak ve uygulatmak . Bu konuda olusacak en ufak bir hatadan direkt olarak hem bizlere hem de shamayim'e karsi sorumluluk onun ustunedir , hesabi ondan sorulmalidir . Bu yuku alacak adami bogazda istakoz ayiklayan mi sececek ?
Hahambasi'nin bas gorevlerinden biri en azindan kurumsal duzeyde "hilul Shabat" olmamasini garanti etmek degil midir ?
Hahambasi'nin bas gorevlerinden biri Tora ogreniminin cemaat icinde ilerlemesi , derslere katilimin cogalmasi degil midir ? Ben bu denklemin icine Ibranice ogrenimini de ayni agirlik olarak koymak gerektigine inaniyorum.
Cemaatimiz degerli kisilerin , gonullulerin buyuk cabalari ile belirli bir duzen icinde islemekte. Bunu gecenlerde yenisi secilen (atanan) Cemaat Baskani ve komisyonlari yapmakta. Bu kanadimiz Devlet otoritesi ile olan tum iliskileri ustlenmesi gerek kanadimiz olmali degil mi?
Hahambasi yukarida sorumluluklarindan bazilarini saydigim gorevleri ile Cemaat yonetiminin bir gorevlisi olmalidir. Tabii Cemaat yonetiminin Hahambasi'nin Yahudi Sheriati'ndan (Halacha) sasmayacak bir sekilde bir baglamda olmasini garanti etmesi sarti ile .
Cemaatin tek ve ana amaci asimilasyon ile savasmak ve gunluk cemaat islevlerini yurutmek . Bu misyon icinde Hahambasi bir cok gorevli arasindan biri olmali.
Hahambasi Devlet erkani ile veya baska Devletlerin erkanlari ile muattab tutulmamasi gereken bir konumda korunmalidir.

Yukarida gorevlerini saydigim mevkiyi genel halk mi secebilir ?
Yoksa mantigin (gunumuz sartlarinda) kabullendigi gibi cemaatin cismani yonetimi icin mi oy kullanma hakkina sahip olmalidir?

Cemaatimiz yuz yillardir cok guzel bir gelenege sahipti. Simdi Rav dedigimiz konumdakilere "Haham" derdik. Nedense benim uzerimde Rav sifati daha politik bir his yaratiyor. Eski yolumuza donup Hahamlarimizi "haham" diye cagirmaya baslamaliyiz . "Haham Haleva , Haham Naftali , Haham Perez , Haham Alaluf , Haham Adoni , Haham Benveniste , Haham Levi ve atladigim daha bir cok degerli buyugumuz." Bunu kendimize alistirdigimizda Hahambasi'nin da sadece Hahambasilik gorevini ustlenmesi gerektigini daha iyi idrak edebiliriz.

Bu noktadan alirsak o zaman kim secmeli Hahambasi'ni?
Cemaatimiz bir konuda cok sansli. Yuzyillarca suren bir birikimin yarattigi Bet Din kurumumuz halen yururlukte.
Mesela sayilari 100 bin'i bulan New York Suriye Yahudi cemaati henuz bir Bet Din kurulmasi asamasinda. 100 bin nufusun soyle veya bole % 95'i Shomer Shabat ve karsisik evlilik orani % 1 . Ama Bet Din yeni yeni olusuyor.
Bizim var.
Cemaatin icinden yetismis Hahamlardan olusan ve halen cemaat ile baglantisi olan ve Israil veya Amerika'da Yeshivalarda egitim goren bir cok degerli kardeslerimizin ilerde katilabilecekleri Bet Din.
Hahambasi'yi da Bet Din'in secmesi en dogrusu olacaktir. Yukarida saydigim sorumluklari ve daha bir cogunu yuklenebilecek kimseyi atayip denetlemeye yetkili sanirim en kalifiye kurum budur.

Yaklasan secimlerde adayligini bazilarimizin son anda duydugu Haham Eli Levi'nin veya Haham Haleva'nin amaclari tek ve ayni. Asimilasyon ile savasmak ve bu yolda en kuvvetli silahlarimizin Halaha'ya uygun olarak kullanilmasini garantilemek.
Haham Haleva'nin yonetiminde son 50 sene icinde yapilmayan veya duslenmeyen bir cok yenilik yapilmis ve 25 sene evvel umutsuz gorunen bir cok degisim saglanmistir. En azindan Tora'nin Turkce aciklamalari ile basilmasi , Kallarimizda dagitilan haftalik bultenler , dersler , cemaat icindeki uyanista mutlaka Haham Haleva'nin ve degerli hahamlarimizin katkilari tartisilamaz.
Sorumluluk sahibi bir cogumuz evimizdeki yangin alarminin veya karbonmomoksid alarminin pilini en azindan senede bir degistiririz. Bazen pili degil aleti de degistirmek gerektigi kullanma klavuzunda yazar.
Haham Levi genc .
Cemaat ici ve disi iliskilerde tecrubesiz. Ama taze bir kan ve Yahudiliklerine onem veren bir cogumuz gibi 20 sene evvelin kaygilarini ve Istanbul disinda Yahudi hayatinin yesermesini fiziksel olarak yasayan bir kardesimiz. Umutsuz vakalarin aslinda ne sekilde 180 derece donus yapabilecegini gormus bir kardesimiz. Ve bunun yollarini eminim Yerushalayim'de cok guzel izlemis ve sindirmistir.
Ben de bir cogunuz gibi secimlerden Haham Haleva'nin cikacagini tahmin ediyorum. Bu durumda yukardaki yazdiklarimin bir surece girebilmesi icin Haham Haleva'nin secilmesi durumunda cok degerli yeteneklere sahip ve cemaat icin ihtiyacimiz olacak taze kani saglayabilecek Haham Levi'yi yardimcisi yapmasini ve 2-3 senelik bir ortak calisma sonrasi bu mantiksiz secim sistemini iptal edip gorevi bu cesaretli kardesimize devr etmesini isterdim. Aynen onursal baskan sayin agbimiz Bensiyon Pinto gibi Haham Haleva da ayni konumda cemaate hizmetine devam edebilir. O noktadan sonra da bu konu Bet Din'in kontrolu altina girmeli.

Cemaat yonetimini ve baskanini secmenin onunde legal engeller var ise sanirim su andaki Devlet yonetimi ile olan sicak iliskilere guvenerek bu konu hakkinda cesur girisimler yapilip statunun degistirilmesine calisilmali. Senelerce bize 518 sene evvelki misavirperverliklerini hatirlatan otoriteye bizlerin de senelerce yaptigimiz lobi faaliyetlerinin bir karsiligi olsun demekten korkacak bir sey yok.

Her ne olursa olsun her iki adaya da basarilar diler gorevlerinin leshem shamayim olmasini ve nahat ruah le'yotzrenu getirmesini dilerim.

Bir sonraki secimlerin de hepimizin gercekten secme hakkimiz olmasi gereken Cemaat baskani ve komisyonlari icin olmasini dilerim.

--
david h.

TÜRKİYE MUSEVİLERİ HAHAMBAŞISI SEÇİM KURULUNDAN

bs"d

TÜRKİYE MUSEVİLERİ HAHAMBAŞISI SEÇİM KURULUNDAN

02 Mayıs 2010 günü yapılacak Hahambaşı seçiminde İstanbul'da Neve-Şalom, Aşkenaz, Şişli, Ortaköy, Yeniköy, Sirkeci, Kemerburgaz, Göztepe Sinagoglarına, İstanbul dışında da Adana, Ankara, Antakya, Bursa, Çanakkale, İzmir, Kırklareli Sinagoglarına yeterli sayıda seçim sandığı konacaktır.


Seçmenler bu Sinagoglardaki sandıklarda sabah saat 10.00'dan, saat 17.00'ye kadar oylarını kullanabileceklerdir.
İstanbul'da ikamet eden ve seçmen listesinde kayıtlı olan seçmenler oylarını sandık konmuş bulunan herhangi bir sinagogda kullanabileceklerdir.


Sinagoga gelen seçmen öncelikle kimliğini göstererek, orada bulunan bilgisayardan ismini bulduracak ,gerekli işlem ikmal edildiğinde sandık başına geçecektir. Sandık başında kimliğini sandık görevlilerine verecek, onlardan oy pusulaları ile zarfını alacak, paravan arkasında Hahambaşı olarak seçmek istediği adaya ait oy pusulasını zarfa koyacak, sandık başına dönüp zarfını sandığa atacaktır. Bu işlemden sonra isminin karşısına oyunu kullandığına dair imzasını atarak, sandık görevlisinden kimliğini geri alacaktır.

Seçime aday olarak aşağıda özgeçmişleri bulunan Rav İzak Haleva ile Rav İlhan Eli Levi katılmaktadır.

RAV İSAK HALEVA

1940 Yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Yeruşalayim’de bulunan Porat Yosef İlahiyat Akademisinden Rav unvanıyla mezun olmuştur.
Askerlik hizmetini 1960-62 yıllarında Manisa ve Kayseri’de yedek subay öğretmen olarak tamamladıktan sonra Bet Din üyesi olarak Türk Musevi Cemaatinde dini hizmete başlamıştır. 1963 yılından beri Bet Din üyesi, Dini Müşavir ve Haham olarak görev yapmış ve bu süre içinde Talmut Tora öğrencilerini yetiştirmiştir. Hahambaşı seçilmeden önceki dönemde 12 yıl boyunca Hahambaşı vekili olarak görev yapmıştır. 2000 yılına kadar Musevi okullarında İbranice, Din ve Ahlak derslerini vermiştir. 2002 yılında yapılan seçimlerde Türkiye Musevileri Hahambaşılığına seçilmiş olup, halen bu görevi yürütmektedir.
Marmara ve Sakarya Üniversiteleri İlahiyat Fakültelerinde yüksek lisans öğrencilerine ders veren Haleva, katıldığı birçok ulusal ve uluslar arası panel ve seminerde konferanslar vermiş, ulusal ve uluslar arası platformlarda dinler arası diyalog toplantılarında Türk Musevi Cemaatini temsil etmiştir.
Avrupa Ortodoks Hahamlar Konferansı toplantılarında, "Barış İçin Dinler" ve bu türdeki uluslararası diyalog toplantılarında muhtelif bildiriler sunmuş olup, basılmış birçok makalesi vardır.
Rav Haleva evli ve dört çocuk babasıdır.
Türkçe'den başka İbranice, İspanyolca ,Fransızca, İngilizce bilmektedir.

RAV İLHAN ELİ LEVİ
1965 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk Orta ve Lise eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi Bölümünden ön lisans seviyesinde mezun olmuş, iki yıl süreyle tarih bölümüne devam etmiştir.
1989 yılında İsrail’e giderek Mahon Meir Yeşivasındaki derslere 1 yıl devam etmiş, 1990 yılında yurda dönerek Burdur'da bedelli askerlik hizmetini tamamlamıştır. 1994 yılında Amerika'da düzenlenen yaz dönemi seminerine katılmış, 1995 yılında İsrail’e göç ederek oradaki hahamlardan dini eğitim almıştır. Seçim Kuruluna vermiş olduğu hahamlık belgesi "Mişkan Meir" mühürlü olup 12 Nisan 2010 tarihini taşımaktadır . Bir çok kez Yamim Noraim günlerinde Şişli, Aşkenaz , Ankara ve Yunanistan sinagoglarında Hazanlık hizmetinde bulunmuştur.
Halen Kudüs'te Netiv Daat adlı Kolel Yeşivasına devam etmektedir.1995 yılından beri İsrail'de yaşayan Rav İlhan Eli Levi 1999 yılında evlenmiş, halen İsrail'de eşi ve 5 çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.

ESKI BIR MEKTUP

bs"d

asagidaki acik mektubu 6 sene evvel yazmistim.
Yaklasan Hahambasilik secimleri ile ilgisi oldugu icin yayinliyorum.



Sn.Hahambasi,cemaat baskani ve ilgili kurum
ve kisilere acik mektup


Sayin Hahambasi,cemaat baskani ve ilgili kurum ve kisiler,
Turk Yahudi cemaatinin bugun icinde bulundugu durum
maalesef vahim bir raddeye varmistir.
Son 20 sene zarfinda cemaatimiz maaalesef muthis bir hizla
asimile olmaktadir.
Eskiden duyulmamis olan karisik evlilikler artik normal bir
hale gelmis durumda.
Eskiden duyulmamis olan bosanmalar maalesef artik normal
karsilanmakta.

Ileri derecede dejenere olan bir genclik yetismekte.
Ve tabii bir sekilde bunlarin sonuclari ile Turk Yahudi
cemaati yok olmaya mahkum bir cemaat halini aldi.
Yasitlarim ve onlarin cocuklari tamami ile Yahudilikten
uzak bir yasam tarzi surmeye basladilar.Her ne kadar ufak
bir grup buna karsi bir hareket yapmaya calisiyorlarsa da
maalesef onlarda yeteri kadar etkili olamiyorlar.
SHEMA'yi birakin soylemeyi bilen,ne oldugunu bile bilmeyen
bir genclik olustu.Shabat'in,Kasherut'un ne oldugunu
bilmeyen bir cemaat olustu.
Bizi Yahudi yapan degerlerin yok oldugu,onemsiz oldugu ve
hatta bugunku modern cagda gereksiz oldugunu dusunen bir
cemaat olustu.

Tarihinde Yahudi tarihine,kulturune,felsefesine yon vermis
buyuk insanlarin yetistigi bu cemaat neden bu duruma dustu?
LIDERLERI YUZUNDEN.Bizleri Tora'dan uzak tutan,dis dunyanin
kotu etkilerinden bizleri uzak tutmayi bilmeyen liderleri
yuzunden.Tora'yi bir hikaye kitabi olarak goren liderleri
yuzunden.Yahudi degerlerine duyarli olmayan liderler yuzunden.

Bu durumda hic bir ferdi sucluyamayiz bulundugu durumdan
dolayi.Fakat liderlige soyunmus kisiler sorumludurlar bu
durumdan.
Eger o cemaatin liderleri Kasherut'a Shabat'a ve en
onemlisi Tora ogrenimine onem vermiyorlarsa kimseyi
suclayamayiz.

Eger Neve Shalom vakfi -Shabat gunu saat 2'de televizyonda
yayinlanacak bir programi E-Mail ile haberdar ediyorsa
nereye varacagimizi dusunuyorsunuz?

Eger Or Hahayim hastahanesi Pesah tebriklerinin arasina
Taref bir restorantin ilanlarini ekliyorsa (7 yasindaki
kizim bile guldu buna),nereye varacagimizi dusunuyorsunuz?
Yahudi cemaatinin tek yayin organi Shalom gazetesi taref
Restoran ilanlari veriyor ve Web sitesini Shavuot
bayraminda update ediyorsa nereye varacagimizi
dusunuyorsunuz?

Ama isin kotusu cemaat liderleri bunlari gerekli denetimi
vermiyorlarsa o zaman nereye varacagimiz ortada.....
Antisemitizm bizim ikinci problemimiz.Bizim asil
problemimiz asimilasyon.Eger Asimilasyon ile savasmazsak 20
bin neshama yok olmaya mahkum.Antisemitizm'e hic gerek
kalmayacak.Nasilsa biz kendi kendimizi yok ediyoruz.
Nasil mi savasiriz? Sadece ve sadece egitim ile.Korkmadan
verilecek bir egitim ile.

Ama Yahudi egitimi vermek icin once o sekilde yasamak ve
yasatmak lazim.
Eger liderlerimiz bize dogru yolu gostermezlerse biz neyin
dogru oldugunu nasil bilecegiz.
Hic kimse yalnis oldugunu bilmeden kendinin duzeltemez.
Iste burada Hahamlarimizin ve Cemaat liderlerinin gorevi
basliyor.

Eger sizler haykira haykira Kasherut'u ,Shabat'i
savunmazsaniz,bu degerleri tutmadigimiz icin yanlis
yasadigimizi soylemezseniz bizler nasil kendimizi
duzeltelim.

Musevi lisesinin isminden baska hic bir seyi Yahudilikle
ilgili degil.Oradan mezun olup ta Ibranice'yi kim biraz
biliyor?Hayatinda birakin Gemara'yi adam gibi eline kim
Sidur aliyor oradaki talebelerden?
Resim sergileri acarak,tiyatrolar duzenliyerek Yahudiligin
korunacagini saniyorsaniz yaniliyorsunuz.
TORA'yi bu cemaate geri vermek lazim.
Eger cemaat bu durumda iken Shalom gazetesinin ilk
Sayfasinda her hafta hahambasi bagirmiyorsa,kafamiza Shabat
ve Kasherut'u ve tum degerlerimizi vurmuyorsa sizler bu
durumdan sorumlusunuz.

Artik IKVETA DE MESHIHA dedigimiz Mashiah'in adimlarinin
hissedildigi devrenin son zamanlarindayiz.Artik taktiklere
vs. zaman kalmadi.
Vaktimiz varken icecegimiz suyu istedigimiz kadar
suzebiliriz.Ancak yangin varsa elimize ne su gelirse
kullanmaliyiz.Senelerce bu yangini sondurmeyi birakin
korukledik.

Artik bu yangini sondurmek lazim.Kovayla,tasima su ile bu
olmaz.Cemaat drastik bir sekilde bu konuya egilmezse 20 bin
neshama yanip kul olacak.

Sayin Hahambasi,sayin Hahamlar benden iyi bilirsiniz
YAhudilikte bir inanc vardir.Yuce Tanri ne yapiyorsa bu
dunyada--iyi veya bize iyi gorunmeyen--- herseyi biz
Yahudiler bir ders almamiz icin yapiyor.
1986 Neve Shalom katliami olsun son 15 kasim saldirilari
olsun artik bizi biraz uyandirmali.
Bu bilincte olan bizlerden Tanri 120 senemizi doldurduktan
sonra hesap soracak.Neden bu durumu gorupte harekete
gecmediniz diyecek bize.Nasil cevap verecegiz?
Ben kendi acizane olanaklarim ile 20 bin Neshamanin yok
olmamasi icin elimden geleni yapmaya karar verdim.Senelerce
bu konu beni rahatsiz etti.
Bu yuzden Amerika'da birkac dostum ile ve buradaki bazi
Yahudi cemaatlarinin yardimi ile Turk Yahudiligini
Kurtarmak icin bir orgut kurmaya karar verdik.Amacimiz
sadece ve sadece egitim olup bu konuda tum dunya Ortodox
cemaatleri ile birlikte calisacagiz.
Turk Yahudiligini eski sanina dondurmek hepimizin
gorevidir.Sizlerinde bu konuda bizlere katildiginizi
varsaymaktayiz.
Bu mektubun az cok ayni icerigini tasiyan diger bir mesaj
basta Haham Ovadya Yosef olmak uzere tum gerekli ve ilgili
Yahudi orgutlerine ve basinina onumuzdeki haftalar icinde
yollanacaktir.
Gerekli adimlari atip cemaati sarsmanizi bekler saygilarimi
sunarim.

David Hasday

Çarşamba, Nisan 21, 2010

AMERIKAN HOLOKOSTU GELIYOR

bs"d

Amerika'da kendini guvende hisseden varsa bir degil 5 bin kere daha dusunsun .
Atalarimiz bize "LEV MELAHIM BEYAD HASHEM" (Krallarin kalpleri Hashem'in elinde) dediler.
Bugun Amerika'nin basina gecen Fuhrer kilikli Imam ve onun mentoru olan Pastorunun dusunce cizgisini taniyanlarin es gecmemesi gereken bir nokta .

Buyrun Los Angeles'ten 20 Nisan tarihli bir kac fotograf :











ISRAIL'IN EV YAPIMI NAZILERINDEN BIR ORNEK


bs"d

Iste Israil'deki elitist yapinin uretigi Nazilerden bir tanesi daha :
GABI GAZIT

Yom Ha'Atzmaut gununde vuku bulan kendini bilmezlerin yaptigi protesto gosterileri ve Israil bayragini yakma olaylarini konu eden Herr Gazit , Haredileri , bugunun Halutzimleri olan Yehuda ve Shomron sakini Yahudileri asalak , parazit ve surulmesi gereken gruplar olarak adlandirdi.

Bu konuda Gabi Gazit'in kendi sesinden (Ibranice) : kendi sesinden

Ayni sozleri eger Israil'li Arap vatandaslar icin soyleseydi dunya basina yikilirdi bu mini Fuhrer'in.

Haredi toplum icinden bir grubun bu tip "HILUL HASHEM" diye nitelendirilebilecek hareketlerinden dolayi tum bir toplumu bu sekilde itham etmek ve benzetmelerde bulunmak ancak NAZI RUHU tasiyan irinden beklenebilirdi.
EREV RAV maalesef bugun hem Yahudi dunyasini hem de Israil'i kontrolu altinda bulunduruyor.

Bayrak yakma olaylarindan bir tanesinin vuku buldugu Bney Brak semti Belediye Baskani bu olaylari siddetle kinadi .
Tabii Gabi Gazit cinsinden Nazi ruhlular icin bir sey fark etmiyor.

DRY BONES

bs"d

Pazar, Nisan 18, 2010

YOM HAZIKARON



bs"d

ISRAIL AILESI KAYBETTIKLERINI ANIYOR ...

TOPRAKLARI BOL , MEKANLARI CENNET ...

Cuma, Nisan 16, 2010

ACABA ???


bs"d

Yaratan'in kesin bir adalet kanunu var.
Son gunlerdeki haberleri izlerken acaba diye dusundum BU , BUNDAN dolayi olmasin.

Avrupa ulkelerinde bunu hak etmisleri aramakta pek zorluk cekmeyiz dogrusu...

Salı, Nisan 13, 2010

TAHRAN'DAN EXODUS


bs"d

Ahmedinejad en azindan 5 milyon Tahran'linin sehiri tek edip baska yere tasinmasi gerektigini soyluyor. Nedeni de olasi bir depremmis .
Al Arabia haber ajansinda gecen bu haber Ahmedinejad'in deprem hayallerini mi yoksa batidan gelebilecek yumurtalardan mi korkmasinin sebebi ?

TOPLUMSAL COKUSTEN BIR KESIT



bs"d

Her sene Taub Center tarafindan yayinlanan ekonomik raporun bu hafta yayinlanan 2009 raporunda goze carpan bir noktaya deginmek istiyorum.
Bu rapora gore Haredi erkeklerin % 65'i calismiyorlar. Bu toplumun fakirlik seviyesinin gittikce daha da derinlestigini de goz onune alirsak durumun ciddiyeti ve korkunclugu daha da barizlesiyor. 30 sene evvel bu toplumda issizlik orani %21 duzeyinde iken bu zaman zarfi icinde bu topluma yonlendirilen finansal yardimlar % 400 oraninda artmis.

Raporun parmak bastigi diger bir nokta ise Arap ve Haredi ogrenci nufusunun 1960 senesinde tum ogrenci nufusunun % 15'ini kapsarken bugun bu oran % 48'e yukselmis durumda. Rapor 2040 senesinde Arap Ve Haredi ogrenci nufusunun toplamin % 78'ini kapsayacagini on goruyor.

Bunun ana nedeni de Israil politik sisteminin arkaik olmasi kanimca.
Secim sistemi halen partilere oy verilerek yuruyen bir sistem.
Bu konuda daha evvel yazdiklarim gittikce daha da gecerli olmaya basliyor :
SECIM SISTEMI # 1
SECIM SISTEMI # 2

Yukardaki statistiklerin olusmasina izin veren bir sistem kendi toplumunun cokusunu hazirlamaktan baska bir ise yaramaz. Haredi ve/veya Arap partilerinin desteklerine olan ihtiyaclarindan dolayi mini-azinlik olan Israil Elitist zumresi halkin buyuk bir bolumunun vergilerini kendi ozel cikarlari (iktidari kaybetmemek )icin kullanmakta ve bir de buna DEMOKRASI adini vermekte.

Bunu defalarca tekrarladim ve devam da edecegim :
ORTADOGU'NUN EN BUYUK YALANI ISRAIL'DE DEMOKRASI OLDUGUDUR.
Israil elitist totaliter bir zumrenin kendi halkini kullandigi bir rejim sistemi ile yonetilmektedir. Distan demokrasinin en yeserdigi yer olarak bile gorunse dahi.

HARIKA BIR STICKER

bs"d



Turkcesi :
BEBEK BEZLERINI VE POLITIKACILARI SIKCA DEGISTIRMEK LAZIM.
IKISININ DE NEDENI AYNI...

AUSCHWITZ'TEN GORUNTULER ...

bs"d

Recep Tayyip Erdogan'in yakin dostu Ahmedinejad pacavrasinin inkar ettigi Auschwitz'ten goruntuler :






Goruntulerin tumu icin : TIKLAYIN

Pazartesi, Nisan 12, 2010

TZAHA"L'IN SIRLARI KIMIN ELLERINDE...


bs"d

Dun sozunu ettigim Tzaha"l'in sirlarinin calinmasi ile ilgili skandala neden olan gazeteci ve gazetesi Ha"aretz'in 2009 yilinda Tzaha"l'a karsi yaptiklari tum iddialar kontrol edilmis ve hepsi yanlis cikmis.
Bu konuda Adalet Bakanligi aciklama yapti.

Bunun yaninda da saklanan 1950 diger dokumanin bulundugu diskin de kayboldugu bugun haberlere gecti. Bu bilgilerin hangi ellerde oldugunu tahmin etmek korkutucu.

Liberal solun Israil'e ve Yahudi dunyasina katkilarinda yeni sayfa...

Pazar, Nisan 11, 2010

ISRAIL SOLU ILE KIM ILGILENMELI


bs"d

Israil solunun bindigi dali kesmesini normal karsiliyoruz.
Israil aleyhine ellerinden ne gelirse ardlarina koymayan bu "humanist" kardeslerimiz gectigimiz Shabat bir rezillige daha imzalarini attilar.
Hebron dagi guneyinde yer alan Otniel adli Yahudi kasabasina Shabat gunu misafir (provoko etmek amaci ile) olarak gelen 15 solcu aktivist bir surprize neden oldular.

Cikarttiklari kargasa ve protesto sirasinda (Yahudilerin varligini protesto ediyorlardi tabii) bir bayan soyunarak ozel bir protesto gosterisi sundu.
Averaj bir solcunun yukardaki sekilde oldugunu goz onune alirsak bu protestonun ne kadar tatsiz oldugunu tahmin edebilirsiniz.

Milletvekili Ben-Ari'nin dedigi gibi bu tip solcularla polisin ilgilenmesi yanlis.
Israil solu ile bence artik ruh sagligindan sorumlu birimlerin ilgilenmesi daha dogru olacak .


Haberin tamami

BU DA ASAGILIGIN DIGER YUZU


bs"d

Bu sabah astigim yazimda hainligin , asagiligin bir yuzune baktik.
Simdi de obur yuzune bakalim :

Neturey Karta adli Yahudi dusmani gruba ait 5 sahis 1996 senesinde Islamist teroristlerin vahsi saldirilarinda hayatlarini kaybeden 26 kisinin anisina yapilan anita saldirida bulundular.

Oglu Alexander tutuklananlar arasinda bulunan Tzvia Turbolo adli kadin bu adi saldiriyi savunmanin yolunu da kendine gore buldu. Bu anitin bir nevi put perestlik oldugunu savunan bu asagilik kadin bu pislige bir de Tora ile cevap veriyor.
Bu tip anitlarin Tora'ya karsi oldugunu soyliyen bu kadin "eger oglum gelip bana Israil bayragini yaktim derse" bu konuda "bayrak ozel bir kisiye ait olsa dahi" bir tepki gostermeyecegini de soyluyor. Tabii bu pacavra kadinin gozunde diger bir sahsin mal varligina zarar vermek Tora'ya karsi degil.

Iste bir absurd demokrasi ornegi daha.
Israil Devleti sinirlarndan atilip ilk otobus ile Suriye ustunden Iran'a surulmesi gereken bir grup...

Haberin tumu icin : Tiklayin

BIR HAININ PROFILI = KISACASI ISRAIL SOLU


bs"d

Bir kac tane arkaik romantik , cokmus Kibbutz felsefesi ile yasayan muzelik solcu disinda Israil "solu" (ne demekse) denince artik zamaninda "Hada"sh" veya bence cok farki olmayan "Meretz" ile sinirlamis oldugumuz asiri sol profili one cikiyor.
Bunlarin da sayilari zamanla Neturey Karta ile ayni seviyeye dusecektir ve isin korkutucu yonu Neturey Karta sayi bakimindan bunlarin da onune gecebilir. Sonucta Neturey Karta ve asiri sol arasinda hic bir fark yok. Ikisi de Israil'in yok edilmesi felsefesini kendilerine ilke edinmis iki ayri fiziksel goruntuye burunmus hainler grubu.
Son gunlerde once fisilti gazetelerinde dolasan daha sonra yayin yasagi kaldirilip acikca basina ulasan bir vatan hainligi ile karsilastik.
Anat Kamm adindaki bu sol goruslu Israilli genc kiz askerlik gorevi sirasinda 2000 kusur dosyayi iceren dokumanlari caliyor ve yine ayni vatan haini sol ideolojisini tasiyan Hamas'in Ibranice yayin yapan kurumu olan Ha'Aretz gazetesi yazarlarindan Uri Balau'ya iletiyor. Uri Blau adli sol goruslu gazeteci 2008 yili Aralik ayinda bu dokumanlara dayanarak bir makale yayinliyor . Bu makalesinde Blau Tzaha"l'in bazi teroristleri yargisiz infaz sekli ile mahkeme kararlarina karsi ve oldurulmeleri yerine tutuklanmalarinin da mumkun oldugu durumlarda da infazi sectigi iddialarinda bulunuyor.
Eylul 2009 'da Blau acilan sorusturma sirasinda 50 adet dokumani Shin Bet (Israil ic gizli servisi)'e teslim ediyor ve elinde 2000 kusur dokuman olmasina ragmen Anat Kamm'in ona sadece bu 50 dokumani verdigi yalanini soyluyor.
Bu dokumanlar arasinda Tzaha"l'in operasyon planlari vs . gibi onemli dokumanlar da mevcut.
Hamas'in Ibranice sesi yayin organi Ha'Aretz gazetesi yazari Blau tutuklanma riskinden kurtulmak icin Londra'ya kaciyor ve halen de orada.

Isin ironic yani da su anda Israil guvenlik birimleri Blau'nun Israil dusmani ulkelerin gizli servisleri tarafindan elindeki 2000 dokumana ulasmak icin avlanmakta oldugunu bildirmekteler.
Kendi milletine ve vatanina hainlik yaparak yaranmak istedigi dusmanlarimiz simdi onun sonuna neden olacaklar.

Bir hain bir gecede bu yolu secmez.
Belli bir prosedur sonucudur vardigi bu.
Degil sadece Israil'de tum dunyada cokmus bir ideolijinin hayal kirikligini yasayan bir zumrenin sonunda varacagi noktadir bu.
19uncu yuzyil sonu ve 20inci yuzyil baslarinda kurduklari Kibbutz ve Moshavlar'in Israil'in temel tasi olduklarini kimse tartisamaz. Ayni yerlesim ideolojisi ile 1967 sonrasi kurtarilmis topraklar uzerinde kurulan Yahudi yerlesimlerini ve bu yerlesimlerde yasayan Yahudi kardeslerimizi "public enemy" "halk dusmani" seviyesinde gosteren bu solcu ideolojisi yasadigi beyin kanamasinin ne kadar zararli olabileceginin orneklerini uretmekte zorluk cekmiyor.
Hatikva'nin mesrulugunu veya Yerushalayim'in sahipligini pazarlik konusu yapabilecek kadar alcalan bu ideolojinin belirtilerini iyi izlemekte Israil ve Yahudiligin gelecegi acisindan buyuk yarar var.

Bu hainligi yapan Anat Kamm adli solcu ya Yehuda Shomron sakini bir Yahudi olsaydi acaba reaksion ne olurdu ?
Bu konuda tavsiye edebilecegim bu makaleye dikkatinizi cekerim .

Perşembe, Nisan 08, 2010

TURKIYE BASININDAN BUGUN 8 NISAN 2010

BS"D

1 - İsrail Türkiye’yi dinlemek zorunda

2 - Ne mutlu Müslümanım diyene!

3 - Türkiye'nin İsrail'i veto fırsatı

ISRAIL DEMOKRASISINDEN BIR ORNEK


bs"d

Pesah bayrami sirasinda ERETZ ISRAEL orgutu tarafindan acilan bir kampanya Egged tarafindan sona erdirildi.
Bayram oncesi otobuslere parasi odenerek verilen reklam panolari "Bet HaMikdash gunumuzde insa olsun" (klasik Yahudi dualarinda eksik olmayan bir ibare) "SHE YIBANE BEYT HAMIKDASH BEMEHERA BEYAMENU" rahatsizlik uyandiriyor diye indirildi.
Arap baskisina bir kez daha yenik dusen Israil Demokrasisinin Ortadogu'nun en buyuk yalani oldugunun bir yeni ornegi.

Salı, Nisan 06, 2010

GAZZE'DE ARAP USULU RE-ENKARNASYON

bs"d

30 Mart gunu All-ah'tan baska her seyden korkan Islamo-fashist haber kaynaklari 15 yasindaki Mohamed al-Farmawi'nin Israil askerleri tarafindan olduruldugunu bildirdiler : AL-YAYGARA
Tabii Islamo-fashizm'in yardakcilarindan NY TIMES ta firsati kacirmayanlar arasindaydi.
Tabii useful idiots sinifindan bir moron solcu da firsati kacirmayanlar arasindaydi .

Ama maalesef 72 huri'ye yollanan "tzav miluim" acil servis cagrilari bos cikti.
Megersem bu seferki Mohamed olmemis...
Bu seferki Mohammed Misir'a gecmek icin acilan tunellerin birinde kendi kankardesleri tarafindan ali koyulmus bir kac gun.HABER

Klasik Islamo-fashist yaygaralarindan bir kesit ...

Cuma, Nisan 02, 2010

PESAH SAMEAH


bs"d

Yahoo gruplarinin "bolsevik' moderasyonlarindan dersimi aldiktan sonra hur ve kurtarilmis blog dunyasina geri donmeye karar verdim.

Pesah'tan sonra full time ...

Hag Sameah ve Shabat Shalom...
Related Posts with Thumbnails