shomer shabat

Perşembe, Nisan 30, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 30 NISAN 2009

bs"d

Birinci mi İlk mi?

Benim emirlerimi ve kanunlarımı koruyun, insanın yapması gereken, onlarla (onların içinde) yaşayın, Ben T-nrı'nızım (Vayikra 18:5)

Lubavitch'li Rabi Yosef Yitzchak şöyle anlatıyor:

Büyükannem, Rebbetzin Rivkah, on sekiz yaşındayken hastalandı ve doktor ona sabah uyanır uyanmaz yemek yemesi gerektiğini bildirdi. Ama büyükannem sabah duasından evvel yemek yemek istemediğinden, normal kalkış saatinden daha da evvel kalkıp erkenden sabah duasını yapıyor ve ancak ardından kahvaltısını ediyordu.

Kayınpederi, Lubavitch'li Rabi Menahem Mendel - Tsemah Tsedek, bunu duyunca gelinine şöyle dedi: "Bir yahudi her zaman sağlıklı ve güçlü olmalıdır. Tora'nın emirlerine göre şöyle yazılıdır; "vahay beam"- "onların içinde yaşayın" bu demektir ki; kişi hayatı mitsvaların içine aşılarcasına yerleştirmelidir. Hayatı mitsvaların içine aşılayabilmek içinse; kişi sağlıklı ve neşeli olmalıdır.

Rabi Menahem Mendel sözlerini şöyle tamamladı: " Dua edebilmek için yemek yemek, yemek yemek için dua etmekten iyidir."

Kaynak: Once Upon A chassid - Yanki Tauber

Hergün 1 alaha
AARON ESKENAZI

Çarşamba, Nisan 29, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 29 NISAN 2009

bs"d

Ayom Yom

Ayom Yom (Bugün Günlerden) isimli kitap, Rebbe Menachem Mendel Schneerson Zi"a'nun 1942-1943 yılı arasında yazmış olduğu içinde hergüne ait bir ışık ve yönlendirmeler bulunan bir takvimdir. Bu takvimin bu günkü gününde şöyle demektedir:

Ayom Yom 5 İyar, Omer'in 20. günü

Alter Rebbe, Rabi Schneor Zalman bu bilgiyi tsadik Reb Mordechai'dan duymuş ve o da bu bilgiyi Baal Şem Tov'dan öğrenmiştir.

Ruh bu dünyaya 70-80 yıl yaşamak için inmektedir ve bunun nedeni başka bir yahudiye maddi bir yardım edebilmektir ve muhakkak ki bu yardım içinde manevi bir yardım edebilmekte bulunmalıdır.

Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI

NOAM SHALIT ILE YOM AZIKARON VE YOM ATZMAUT


bs"d

Dun aksam benim hayatimi cok etkiledigine (etkileyecegine) inandigim olaylardan birini yasadim.
Cocuklarimin okulunda her sene gibi bu sene de Yom Azikaron ve akabinde Yom HaAtzmaut kutlandi .
Ancak bu sene cok onemli bir misafirimiz vardi. Esir askerimiz Gilad Shalit'in babasi Noam Shalit.

Ufak tefek , goruntusu bile alcak gonulluluk yansitan acili bir baba.
1038 gundur esir olan kardesimizin babasi.
Dun gece Omer'in 20'cisini saydik.
Bazilarimiz gelenek olarak bu devre icinde sakallarini uzatirlar ve saclarini kestirmezler.
20 gunluk sakalin nasil kasindigini , bu ufacik detayin dahi bizi nasil rahatsiz ettigine sahsen sahidim ve hatta dun aksam 1038 rakkamini gorunce kendimden utandim.

1038 gun ve gece.
Cogumuz anne babayiz. Biraz gec kaldilar mi, veya uzakta iseler bir iki gun onlardan haber alamazsak nasil hissettigimizi biliyoruz. Gecen hafta en kucuk kizim aksam okul otobusunu kacirdi . Okulda kaldi ve bizi aradilar. Bu bile bizim icin buyuk bir panik ve korku yaratti.
Utaniyorum.

Dun aksam karsimizda ufak tefek , caresiz oldugunu gozlerinden okuyabildiginiz bir baba vardi.
Oglunu kendi elleri ile teslim ettigi liderlerinden umudunu kesmis bir baba.
1000'den fazla kisinin onunde boynu bukuk bir baba konustu.
Agzindan cikan her kelimenin kalbimizi parcaladigini soylememe gerek var mi?
Kisa ama keskin konusmasinin sonunda okul muduru Rabbi Hilsenrath'in onu kucaklamasi ve "oglumuz" Gilad icin her turlu politik , maddi ve manevi destegi soz vermesi duygulandirici idi.
Dun gece biz anne ve babalar Magen David Yeshiva'da yillar boyunca alamiyacagimiz bir dersi aldik.
Ama daha da onemlisi orada bulunan cocuklarimiz tum ogretimleri icinde belki de alabilecekleri en onemli "egitimi" aldilar.
Asil hayatta 1+1 = 2 degil aslinda 3 oldugunu anladilar. Ben ve yanimdaki kardesimin omuz omuza beraber olmamizin onemini anladilar. Iste bu 1 + 1 in amacinin sadece o iki kisi degil bir 3uncu oldugunu anladilar.
Gazze'de bir dehlizde yatan kardesleri ile irtibat kurdular.

Daha sonra Rabbi Aluf rahmetli tum askerlerimiz , guvenlik kuvvetleri ve teror olaylarinda hayatlarini kaybedenler anisina dua etti.

Ve ondan sonra bu keskin donusu yasadik.
Yom HaAtzmaut.
Hurriyet bayrami .

Maalesef yanimda fotograf makinesi goturmeyi unuttum. Henuz elimde fotograflar yok.

Salı, Nisan 28, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 28 NISAN 2009

bs"d

Pirke Avot'tan alıntılar

İlel dediki; Eğer ben kendim için değilsem, kim benim için? Eğer ben sadece kendim içinsem, ben neyim? ve Eğer şimdi değilse ne zaman?

Raban Gamliel'in oğlu Şimon şunları söyledi;
a) Bütün hayatım boyunca rabilerin yanında büyüdüm, ve sessiz durmaktan daha iyi bir şey bulamadım
b) Önemli olan; Tora hakkında deraşalar, açıklamalar, hikayeler değil, Tora uygulamasıdır.
c) Gereğinden fazla konuşan, hataya ve günaha sürüklenir.

Rabi Yeuda Anasi dediki; tüm kolay ve zor mitsvalrı eşit değerde tutarak aynı önem ve titizlikle yerine getir. Çünkü mitsvaların değer ölçüsünü bilemeyiz.

Aaron Ashkenazi

Pazartesi, Nisan 27, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 27 NISAN 2009

bs"d

Pirke Avot

Tora'yı alacağımız Şavuot bayramına yaklaşırken, Omer günlerinde kendimizi Tora'yı almaya hazırlamamız gerekmektedir. Bu hazırlığın önemli adımlarından biri ahlaki düzeyi düzeltmek ve büyüklerimizin bu konudaki önerilerini dinlemekten geçer.

Bu sebeple omer günlerinde Pirke Avot adlı mişnayı öğrenme alışkanlığımız vardır.

Pirke Avot'tan birkaç öğreti:

Bartotalı Rabi Elazar şöyle dedi, O'na ait olanı ver; çünkü sen ve sana ait olan herşey O'nundur.

Kral David'in dediği gibi, Herşey Sen'dedir ve senin gücünle Sana aitolanı sunuyoruz.

Pirke Avot 3:7
Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI

Pazar, Nisan 26, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 26 NISAN 2009

bs"d

Kadınlar Ve Omer 2

Bugün Omer'in 17'inci günü bu da 2 hafta 3 gün eder.

1 evvelki belirtilen alaha (kadınların omer sayıp saymaması, sayarsa beraha ile mi, yoksa berahasız mı sayması gerektiği) konusu hakkında cemaatimizin kendine kabul ettiği köklü gelenekler hakkında şöyle bir açıklama getirmemiz gerekmekte:

Erkekler, omer'i hergün saymayı kaçırmadıkları sürece, beraha ile sayması gerekmetedir.
Kadınların omer sayması ile ilgili değişik cemaatler için değişik görüşler vardır.

Bunun nedeni bu mitsvanın zamana dayalı bir mitsva olması ve kadınların zaman dayalı mitsvalardan muaf olmasıdır. Bu durumda her görüşe göre kadınlar bu mitsvadan muaftır.

Ele aldığımız soru ise, muaf olmak; acaba mitsvayı hiç yapmamak mı, yoksa mitsvayı berahsız veya berahalı yapmak mı? sorusudur.

Genelde Aşkenaz cemaatlerinin görüşü ve uyguladıkları gelenek, Rabenu Tam'ın getirdiği alaha doğrultusunda kadınların omeri saymayı seçmesi durumunda beraha ile saymasıdır. Ama her Aşkenaz cemaati içinde bu geçerli değildir. Uygulamada herkesin kendi cemaat Rabisine danışması gerekmektedir.

Sefaradi cemaatlerinde ise genelde uygulanan gelenek kadınların omer söylememesidir. Ama bu her sefaradi cemaat için geçerli değildir.

Örneğin sefaradi bilgini Rabenu Hida şöyle demektedir, eğer bir kadının zamana bağlı diğer mitsvalara (örneğin lulav'a) beraha söyleme geleneği varsa o zaman omer sayabilir.

Ayrıca yine başka bir sefardi bilgini Rabi Yaakov Hayim Sofer kitabı Kaf Ahayim'de yine kadınların isterlerse omeri kadınlarında söyleyebileceğini belirtmekte.

Yinede belirtmek gerekir ki, Rav Ovadya Yosef'in görüşü kadınların omere beraha söylememesidir.

Konu hakkında şehrimiz istanbul cemaatinin geleneği nedir diye sorduğumuzda, bir çok güvenilir görgü tanığımız, İstanbul'da minag'ın (geleneğin) her zaman kadınların Lulav'a beraha söylemesi olduğunu bildiklerini ve hatırladıklarını belirtmekteler. Bu durumda Rabenu Hida'nın bizlere öğrettiği alahaya dayanarak diyebiliriz ki, cemaatimiz geleneklerine göre kadınlar sefirat omer'e beraha söyleyebilir. Ama tabiki aynen erkekler gibi ilk günden itibaren omeri kaçırmadan söylemiş olmaları durumu için geçerlidir.

Kaynaklar: Şulhan Aruh Orah Hayim İlhot Sefirat A'Omer Ot Yod Tet, Kaf Ahayim, Rav Pealim, Or Letsiyon, Rabenu Hida, Rabi Menachem Chitrik,

HERGÜN 1 ALAHA
AARON ESKENAZI

Cuma, Nisan 24, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 24 NISAN 2009

bs"d

Kadınlar ve Omer Sayımı

Grubumuza gelen farklı bir soru daha,

Kadınlar omer saymalımıdır ve ayrıca istege baglı olarak içinden geliyorsa
saymasında bir mahsur var mıdır?

T-nrı'nın kurmuş olduğu yaratış planında, her bir bireyin gerçekleştirmesini beklediği farklı görevler olmakla birlikte, her bir grup, millet, sınıfın da ayrı görevleri bulunmaktadır. Örneğin T-nrı'nın yahudi olan birine verdiği görev ile yahudi olmayan birine verdiği görev farklıdır. Ayrıca T-nrı yahudiler içinde de görev dağılımı yapmaktadır. Avukat olan bir yahudiden farklı görevleri gerçekleştirmesini beklerken, doktor olan yahudiden farklı, fakir olan yahudiden farklı, zengin olan yahudiden farklı görevleri gerçekleştirmesini beklemektedir. Hatta ailenin büyük çocuğu ve kardeşinin görev dağılımı bile farklıdır. Ve bu bütün farklı gruplar T-nrı'nın bu dünyayı kurmasının nedeni olan amaç için çok önemli değerdedir. Hiç bir görev diğer görevden üstün değildir, sadece yapıları farklıdır, ama bütünsel amaç hep aynıdır. Bütünsel amacın gerçekleşebilmesi içinse, her farklı kategorideki kişinin, kendisine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirebilmesi gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında sorumuzu ele alalım. Yahudi kadın ve yahudi erkek iki farklı yaratımdır ve iki farklı amaç ile görevlendirilmiştir.

T-nrı ise her bir bireye amaçları doğrultusunda, amaçlarını gerçekleştirebilmek için; onlara alet edavatlarını vermektedir. Diş doktoru ve ormanda çalışan oduncuyu ele alalım. Hastasını iyileştirme derdinde olan diş doktorunun eline verilen baltanın veya ormanda ağaç kesen oduncuya verilen dişçi aletlerinin anlamsızlığı gibi.

Sorumuzun cevabı burda yatmaktadır. T-nrı, omer sayma mitsvasını, yahudi erkeğinin gerçekleştirmesi gereken amacından dolayı, erkeğe vermiştir. (oduncuya verieln balta gibi) Yahudi kadını ise aynı sektörde T-nrı'ya hizmet etmediğinden bu alet edavata (omer sayma mitsvasına) ihtiyacı yoktur.

Farklı amaçlar, farklı aletler...

Kadının şabat mumu yakma zorunluluğu, erkeğin tefilin takma zorunluluğu gibi...

Bu yüzden kadınlar omer saymaz, daha doğrusu sayma zorunlulkları yoktur, böyle bir alet onların yaşamsal amaçları için gerekli - zorunlu aletler arasında değildir. Yada eğer yahudi kadını gerçekten omer saymak isterse bunu BERAHASIZ gerçekleştir. Çünkü berahada söylediğimiz "T-nrı'm Sen bize omer saymayı emrettin" cümlesi ve bunun verdiği anlam kadınlar için geçersiz olacaktır. Çünkü kadınlara verilmiş böyle bir emir yoktur.


HERGÜN 1 ALAHA
Aaron ESKENAZI
--------------------

Perşembe, Nisan 23, 2009

BIRAZ DA MODA

bs"d

Hep politikadan soz etmiyecez ya .
Barselona'daki bir moda gosterisinde ilginc goruntuler vardi .
H.I.N.T adli dergiden bir kac fotograf .






Yakinda butun dunya Hasidik giyinecek galiba .

HER GUN 1 ALAHA -- 23 NISAN 2009 (EXTRA)

bs"d

Omer günlerinde, Yeni kıyafet???

Grubumuza şöyle bir soru geldi, omer günlerinde "şeehiyanu" - bizi bu günlere ulaştırdın teşekkür berahasını yeni kıyafetlere söyleyebilirmiyiz? Ve bu nedenle omer günlerinde yeni kıyafet ya da yeni eşya alınır mı?

Ülkemizde yetişmiş en büyük alaha alimlerinden Rav Hayim Palaçi (İzmir, 1788-1869), kitabı Mo’ed Le’kol Hay kitabının 6. bölümü 12. alahasında, "omer günleri sırasında yeni kıyafet almamanın güzel bir gelenek" olduğunu belirtiyor. Bu görüş bazı "aharonim" ler ile - ("son zamanda yaşamış alaha otoriteleri" ile), aynı doğrultuda olmamasıyla birlikte Şulhan Aruh da (genel alaha kitabımız) bize Omer günlerindeki yas işareti olan gelenekleri belirtirken, sadece saç kesimi ve düğünlerden bahsetmektedir.

Şulhan Aruh, TişaBeav (9 Av) dan evvelki 3 haftalık yas geleneklerini anlatırken yeni kıyafet almamak, şeehiyanu berahası söylememek gibi yas işaretlerinden bahsederken, omer günlerindeki uyguladığımız yas işaretlerinde şeehiyanu veya yeni kıyafet alınmaması ile ilgili bir geleneği belirtmemektedir.

Bu durumda "daat maran" - Şulhan Aruh'un yazarı Rav Yosef Karo'ya göre omer günlerinde yeni kıyafet alımı ve şeehiyanu berahasının söylenmesi yanlış bir hareket olmayacaktır denilebilir. Ayrıca Haham Ben Tsion Aba Şaul (Israel, 1923-1998) 'un konu hakkındaki alaha görüşü de bu şekildedir.

Rav Hayim Palaçi'nin yaşamış olduğu topraklarda yaşayan bizler ise Şulhan Aruh'a göre yeni kıyafet alımının sorun olarak gözükmediği bu durumda bile elimizde olduğu kadar dünyaca ünlü bu İzmir'li Rav'ın kendisinin halkı için koymuş olduğu bu alaha çitini elimizden geldiğince korumaya çalışmalıyız.

.
Hergün 1 alaha
AARON ESKENAZI

HER GUN 1 ALAHA -- 23 NISAN 2009

bs"d

SMS - OMER

Eğer kişi, cep telefonuna Omer sayımını belirten bir sms mesaj alır ve bunu okursa, omer'i hala beraha ile söylemelimidir???

Şöyle bir soru ortaya çıktı, kişinin cep telefonuna arkadaşından bugün omerin şu kadarıncı günü die bir mesaj geldi ve mesajı alan kişi bu mesajı yüksek sesle okudu. Bu durumda belkide o akşam omeri saymamış olan bu arkadaşımız, bu mesajı sesli bir şekilde okuyarak acaba omeri saymış sayılacak ve o gece bir daha beraha ile omeri sayması boşa beraha söylemek mi olacaktır?

İlk bakışta bu arkadaşımızın o gece bir daha beraha ile omer'i sayamayacağını düşünmemiz bir kısım alaha otoritesi ile aynı görüşte olacaktır. Çünkü genel kural "Misvot Enan Tserihot Kavana" - Mitsvayı gerçekleştirmiş olmak için, kavana yani (mitsvayı yapma konsantrasyonu) gerekmemektedir. Konsantrasyon tercih edilen bir durum olsa da, mitsva yapılmış sayılır.

Ama gerçekte bu arkadaşımız, karşı taraftan almış olduğu sms deki bir ufak eksiklik sayesinde Omer'i tekrardan beraha ile saymalıdır. Bu ne midir? Hazon Ovadya adlı kitabında Rav Ovadya Yosef şöyle belirtmektedir. Omer'i saymış olabilmek için; hem gün hemde bu günün kaç haftaya geldiğinin söylenmesi gerekmektedir. Örneğin kişi sadece "bugün omerin 13'üncü günü" derse, bu kişinin bu deyişi mitsvayı gerçekleştirmiş sayılmaz, mitsva ancak gün ve haftanın beraber sayılması ile gerçekleşir.

Burda uygulanan genel alaha kuralı "safek safeka" - "kuşkunun kuşkusu" 2 kere üst üste double kuşku durumu vardır.

1. kuşkumuz; acaba mitsvalar kavana (konsantrasyon) gerektirir mi?
2. Kuşkumuz; acaba omer sayım mitsvası sadece gün söylenilerek yerine getirilebilinir mi?

Bu durumda 2 tane kuşku durumu üst üste geldiği için, bu arkadaşımızın beraha ile omeri o gecede sayması gerekmekteydi.

Ama eğer tek bir kuşku üzerinde konuşuyor olsaydık, örneğin arkadaşımızın okuduğu mesajında, hem günü hemde haftayı sesli bir şekilde söyleseydi; veya; Mitsvayı yapma odaklı konsantre bir şekilde sadece günü söyleseydi

O zaman bu durumda cevabımız o gece berahsız bir şekilde tekrardan omer'i sayması olacaktı.

Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI

Çarşamba, Nisan 22, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 22 NISAN 2009

bs"d

Omer günleri

Omer günlerinde güneş batımından Omer sayana kadar iş yapmama geleneği vardır. Bu gelenek kadın ve erkekler için geçerlidir.

Bu bilgi bize Tora'da omer saymamızı emrederken ima edilmiştir. Pasuk şöyle demektedir: "Sheva Shabatot" - yedi haftalar kullanımı yerine "Yedi Şabatlar" olarak dile getirilen omer zamanı bizlere bu geleneği ima etmektedir.

Kaynak: Kitsur Shulhan Aruh 120:10

- Aaron ESKENAZI

Salı, Nisan 21, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 21 NISAN 2009

bs"d

Omer Kurallarına devam

Omer günleri süresince, 33'üncü omer gününe kadar bazı yas hareketleri uygulama geleneğimiz vardır. Bunun nedeni bu 33 günde Rabi Akiva'nın 24000 öğrencisinin çıkan bir salgın hastalıkla ölümüdür.

Şulhan Aruh bu dönem boyunca saç kesimi ve düğünlerin yapılmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Magen Avraam (Rabbi Abraham Gombiner, Polonya, 1637-1683), Şulhan Aruha yaptığı tesvirde, omer döenmi boyunca müzik dinlemenin de uygun olmadığını ekler. Şulhan Aruh bu uygulamadan bahsetmemesine rağmen, Yahudiler bu geleneği kabul etmişler ve omerin 33 günü boyunca müzik dinlememeyi seçmişlerdir. Haham Ovaya Yosef'in görüşü de bu şekildedir. Ayrıca bu kural canlı ve kayıtlı müzik içinde geçerlidir. Özellikle bu omer günlerinde radyo-kaset- disk player - mp3/4 player vs den müzik dinlemek yerine Tora konuşmaları dinlemek çok daha doğru bir davranış olacaktır.

Ensturumansız olarak söylenen çıplak sesin veya koronun dinlenmesi uygundur.

Haham Ovadya Yosef ve Haham Ben Sion Aba Shaul'un kitaplarında dile getirdiği üzere, Mitsva seudalarında (bar mitsva - pidyon aben - berit mila) müzik çalınması ve dinlenmesi uygundur.

Kaynak: Şulhan Aruh, Yehave Daat ve Or Letsiyon Omer kuralları

HERGUN 1 ALAHA
AARON ESKENAZI

HER GUN 1 ALAHA -- 20 NISAN 2009

bs"d
Yom Aşoa

Holokosta bu dünyaki mekanlarından, gelecek dünadaki mekanlarına göç eden kardeşlerimizi anarken ve onalara yapılanları hatırlarken daha evvelde sizlerle paylaşmış olduğumuz bu videoyu tekrardan sizlerle paylaşmak istedik...

http://www.facebook.com/home.php?#/video/video.php?v=121779810061

İzlemeniz ve paylaşmanız dileği ile...

Aron Eskinazi

Pazar, Nisan 19, 2009

HOLOCOST KURBANLARINI ANIYORUZ

bs"d

6 MILYON Kedoshim'in anisina .
Onlarin anisini en canli tutacak ve gecmisin , bugunun ve tabii yok olmayacak gelecegin tum Yahudi dusmanlarina en guzel cevap :





Israil jetleri Aushwitz uzerinde :

HER GUN 1 ALAHA -- 19 NISAN 2009

bs"d

Omer kurallarına devam

İbranice Omer saymasını bilmeyen bir kimse, bildiği dilde Omer'i uygun biçimi ile sayabilir. (Omeri saymanın uygun biçimi, ayakta ve ilk başta bulununan gün sayısı daha sonra kaç hafta ve gün ettiğinin söylenmesidir; örneğin "Bugün Omer'in 10'uncu günü buda 1 hafta 3 gün eder)

Günün Omer'ini saymadan evvel, kaçıncı omer'deyiz sorusunu soran birine cevaben "Dün akşam şu kadar saydık" cevabı verilerek, kaçıncı omerde olduğumuz ima edilir ama söylenmez. Bunun nedeni daha omer söylememiş olan kişinin karşısındaki kişiye hangi günde olduğunu açık bir şekilde söylemesinin de kendisini omer saymış duruma getireceğidir.

Unutkanlık sonucu bütün gece omer saymamış bir kimse, takip edene gündüz berahasız olarak omer'i sayar ve geri kalan günlerde beraha ile saymaya devam eder.

Omer söylemeden evvel beraha söylenir. Yanlız bu beraha ancak omerin 1. gününden itibaren omer saymayı hiç kaçırmamış olanlar için geçerlidir.
Omer berahası şudur: Baruh Ata Ado-nay Elo-enu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu Al Sefirat Omer

Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI

Cuma, Nisan 17, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 17 NISAN 2009

bs"d

Tizkıu Leşanim Rabot! Çok senelere

Öncelikle herkesin hoş bir pesah geçirdiği ümidi ile tüm grup üyelerimizin yaptıkları Pesah'larının en yüksek seviyede T-nrı katında kabul olması ve gelecek sene Pesah'ımızı bütün sevdiklerimizle Kurulacak Olan Yeruşalayim'de yapabilmemiz dileğimi bildiririm. Pesah boyunca Hergün 1 alaha grubu tatil programındaydı, şimdi tekrardan sizlerleyiz...

Bugunkü alaha:

Omer nedir ve kuralları...

Yahudiler, Mısır'dan çıktıklarında günleri sabırsızlıkla saymaya başladılar. Çünkü 49 gün sonra Sinay dağında Tora'yı alacaklardı. Günümüzde de bizler, aynı şekilde Pesah'ın ikinci gecesinden başlayarak, Tora'yı alışımızın gerçekleştiği Şavuot bayramına kadar 7 hafta/49 gün sayarak Tora'yı almaya hazırlanıyoruz.
Bu sayıma Omer denir ve her yahudi pasukta belirttiği üzere omer saymakla yükümlüdür.
Bu sene Omer saymaya 9 Nisan perşembe gecesi başladık ve bugun omerin 8. günündeyiz bu da 1 hafta 1 gün eder.

Eğer Omer'i hala saymaya başlamadıysanız bu düzeltilemeyecek bir kayıp değil...
Bugünden başlayın, yapmanız gereken şey, her akşam yıldızlar çıktıktan sonra (yaklaşık 20:30), o günün omerin kaçıncı günü olduğunu ve bunun kaç hafta kaç güne denk geldiğini (örneğin bugun omerin 18inci günü buda 2 hafta ve 4 gün eder) söyleyin ve kendinizi Tora'nın alımına 1 adım daha hazırlayın.

Dinimize göre günler akşamdan başladığından dolayı, yeni güne girer girmez yani akşam yıldız çıkışı ile Omer sayımının yapılabilmesi en doğru hareket olacak iken, bunu unutan kişi, sabah saatlerinde hatta gün bitmeden bile (yıldızlar çıkmadan bile) günün omerini sayabilir. Ama omeri geceleri saymayı unutmamak bu mitsvaya olan özenimizi göstereceği unutulmamalıdır.

Hergün 1 Alaha
Aaron ESKENAZI

Çarşamba, Nisan 08, 2009

ERETZ ISRAEL'EN BIRKAT HAHAMA

bs"d

Eretz Israel'in kalbinde Efrat kasabasinda Birkat HaHama

EXTRA GUNLUK TORA

bs"d

Pesah Mektubu!

Feiere deine Freiheit Nach einem Brief des Lubawitscher Rebbe, 11. Nissan 5713

(Özgürlüğünü kutla) (Lubawitscher Rebbe' nin mektubundan)


Pesah yaklaştıkça tarihimizin başındaki büyük olayı hatırlıyoruz: Özgür erkek ve kadınlardan oluşan halkımız- Tora yı alabilmek için- mısır köleliğinden kurtarıldı.
"Ve bu günler hatırlanmalı ve yapılmalı"(Esther 9:28) bu cümle ile ilgili olarak Rabilerimiz bir yorum getiriyorlar. Eğer bu günleri düşünürsek, bu günleri ruhani olarak yeniden yaşarız. Geçmişte mucizeler yapmış T-nrısal Merhamet, düşüncelerimiz sayesinde yeniden uyanır, harekete geçer.

Pesah bizim "Kurtuluş Bayramımız". Tarihsel bir olayı kutluyoruz: Yahudi Halkının Mısırdan çıkışını. Rabilerimiz bize her nesilde ve her gün sanki mısırdan kurtarılıyomuşcasına yaşamamız gerektiğini söylüyorlar.

Özgürlük beraberinde sürekli olarak büyümeyi, ilerlemeyi de getirir. Her gün ve her yer Mısırla eşdeğerdir: Yahudilerin gücünü ve özgürlüğünü azaltmaya çalışmak. En büyük tehdit de kendi içimizden gelir. İçimizde bir fikir vardır ki; bazı hedeflere ulaşmamız imkansızdır ve kendimizi kandıran bir inançla sanki bu dünyaya ruhaniliğin doruğuna çıkmak için gelmediğimizi düşünürüz. Böyle düşünen biri kendi kendini kısıtlar ve bir ilüzyonun tutsağı olur.

Pesah ise sürekli bir kurtarılma sürecidir. Bu bayram ve gelenekleri, özgür olmak isteyen her Yahudi' nin ruhani potansiyalini kullanabilmesi için, sonuna kadar mücadele etmesi gereken bir savaşın sembolleridir.

Bu aslında neden her nesilde ve her gün Mısır Kurtuluşunu hatırlamamız gerektiğini anlatan sebeplerden biridir. Biz kendimiz her gün "Mısır' dan çıkmalıyız" ki, fiziksel varlığımızın ruhani yaşamımıza koyduğu sınırları, ayartmaları ve engelleri aşabilelim.

Mısırdan kurtluşumuzun göstergesi, T-nrısal ruhumuzun, kendi fiziksel dünyasından kurtuluşudur. Ve bizi Mısırdan kurtaran T-nrı nın yardımıyla buna ulaştığımızda ve Tora ve Mitzva lara dayalı bir hayat ile beraber, büyük bir ruhani ızdırapta sona erer. Bir Yahudi nin içindeki fiziksel ve T-nrısal çekişme sona erer.

Ve daha sonra artık gerçek özgürlüğün, neşeli sakinliğin ve uyumun tadını çıkartabiliriz. Ve bu tüm dünyadaki özgürlüğün ve barışın başlangıcıdır.

Herkese HAG PESAH KAŞER VE SAMEAH

Çeviri: Yosi ESKENAZI
Not: Amatör çeviridir. Yazının orjinali için: http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.chabadgermany.com%2Flibrary%2Farticle_cdo%2Faid%2F865576%2Fjewish%2FFeiere-deine-Freiheit.htm

HER GUN 1 ALAHA -- 8 NISAN 2009

bs"d

A lahma Anya

Agadanın başında, yediğimiz bu "fakir" ekmeğini paylaşmak isteyerek; aç olan, ihtiyacı olan herkesi soframıza davet ederek başlamaktayız. Daha sonra ise bu sene hala burda ve köle olduğumuzu ve seneye özgür olarak kurulacak olan yeruşalayimde olma isteğimizi belirtiriz.

O zaman akla şu soru "Madem şimdide sürgündeyiz, o zaman Mısır'dan çıkmanın bize ne yararı var?

Mısır sürgünü kesin ve belirlenmiş bir sürgündü. Fakat şimdiki sürgünün sonunu yakınlaştırmak bizim elimizde. Bunu da insanlararası ilişkilerimizi üst düzeyde tutarak gerçekleştirebiliriz. Bu yüzden aç olan herkes gelsin demekteyiz...

Bet Amikdaş ayakta olmadığı sürece, bizler tam olarak özgür sayılamayız. Dolayısı ile halen ideal konumumuzdan uzaktayız.

Ama gelecek yıl, pesahı yaparken Erets Yisrael'de hür insanlar gibi yapacağız. Bu sözleri masamıza davet etmiş olduğumuz ihtiyaç sahibi kişileri rahatlatmak için söylüyoruz. Zira bu yıl herşey yolunda olmayabilir, fakat T-nrı'nın yardımı ile gelecek yıl pesahda maşiah gelmiş olacak ve kimse bir başlasına muhtaç olamayacaktır.

Yavo Maşiah Tsidkenu Bimeera Beyamenu, Amen!
Tsadik Maşiah'ımız biran evvel günlerimizde gelsin, Amen!

Aron Eskenazi

Salı, Nisan 07, 2009

NAASE VE NISHMA -- YETZIAT MITZRAYIM


bs"d

Bu Shabat dinledigim derashadan bir parcayi da ben ileteyim :

Hahamlarimiz Misir esaretinden cikisimizin asil amacinin bir kolelikten kurtulup diger bir kolelige girmemiz oldugunu soylerler.
Avadim ayinu le Paro.(Paro'nun koleleriydik)
Misir cikisindan sonra Har Sinay'da bize verilen Tora yolu ile yapilan anlasma sonucu HaShem'in koleleri olmayi kabul ettik. Eved HaShem (Yaratan'in kolesi) bizlere verilen en yuksek degerlerden biridir ve amacimiz da bu yolda olmali .

Bney Yisrael Misir cikisi 49 gun sonra kendilerine verilecek Tora icin hepimizin cok iyi bildigi ve aslinda Yahudiligin en ozunu iceren bir cumle ile tepki gosterdiler.
נעשה ונשמע NAASE VE NISHMA (yapacagiz ve duyacagiz) . Bize verilen Mitzvalari once yapacagiz ondan sonra arkalarinda bir aciklama , mantik aramaya basliyabiliriz. Aynen bir kole gibi. Ama bu Mitzvalari yaptigimiz halde ve arastirip , ogrenmeye calistigimiz halde bizim mantigimiz (nedir ki sonucta insan oglunun kabiliyeti) gercekleri goremiyorsa dahi halen yapmaya devam edecegiz. Bu NAASE VE NISHMA'nin arkasinda yatan anlayis.




Bu hafta kainatin , insanlik tarihinin en buyuk iki olayindan birini kutlayacagiz. YETZIAT MITZRAYIM. Misir cikisi.

YETZIAT MITZRAYIM'in asil gayesi daha sonra gerceklesecek olan kainatin diger en buyuk olayi MATAN TORA'ya (Tora'nin verilisine) bizi ulastirmak.




Eger Bney Yisrael Tora'yi NAASE VE NISHMA diyerek kabul etmeselerdi tum yaratilis tekrar Tohu ve Bohu (kaos) durumuna donecekti.

YETZIAT MITZRAYIM'in asil amaci bizi kendi aklimiz ile algilayablecegimiz bir ozgurluge degil , neshamalarimizin algilayabilecegi duzeyde bir ozgurluge yani NAASE VE NISHMA mertebesine getirmek idi.
Bunu da yine Tora'nin Ibranice'nin muhtesem sirlari ile bize kodladigini tekrar goruyoruz :
נעשה ונשמע = 891 (NAASE VE NISHMA)
יציאת מצרים = 891 (YETZIAT MITZRAYIM)

Bayram hazirliklarinin kolay gecmesi dilegi ile . . .



--
david h.

HER GUN 1 ALAHA -- 7 NISAN 2009

bs"d

Mitsvalarla Dolu Bir gün

Yarın Erev Pesah, çok yoğun bir gündür.

Son arta kalan Pesah hazırlıklarının yanında şu mitsvlaraı yapmayı unutmayın

- Birkat Ahama - Güneş için Teşekkür etmeyi unutmayın!

- Bayram Mumlarini yakmadan evvel Eruv Tavşilin, yapmayi unutmamak. Bu sene Bayramın ilk iki günü olan yom tov dan sonra Şabat gelmekte. Ve yom Tov gününde Şabat için yemek hazırlamak uygun değildir. Bu sebeple bayram başlamadan evvel, Şabat günü yenilmek üzere ufak bir menu hazirlanir, ornegin 1 pişmiş yumurta ve 1 matsa. Daha sonra şu beraha söylenir: Baruh Ata Ado-nay Elo-enu Meleh Aolam Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu Al Mitsvat Eruv.

Dikkat edilmesi gereken konu bu işlem yapıldıktan sonra bile, Yom Tov gunu hazırlanacak yemeklerin ateşi ancak bayram evvelinden yanmakta olan bir ateş aracılığı ile yapilabilinir.

Daha sonra şu cümle söylenilir:
Bu karışım ile şabat günü için gerekli gereksinimimizi Yom Tov günü yapmamız, pişirmemiz, üzerini örtememiz, şabat mumlarını yakmamız mümkün olsun

- 48 saat yanabilecek bir mum, ateş yakmayı unutmayın. Bu pilot ateş Yom Tov günü içinde mum yakma ve yemek pişirmek için kullanılacaktır.

- Taanit Behorot - Behorların oruç tutması gerekmektedir. Oruç iptali için, gerçekleşen, berit mila, pidyon aben, masehet siyum gibi seudalara katilmak gereklidir.

- Bu akşam aranacak olan hametsin, yakılmasi yarın sabah olacaktır.

- Yarına kadar evin hametsden arındırılması veya hametslerin satılması gerekmektedir.

Aaron Eskenazi

Pazar, Nisan 05, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 5 NISAN 2009

bs"d

Torunlarınıza 8 Nisan 2009'u anlatırken...

Bu çarşamba günü 28 senede bir gerçekleştirebileceğimiz bir mitsvayı yapabilme şansı ile karşı karşıyayız. Birkat Ahama!

Bu tören bir çok sinagogumuzda gerçekleştirileceği gibi Aşkenaz Sinagogunda da gerçekleştirilecektir...

Bekleriz! Kaçıranlar için bir dahaki Birkat Ahama duası tam 28 sene sonra...
Birkat Ahama ne midir? Her 28 sende bir güneş, T-nrı'!nın onu yarattığı o ilk noktaya geri döner, bizlerde T-nrı'mıza bizler için güneşi yarattığından dolayı topluca teşekkür ederiz...i

Detaylı bilgi için
www.birkatahama.com u inceleyebilirsiniz...

Sorularınız için:
bilgi@birkatahama.com

Güneş için teşekkürler T-nrı’m!

Başlangıçta T-nrı gökleri ve yeryüzünü yarattı…. T-nrı “Gökyüzü kubbesinde, gündüz ve geceyi birbirinden ayırmak için ışık kaynakları olsun” dedi. “Birer işaret olacaklar; bayramları, günleri ve yılları belirleyeceklerdir. Ayrıca gökyüzü kubbesinde, yeryüzünü aydınlatmak için birer ışık kaynağı olacaklardır”; ve öyle oldu. T-nrı böylece iki büyük ışık kaynağını – gündüzün etkili olması için büyük ışık kaynağını, geceleyin etkin olması için de küçük ışık kaynağını ve ayrıca yıldızları yaptı.

Bereşit 1:1; 14-19

Bu olay tam 5769 sene evveldi, güneş ‘doğmuştu.’ 8 Nisan 2009’da ise, güneş tekrardan T-nrı’nın kendisini 5769 sene evvel yarattığı noktaya birebir geri dönecek. Güneşin yaratıldığı ilk konumuna geri döndüğü günde onu kutsamak hayat boyu en fazla 2 yada 3 defa karşılaşabileceğimiz bir mitsva. GÜNEŞİN DOĞUM GÜNÜNDE ONU KUTSAMAYI UNUTMAYIN!

Cuma, Nisan 03, 2009

HER GUN 1 ALAHA -- 3 NISAN 2009

bs"d

Urhats - Karpas - Yahats

Karpas:

Ellerin berahasız olarak yıkanması ardından kereviz yaprağı tuzlu suya yada kaşer lepesah sirkeye batırılır ve yenmeden önce Bore Peri Aadama berahası söylendikten sonra yenir.

Beraha söylenirken, Seder'in devamında yenecek olan Maror (Acı Ot = Marul) da düşünülmelidir. Bu sayede Maror yeneceği zaman ayrıca beraha söylenmeyecektir.

Karpas yenirken sola yaslanma yükümlülüğü yoktur.

Yahats:

2'ye bölme anlamındaki bu bölümde, seder tabağında durmakta olan üç tam tercihen Şemura (korunmuş) Matsa alınır. (ispanyolcasında belirttiğimiz gibi; tomaran las tres matsot şemurot - üç tane şemura matsası alın). Ortadaki parça iki parçaya bölünür, parçalardan küçük olanı diğer iki bütün matsanın arasına yerleştirilir. Büyük parça ise yemeğin sonunda Afikoman olarak saklanılır ve yemeğin sonunda yenilir.

Kaynak: AGada Şel Pesah
Aaron ESKENAZI

Perşembe, Nisan 02, 2009

YINE BARIS TERORU . . .


bs"d

Yine pis Islamo-fashist teroru .
Evinde 14 yasindaki Shlomo Nativ islamo-fashist bir Arap tarafindan balta ile olduruldu.

Gush Etzion'da Bat Ayin koyunde gerceklesen bu saldirida 7 yasindaki Yair Gamliel basindan agir yaralar ile ciddi durumda .

Simdilik bu saldiriyi Islami Jihad ustlenirken Shimon Peres'in baris ortagi FATAH'in da bir kolu ustlendi . Haberin kaynagi Ibranice : TIKLAYIN
Ama guvenlik gucleri bu ihtimalin az oldugunu belirtiyorlar . Yeterki Peres rahat uyusun.

Shlomo'nun cenazesi bugun saat 17'de yasadigi koyde kaldirilacak.

YIHYE ZIHRO BARUH ...

Lutfen Yair Gamliel'i de dualarinizda bulundurun ...
Yair ben Mihal .

HER GUN 1 ALAHA -- 2 NISAN 2009

bs"d

Urhats - Karpas - Yahats

Seder gecelerinde, kiduş ardından yapılan ilk şey, URHATS - ellerin yıkanmasıdır. Bu netilanın normal netilalardan farkı beraha söylenmeyecek olmasıdır.

Netila'dan önce elde, bandaj gibi engelleyici birşey varsa çıkarılmalıdır. Yara sebebiyle çıkartılamayacak olan bandaj var ise, bandaj dışında kalan yerler yıkanır.

Bu netilanın sebebi manevi temizlik kurallarıdır. Tıpkı ekmek yemeden önce olduğu gibi bir yemeği bir sıvıya batırıp yemeden önce ellerin ritüele göre yıkanması gerekliliğidir.

Beraha söylenmemesinin nedeni ise, Bet Amikdaş zamanında olan bu uygulamanın günümüzde de hala geçerliliğini koruyup korumadığı hakkındaki farklı görüşlerdir. Bu nedenle boş yere beraha söylememek - T-nrı'nın isminini boş yere kullanmamak amacı ile, bu netilada beraha söylemeyiz.

Kaynak: Agada Şel Pesah
Aaron ESKENAZI

Çarşamba, Nisan 01, 2009

EMBESILLER ICIN DEMOKRASI


bs"d


Yukardaki resimde Israil vatandaslarinin vergileri ile haram yiyen bir bayan goruyorsunuz.
Gunumuzun Nazileri , Iran mollalar cumhuriyetinin nukler bombay ulasmasi icin secdeye yatan bu mahluk ancak embesiller icin yaratilmis bir sistem icinde milletvekili olabilirdi ve oldu.

Jerusalem Post gazetesinde yayinlanan bu roportaji Israil Demokrasisi'nin aslinda ne kadar yanlis islemekte oldugunun bir ispati .

Israil demokrasisi ile ovunuruz ama her seyin bir siniri olmasi gerektiginin diger bir isareti. Bu demokrasi ve bu secim sistemi bizim sonumuzu hazirlamaktan baska bir ise yaramiyor.

Haram olsun bu memleketin vergileri ile beslenecek olan bu mahluka ve onun gibi dusunen her Israil vatandasi 5. kolum hainler ordusuna.

Haram olsun bu memleketin gercek vatan severlerini izleyen gozetleyen ve asagilik bir sekilde evlerinden suren tum sozde humanistlere .

Haram olsun polislerinin hayatini tehlikeye sokan
asagilik sisteme ve yoneticilerine.

KARADENIZ'DE LAZLAR ISRAIL HAKKINDA FIKRALARA GULUYORLAR ARTIK ...

KOMEDI HUKUMETLERINE DEVAM

bs"d

Haaretz gazetesinin yaptigi bir kamuoyu yoklamasina gore Israil halkinin % 54'u yeni kurulan hukumetten memnun degiller .

Biraz matematiksel hesaba gore yanilmiyorsam zaten 120 milletvekilinin % 54'u 65 oluyor .Ise bakin secimlerde de % 54 luk bir oran sag partilere oy vermisti.

Yani halkin bu hukumetin kurulusu ile memnun olmamasinda sasiracak bir sey yok .

HER GUN 1 ALAHA -- 1 NISAN 2009

bs"d

Yeme ve Anlatma Mitsva'sı...

Seder geceleri (Pesah'ın ilk iki gecesi- İsraellde sadece ilk gecesi) yeme ve anlatma mitsvalarını içerir; Gelecek bir kaç gün, yeme ve anlatma ile ilgili olan bu mitsvaların alaharını inceleyeceğiz...

Yeme mitsvaları:

- Seder gecelerinde Korban Pesah, Matsa ve Maror yemek Tora'dan mitsvadır. Bet Amikdaş tekrardan kurulana kadar, korban yapamadığımız için sadece Matsa ve Maror yemekteyiz.

Tora'nın bize emretmiş olduğu seder gecesinde matsa yeme mitsvası / zorunluluğu en az "Kezayit" - 27 gr'dır. Buda yaklaşık 1 makine yapımı matsadan biraz daha aza denk gelir. (Makine yapımı bir matsa yaklaşık 30-33 gr arasındadır.)

Tipik bir Seder'de gelenek Motsi Matsa bölümünde (Amotsi yapılacak olan matsa bölümünde)2 "Kezayit" (54gr) matsa yemektir.

Her bir kezayit matsanın 7,5 dakika içinde yenmesi ile bu mitsva gerçekleştirlmiş olunur.

Matsa yenmeden evvel, 2 bütün matsa, aralarındaki matsa'da alınarak, amotsi berahası söylenir.

Baruh Ata Ad-onay, Elo-*enu Meleh Aoalm Amotsi Lehem Min Aarets.

Ardından, 2 bütün matsadan altta kalan masaya bırakılır ve elde kalan bir nütün ve bir yarım matsa'ya şu beraha söylenir;

Baruh Ata Ado-nay Elo-enu Melh Aolam, Aşer Kideşanu Bemitsvotav Vetsivanu, Al Ahilat Matsa.

"Bizleri emirleriyle kutsayan ve bize matsa yenmesi üzerine emir veren, Evrenin Kralı, Sen T-nrı'mız Aşem Mübareksin."

Bunun ardından hem bütün hemde yarım matsadan parçalar kırırlır, her ikiside tuza tuza batırılır ve herkese bu iki matsadan parçalar verilir ve "sola yaslanılarak" yenir. Sola yaslanılarak yenilmemişse, Tora'daki matsa yeme mitsvası gerçekleştirlmemiş olunur! Çünkü Tora'da bahsedilen matsa yeme mitsvasının yapım şekli böyledir.

Bir bütün bir yarım mitsvadan herkese gerektiği kadar (kezayit) matsa yetmeyeceği açıktır. Bu sebeple gereken miktar başka matsalarla tamamlanır.

Matsanın yenmesi sırasında konuşulmamaya özen gösterilmelidir.

Kaynak: Pesah Agadası - Kitsur Şulhan Aruh
AARON ESKENAZI
Related Posts with Thumbnails