shomer shabat

Pazar, Ocak 27, 2008

ISRAIL'DE YENI BIR HAREKET



bs'd

Son zamanlarda Israil'de yapilan bir kamu oyu yoklamasinin sonuclari uzerine bu sonuclari degistirme amacini tasiyan yeni bir orgutlenme baslatildi.
"SHISHI MISHPAHTI"
Bu kamuoyu yoklamasina gore Israilliler'in dortte biri haftada bir yemegi bile ailesi ile hep birlikte yemiyor.
Hayat sartlari , calisma saatlerinin uzamasi buna gosterilen en buyuk nedenlerden biri.

Bununla savasmak icin Israil toplumunda gecmiste ve gunumuzde onemli yerlerde hizmet vermis kisiliklerin onderliginde kurulan bu orgut ailelere en azindan Cuma aksami Shabat yemeginde hep beraber olmanin onemini anlatmaya calisacaklar.

Orgut Amerika'dan bagislanan 5 milyon Shekel ile yola cikti.

Israil'de aile degerlerinin gittikce kaybolmakta oldugunu soyliyen eski maliye ve adalet bakani Yaakov Neeman'in yaninda gecmis Polis Genel Muduru Asaf Hafetz , reklamci Reuven Adler , meteorolojist Dani Rop , eski basketbol yildizi Tal Brodi yer aliyorlar.

Bir toplumun cokusu aile degerlerinin yok olmaya , edilmesine baslanmasi ile yola cikar.
Bunu engellemek te her akli basinda ferdin elinde.

GITME ZAMANLARI GELDI DE GECIYOR

bs'd

Yuzlerce Yahudi'nin kanini dokmus George Habbash (yimah shemo ve zihro le dorey dorot)'in cenazesine iki Israilli Arap milletvekili de katilacaklarmis.

Acikca Israil'in icinde ,Israil'i yikmak icin calisan bu pacavralari yollayip bir daha geri almama zamani geldi.

Ahmed Tibi (yimah shemo ve zihro) ve Jamal Zahalka (yimah shemo ve zihro)bu canavarin 20 yuzyilda Araplarin urettikleri en buyuk liderlerden biri oldugunu soyluyorlar.
Bu konuda haklilar.
Cunku Araplar vucutlarinin alt bolumunde oturmak uzere kullanilan bolumden urettiklerinden baska bir sey uretememislerdir tarihleri boyunca.

Ahmed ve Jamal'da bu uretimin diger parcalarindan biri.

Ama isin aci olan bolumu bu yaratiklarin Israil'de vatandaslik sahibi olmalari ve vatandasi olduklari ulkeyi cokertmek icin ellerinden geleni yapmalari.

Ama suc onlarda degil ki.
Onlar kendilerince dogru olani , en iyi sekilde yapiyorlar.

Suc bizde.
Suc bunlara gecerlilik veren SOL'cu hainlerde.

A. B. Yehoshua gibi zavallilarda suc.

Amerika'yi Israil'i ezmesi icin Yahudiler'e pogrom yapilmasina baski uygulanmasi icin davet eden HAINLERde suc.

Ahmed Tibi ve A. B. Yehoshua

Turkce'de bir laf vardir ama yazmiyacagim.
Siz tahmin edin.

Hani SU ile ilgili

Cumartesi, Ocak 26, 2008

ISRAIL'IN BOZUK SECIM SISTEMI -- BOLUM : 2

bs"d

Yukarida saydigimiz nedenlerden dolayi Israil Halki icinde liderlerine ,yoneticilige soyunmuslara karsi buyuk bir tiksinti ,bikkinlik ve inancsizlik olusmaya baslamasi bir surpriz degil.
Bu hisler ozellikle ikinci Lubnan savasi sirasinda iyice ortaya cikmaya basladilar.
Bu savas sirasinda yonetimdekilerin basarisizliklari onlarin sadece ahlaki seviyelerinin degil yonetici ,lider olabilmelerini sagliyacak yetenek ve becerilerinin de sorgulanmasina neden oldu. Daha da ilerisi ticari sahalarda veya bilim safhalarinda bu yeteneklere sahip kisilerin bollugu , bu ozellikleri tasiyan kisilerin neden en cok ihtiyac duyulan kesimlerde bulunmadiklari veya bulunmaya yanasmadiklari sorusunu one cikartti.

Bazilari umitlerini liderlik kademesinide bulunanlarin degismesine bagliyorlar.Ancak bu o kadar basit degil artik.Yayilan bozukluk sadece ustlerde degil her kademede artik kendini gosteriyor.

Bu cokusun nedenlerini is adamlari ve politikacilar arasindaki iliskilerin yakinligina , bazilarinin eski kollektif calisma disiplininin bugun kisisel olmaya baslamasina , bazilarida kulturel olarak yasanan hos goru ve alttan almanin sonuclarina bagliyorlar.

Ancak bu cokusun nedeni ahlaki veya ideolojik degil.
Bu cokusun en buyuk nedeni kurulus yapisinda olan bozukluk , yani secim sisteminin temelindeki yanlislarda yatiyor.

Israil dunyada Orantili Secim Sistemini en uc derecede uygulayan ulke konumunda. Bu sistem Israil'in politik enerjisinin yillarca kaybolup erimesine neden oldu. Bu sistemden yaralanarak asiri uclar olarak adlandirilan dunya gorusleri (Israil baglaminda) her seyin yavaslamasina veya raydan cikmasina neden oldu.
Ama en onemlisi su anda acisini hep beraber cektigimiz basiretsiz kisiliklerin politik sahada cogunluga gecmelerine neden oldu.

Toplumsal cokusu hizlandiran bu secim sistemini degistirmenin en onemli oldugu zamandayiz. Yoksa tren raydan tam cikmak uzere.

ecim sistemleri genelde iki kategoride ayriliyorlar.
Bir tanesi Israil'de dedigimiz gibi en uc sekli ile uygulanan orantili sistem ,digeri de nispi (izafi) sistem.

Orantili sistemde partiler aldiklari oylarin genel yuzdedeki oranlari kadar parlamentoda temsil hakki kazanirlar. Nispi sistemde ise kendi secim bolgesinde en cok oy alan aday temsilci olma hakkini kazanir. Yani kaybeden tarafa verilen oylar yanmis olur.
Yalin bir sekilde karsilastiracak olursak Orantili sistem her oyun yerini bulmasini ve kayip olmamasini sagliyor.
Ancak bu sistem sonucta daha evvelden de yazildigi gibi dengeli ve kontrolu elinde tutabilecek kuvvetlerin iktidarini engelliyor.

Bunun en acik ve ayni zamanda aci ornegi Weimar Almanyasi'nda yasandi. 27 Nisan 1920 tarihinde yola cikan bu Orantali sistem sonunda Nazilerin kontrolu demokratik bir sekilde ele gecirmelerine neden oldu.
Orantili secim sisteminin tek kontrol sistemi oy oranlarini baraja tabii tutmak oluyor.

DEVAM EDECEK

YALANCININ MUMU

bs'd

Islamo-Fashist Araplar'in ve dinlerinin yalan soylemek ve kan akitmak uzerine kurulu oldugunu bile bile ROYTERS haber ajansinin (Vahabi paralarinin desteginde)bakin dun yayinladigi fotografa :



Gercekten yurekler acisi.
Meclisin bile boyle karanlikta gece - gunduz Gazze'li Araplar'in yasamlarini daha iyiye goturmek icin calismasi herkesi uzuyor.

Gozlerim yasardi.
Sogan getirin.

Ama Fotografa daha yakindan bakarsaniz :



Aaa , disarida gunduz isigi var.
Perdeleri kapamislar tabii.
Kapali oturum.

Yalan ,her seyleri yalan.
HER SEYLERI

BIR TORA ACIKLAMASI

bs"d

Bu Shabat'ta gozume carpan bir ufak aciklamayi paylasmak isterdim .
Tora'nin Bamidbar kitabinda Masey Perasasinda Perek 33 Pasuk 55 :

וְאִם-לֹא תוֹרִישׁוּ אֶת-יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ, מִפְּנֵיכֶם--וְהָיָה אֲשֶׁר תּוֹתִירוּ מֵהֶם, לְשִׂכִּים בְּעֵינֵיכֶם וְלִצְנִינִם בְּצִדֵּיכֶם; וְצָרְרוּ אֶתְכֶם--עַל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתֶּם יֹשְׁבִים בָּהּ.

Ve memlekette oturanlari onunuzden kovmazsaniz , o zaman onlardan biraktiklariniz gozlerinizde diken gibi ve bogurlerinizde ugendire gibi olacaklar ; ve oturmakta oldugunuz memlekette size sikinti verecekler.

Bu Pasuk icin Or Hahayim (Rabi Hayim Ben Atar) Hakadosh sunlari soyluyor :

שאם תותירו מהם לרצונעכם ולשמחתכם
לצרכיכם בסוף יהיו לכם לשכים. וצררו אתכם על האדמה אשר אתם יושבים בה. לא רק שיחזיקו בחלק מן הארץ שלא זכיתם בו אלא שיבקשו לגרש אתכם גם מארצכם .

Eger onlardan kendi isteginiz ve rahatiniz icin birakirsaniz sonunda sizin icin diken (kazik) olacaklar. Ve sizleri uzerinde yasadiginiz topraklarda rahat birakmiyacaklar.DEGIL SADECE KONTROLUNUZ ALTINA ALMAYI HAK ETMEDIGINIZ TOPRAKLARDAN , KENDI TOPRAKLARINIZDAN DA SIZLERI ATMAYA CALISACAKLAR.

Rabenu Hayim Ben Atar 1742 yilinda tamamladigi "OR HAHAYIM" adindaki calismasinda 200
sene sonra kurulacak olan Israil devletinin ve bugunun haberlerini CNN'e o zamandan ulastirmis.

Ama tabii biz bu kadar acikca yazilanlari dahi anlamamakta israr ediyoruz.

Anliyanlar ve anlatmaya calisanlar dislaniyor.

Olanlar ve olacaklar her sey Tora'da...

Eger acip okursaniz ayni Pasuktan sonra gelen Pasuk daha da etkileyici :

וְהָיָה, כַּאֲשֶׁר דִּמִּיתִי לַעֲשׂוֹת לָהֶם--אֶעֱשֶׂה לָכֶם

Ve onlara yapmayi planladiklarimi , size yapacagim ....

Perşembe, Ocak 24, 2008

HER GUNKU KAHRAMANLARIMIZ

bs"d

YINE TEROR


bs'd

Ayni anda yapilan 2 teror saldirisinda 1 olu ve 3 yarali.
Iki saldiridan birinde Shoafat yakininda gorev yapmakta olan Mishmar Hagvul (Sinir Polisi) polislerine ates acildi. 20 yasindaki Rami Zoari agir yaralandi ve daha sonra vafat etti. Yaninda bulunan bir bayan polis te orta derecede yarali.
Ayni anda gerceklesen ikinci saldirida da Kfar Etziyon'daki Makor Hayim Yeshivasinda 2 Madrih'i (rehber - ogretmen) yaraladilar.
Yerushalayim bundan sonra Islami-teror orgutlerinin merceginde.
Gazze ve Lubnan'dan bizi teror ile kacirttiklari izlemini biraktigimiz Islamo-Fashistler simdi Yerushalayim uzerine odaklanacaklar.

Olmert ve Peres !!

Nereye kadar ???

Çarşamba, Ocak 23, 2008

ISRAIL'IN BOZUK SECIM SISTEMI -- BOLUM : 1

bs"d

Israil'de kokten dincilerin iktidara gelmesi sadece ve sadece zaman meselesidir.
Bundan da tek sorumlusu yine bize satilan ve satilmaya devam edilen Ortadogu'nun en buyuk yalanidir.
" Israil Ortadogu'nun tek Demokrasisi" yalani.

Evet Israil'de bir nevi demokrasi var ama dunyada olabilecek en " kaotik" demokrasilerden biri. Bu konuyu etud etmislerin dediklerine gore de dunyada esi yokmus.

Ben de oyle dusunurdum .
Taaki Amerika'daki sistemi anlayana kadar ve bunu Israil ile karsilastirmaya baslayana kadar. Asagi yukari son 3 senedir de bu konuya iyice ilgi gosterip kendime bir nevi hobi haline getirdim.

Her zaman soyledigim ve bu yuzden de sanki Israil'I sevmezmisim gibi tepki gordugum fikrim ,Israil'in kendi sonunu hazirlamasindaki 3 etkenin bir tanesi ve belkide en onemlisi bu.
1- Her kesimi zorunlu tutan tek bir temel egitim sisteminin olmamasi .
2- Her duzenli isleyen Devlet sisteminde oldugu gibi bir Anayasa olmamasi .
3- Secim sisteminin bozuklugu yuzunden her zaman kisa omurlu hukumetler ve bu sistem yuzunden ufak kitlelerin kaprisleri yuzunden ulusal ajandanin degismesi ve somurulmesi.

Ilk iki shik icin fikirlerim baska bir zamana , ancak ucuncu konu sonucta bir yerde ilk iki konunun tartisilmasini dahi yaratacak bir ortami engelliyor.

Bu konu belki bizlerin (Israil Devleti ve dolayisi ile tum Yahudi aleminin ) yakin gelecekte karsi karsiya kalabilecegimiz hayati ( basa cikilabilir) sorunlar kadar istah acici degiller.
Nukleer bir Iran veya herhangi bir Islamo-fashist varlik tabii olarak hayatta kalabilme refleximizi aninda uyandiriyor.

Ancak yukarida saydigim 3 konu bizleri su anda ilgilendirmedigi icin bu konuyu yastik altina koyup uykuya dalmaya devam ediyoruz .
Tabii bu durum bazi kisimlarin isine gelmiyor degil.
Bunun da en basinda kurulusundan beri Israil'i bir trans altinda tutup , kendi gundemlerini yurutmeye devam eden "solcu elitist" kesim (bence Erev Rav - baska bir konu bu ) geliyor. Halen yururlukteki sistem hesap vermeden , genelde halkin gorusunun tam tersine , istediklerini yapmalarina olanak veriyor. Mesela simdiye kadar "guven oyu " alamayip , devrilen hukumet yok. Nedeni yine bu carpik sistemin el verdigi "sozde demokratik " transferler , kayirmalar .
Hesap veren yok , sorabilecek sistem yok.
Neden Israil ekonomisi 12 ailenin elinde donup duruyor ?

Bu konuda son zamanlarda okudugum en aydinlatici calismalardan biri de Amotz Asa-El'in " Israel's Electoral Complex "
Yazinin tumunu Ingilizce olarak bu linkten okuyabilirsiniz :
http://www.azure.org.il/magazine/magazine.asp?id=410

Uzun ancak konuya ilgi gosterenler ve Israil'e "hayati tehdit"in dis dusmanlardan degil , kendi icinde kavruldugu sistemden oldugunu anlamaya istekli olanlar icin bir mecburi okuma materyali.

Ben elimden geldigince bazi basliklari burada Turkce getirmeye calisacagim.

Amotz Asa-El yazisina oncelikle Israil'in bugunku vardigi durumu kisaca ozetleyerek basliyor. Tarihinde hem Devlet Baskani'nin , hem Hukumetin Basinin ,hem Devlet hazinesinin sorumlulugunu tasiyan Maliye Bakani'nin , Adalet Bakani'nin hem de Gelir Vergisi Dairesi'nin basinin , taciz suclarindan tutun , vergi kacakciligina yol vermelerine kadar cesitli suphe ve suclarla sorusturma altinda bulunduklari bir donem daha yasamadi Israil Devleti.

DEVAMI ICIN TIKLAYIN

Salı, Ocak 22, 2008

OLMERT SEN BIR UTANCSIN !



bs"d

Gecen ay Hebron civarinda Filistin Ozerk Yonetimi (Olmert'in calisma arkadaslari) polisleri uyesi tarafindan oldurulen Ahikam Amihay ve David Rubin'in katilleri 15 yil hapse carptirildilar.

Bu cezayi veren kim ?
Yine Filistin Ozerk Yonetimi. Yani Olmert'in "Baris" ortaklari.
Bu iki katil 15 gun yatarlar mi acaba dersiniz?

Simdiye kadar doner kapi misali devam eder bu.

Ama daha da ilginci , Olmert Abbas kardesine yine bir iyi niyet gosterisi olarak Israil'in elinde tuttugu bilmem bir kac yuz daha Arap teroristi serbest birakip ellerine birer gazoz ve kalashnikof verdiginde ,Abbas ta Olmert'e bir iyi niyet gosterisi olarak bunlari serbest birakir.

Her sey karsilikli bu hayatta tabii. . .

Bu iki gencimizin katl edilmeleri sirasinda bu iki kahraman saldirganlardan (FOY polisi --- Olmert'in ortaklari) bir tanesini oldurmeyi basarmislardi.

Olmert ,ki bence artik Israil icin bir utanc , gidip bu katilleri Israil'in mahkemelerinde yargilayip cezalandirmak yerine , ortagi Abbas'a birakti bu isi.

Olmert senden utaniyorum.

Tum Yahudi Ulusu'nun gururunu ,kisiligini kendi ozel ve adi cikarlarin icin paspas ettin. Israil tarihinin en utanc verici karakteri haline dondun.

Israil ki, senin gibi askerligini bir kahve fincani etrafinda yapmamis olanlarin liderliginde iken , kalkip her dokulen kan damlasinin hesabini sormayi bilmis bir Devlet idi.

Sen bizi kendin gibi bir PACAVRA'ya donusturmekten baska ne yaptin ve yapiyorsun ?

Olmert , sen bir UTANCsin...

ISRAIL'DE VATANSEVERLER


bs'd


Herzeliya'da bu aksam yapilacak olan konferansta aciklanacak olan verilere gore en "Vatan sever" kesim olarak Dati-Tziyoni denilen siyonist dindar toplum beliriyor.
Yapilan arastirmada son Lubnan savasi ve Tzahal'in hazirlilik derecesi de goz onune alinmis.

Arastirma sonuclarina gore :
Vatan Severlilik :
Dindar Siyonistler'de : % 80
Masortiler'de : % 68
Hiloniler'de : % 67
Harediler'de : % 46

Arastirmaya gore Haredilerin % 26'si kesinlikle milliyetci duygulardan yoksun iken , diger kesimlerde bu % 5 olarak beliriyor.

Gecen senelerde yapilan arastirmalara gore Haredi ve Masorti bolumlerde bu konuda geriye gidis kayd edilmis.
Dindar Siyonistler'de ise hukumetin bu toplumun buyuk bolumunun yasadigi Eretz Israel topraklarini terk etmeye yonelik poltikasi ve planlarina ragmen "Vatan severlik"'lerinde bir eksilme olmamis.

Haberin Ibranice'si icin :

http://www.nrg.co.il/online/11/ART1/686/908.html

Pazar, Ocak 20, 2008

IYI BIR HABER



bs'd

Israil Icisleri Bakanligi'nin aciklamasina gore Yehuda ve Shomron'da (Eretz Israel'in ortasindan gecen Yarden (Urdun) nehrinin bati yakasinda) nufus artisi bu sene de surmeye devam etti.
2007 senesinde bu artis % 5,2 olup ,14000 kisilik bir artis ile 268.000'den 282.000'e cikti.




Icisleri Bakanligi'nin aciklamasina gore bu dogal buyume ve ic gocler sonucu oldu.
Bu artis her kesimde goruldu. Haredi , dindar siyonist ve sekuler ( hiloni ) kisimlarin hepsi bu buyumeye ortak oldular.




Ilginc olan Atalarimiz'in sehri Hebron'da 2006 senesinde 620 olan nufus 2007'de 607'e dustu.

Apertheid Olmer Hukumeti'nin yaptigi ve yapmaya hazirlandigi etnik temizleme ve Pogrom planlarina biraz daha Siyah uniformali Yasam suvarileri gerekecek.



Ama Tora'da Perashat Shemot'ta ( 1 : 12 ) dedigi gibi :
" וכאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ "
(VE KAASHER YAANU OTO KEN YIRBE VE YIFROTZ)
(VE ONLARA NE KADAR EZIYET ETTILERSE O KADAR COGALDILAR VE O KADAR YAYILDILAR)

Cuma, Ocak 18, 2008

TEROR KURBANLARINA BIR CICEK




bs'd

Kurulusunun 60. yilini kutlamaya hazirlandigimiz Israil'in halen bitmeyen Kurtulus Savasi'nin Teror Kurbanlari anisina sanal bir cicek eklemek isterseniz bu siteyi ziyaret edin :

UNUTULMAYACAKSINIZ

Ayni sitenin Ibranicesi icin :

ארץ זוכרת יושביה


Salı, Ocak 15, 2008

DAHA NE KADAR ?


bs"d

Sderot ates altinda .
Yaralilar var.
Sderot karanlikta.
Keskin nisanci Gazze'den ates ederek Kibbutz Ein Hashelosha'da calisan bir gonulluyu olduruyor.

Bugun aciklanan bir habere gore Gazze'ye yapilmasi olasi bir kara operasyionunda 70 - 80 kadar askerin olmesi olasi.

Bizim Olmert ise koltugu ugruna askerlerimizi Gazze'ye yollama sevdasinda. Ama sanki oyle degilmis gibi de gostermeyi cok iyi biliyor.
Bush tasmayi bir biraksa Olmert Gazze'de.
Tabii kendi degil.
Ogullari da degil.
Abbas ve hukumetini kuvvetlendirmek icin Hamas ile savasacak olan Olmert Israil'i Ikinci Lubnan savasindan daha beter bir maceraya suruklemeye hazirlaniyor.

Bu arada Sderot'u dusundugune inanan varsa gitsin Noel Babayla tavla oynasin.

Israil'in UTANCI Olmert ,daha ne kadar kan akitacaksin ?

Pazar, Ocak 13, 2008

PERASHAT BO


bs'd

Perashat "Bo"'da Moshe Rabenu ile Paro arasinda 10 belanin sonlarina dogru gecen konusmada Paro Moshe Rabenu'ya Yaratan'a tapmak icin kimlerin gidecegini soruyor.(Sefer Shemot Perek 10 Pasuk 8)
"מ' ומ' ההלכ'ם" (Mi va mi haolhim) [kim ve kim gidiyor] diyor Paro.

Moshe Rabenu'nun Eretz Israel'e girmeden evvel kesif icin yolladigi 12 casustan sadece 2 tanesi Eretz Israel hakkinda iyi konusmuslar ve tum Misir'dan cikan atalarimizin arasinda tek bu topraklara girme hakkini kazananlar olmuslardi.
Sadece Kalev ve Yehoshua Bin Nun.
Diger 10 casus ise tum Ulusun colde 40 sene dolanmasina ve bugune kadar andigimiz Tesha BeAv ve belalarina neden olmuslardi.

Gematriya da Paro'nun soyledigi "מ' ומ' ההלכ'ם" cumlesinin degeri 216.
"כלב ובן נון" (Kalev ve Bin Nun) 'un da degeri 216.

Paro Moshe Rabenu'ya "neden butun halki pesinden goturuyorsun,zaten sadece Kalev ve Bin Nun Eretz Israel'e gidebilecekler" diyordu.

Ama yine de Tora'nin en bas prensiplerinden biri olan Yaratan'in herkese ozgur secim hakkini verdigini Moshe Rabenu "בנער'נו ובזקננו נלך" (benaarenu ubezkenenu neleh)[genclerimizle ve ihtiyarlarimizla gidecegiz) diyerek belirtiyor.

Tum Israil ulusunun "Gencleri ile ve ihtiyarlari ile" Eretz Israel'de toplanmasi dilegimle.

RABBI SHMUEL BERENBAUM VE MIR YESHIVASI


bs"d

Gecen Pazar aksami kaybettigimiz ve Pazartesi gunu 50 bin kisinin katildigi bir cenaze toreni ile topraga verilen , Tora'nin Amerika'da ve dunyada bugunku kadar kuvvetlenmesine arac olmus cok buyuk bir insandan ve Yeshiva'sindan soz etmek isterdim.
Rabbi Shmuel Berenbaum.(ztza"l)


Avrupa'daki felaketten kurtulan tek Yashiva olan Mir Yeshivasi'nin baskanligini yapan bu buyuk insan Israil'de topraga verildi.

Mir Yeshivasi'nin hikayesi ise cok ilginctir.



Polonya'da Nazi'lerden kacip sonunda kendine Shangai'da yer bulan bu Yeshiva ozellikle Amerika'da binlerce kisinin hayatini etkilemis ve Brooklyn'in Flatbush semtinin (Suriye Yahudileri'nin de yasadigi semt) ruhani kalbi olmustur.

1800'lerin sonunda Irak'li bir tuccar yaslaninca ve kimsenin kacamadigi gunun yaklastigini hissedince buyuk Mekubal Ben Ish Hay'a gider ve evli olmadigi icin ,coluksuz cocuksuz oldugu icin butun servetini ne yapmasi gerektigini sorar.



Cin'e ticaret icin hep gidip geldigi icin Ben Ish Hay bu tuccara Shangai'da cok buyuk bir Sinagog ve gelen tuccarlar icin bir misafirhane kurmasini tavsiye eder.
Adam once karsi cikar ve senede Shangai'a yolu dusen 5-10 tane tuccar icin bu kadar buyuk bir ise girismeyi sacma bulur ama Ben Ish Hay'in israrlari ile sonunda bu projeyi gerceklestirir.



Hem Ben Ish Hay ,hem de bu tuccar dunyadan goc ederler.
Ve bu buyuk Sinagog ve misafir evi taa 1941 senesine kadar bos kalirlar.
Taa ki Japonya'dan Kobe uzerinden Polonya'dan savasin cehenneminden kacan Mir Yeshivasi ogrencileri ve hocalari kendilerine Shangai'i siginak olarak secene kadar.

Sheerit Hapleta

Bu buyuk Insan'in anisi onunde saygi ile egiliyorum . . .

Pazar, Ocak 06, 2008

IBRANI UNIVERSITESI'NE GORE YAHUDI IRKCILIGINA ISPAT


bs"d

Israil solunun ,ozellikle kendini aydinlanmis goren akademik solunun Yahudilik ve Yahudiler'e olan nefretinin ne mertebelere varabileceginin bir ornegi daha.

Yerushalayim Ibrani Universitesi tarafindan odullendirilmis bir calisma son senelerin kanimca en antisemit yapitlarindan biri. Hitler yasasaydi , kendi elleri ile odullendirirdi bu ogrenciyi.
Antropoloji dalinda Tal Nitzan adinda bir ogrenci tarafindan hazirlanan bu tez calismasinin konusu " Israil-Filistin catismasinda Israil Ordusu mensuplari tarafinca hic bir irza gecme olayina rastlanmamasinin sebepleri"
Ibranicesi : " נדירותו של אונס צבאי בסכסוך הישראלי-פלשתיני"
Her isteyene yolliyabilecegim bu 206 sayfalik tez calismasinin (Ibranice) vardigi sonuc ,daha da dogrusu belli olan bir sonuca ispatlar arama calismasinin sonucu Israilliler "isgal" altinda tuttuklari Arap'lardan o kadar nefret ediyorlar ki tecavuz etmeye bile tenezzul etmiyorlar.

Bu tez Profesor Eyal Ben Ari ve Dr. Edna Lomsky-Feder tarafindan kabul edilmis.
Ayni Universite bu tezi de yilin en basarili calismasi olarak odullendirdi.

Bu 206 sayfalik tez calismasi Yahudileri'in Araplar'a karsi olan irkci duygularinin en bas ispatlarindan biri olarak irza gecme olaylarinin var olmamasini gosteriyor .
Israil'in elit akademik solu bundan daha rezil bir duruma dusmemisti.

Bir ogrencinin sahsi dusuncelerinin Israil'in bu saygideger egitim kurumu tarafindan odullendirilmesi ve sonra savunulmasi olayin en karanlik bolumu. Sonucta liberal solun kendi kendinden ,kendi kimliginden utanci ve akabinde ulastigi nefretin derinligi cok acik.
Israil Ordusu Tzaha"l'in durust temiz askerlerden olusabilecegi hic akillarina gelmiyor bu kendinden nefret eden zumrenin.

Temiz, durust ve insancil olduklari icin irkcilikla suclanan askerlerimiz ...

Sivil halka zarar vermemek icin kendi hayatlarini feda eden askerlerimiz ...

Solcu akademik elitin Tel Aviv barlarinda pipo tutturup , top sakallarini guven icinde sivazlasinlar diye hayatlarini feda etmeye hazir askerlerimiz ...

Bu asagilik sozde elit zumrenin tumu sizin bir saciniza degmez.


Sozunu ettigim tez calismasini indirmek icin
buraya TIKLAYIN .

Salı, Ocak 01, 2008

OLMERT , PERES ELLERINIZI YIKAYIN




bs'd

Gectigimiz hafta kaybettigimiz iki yavrumuzun ,kardesimizin katillerinin Olmert ve Peres'in baris ortagi FOY (filistin ozerk yonetimi) polislerinden olduklari ortaya cikti.
Eretz Israel topraklarinda Cuma gunu tatilleri sirasinda yuruyuse cikan iki gencimizin kanlari Olmert ve Peres'in ellerinde.


David Ruben




Ahikam Amihay


Evet,
biz daha teroristleri iyi niyet gosterisi olarak hapisten salalim , Peres'in ve Olmert'in ortaklari yavrularimizin kanini dokmeye devam etsinler.

Evet,
biz onlara insani yardim kisvesi altinda daha silah verelim , Peres ve Olmert'in ellerine daha fazla kan bulassin.

Bir Yahudi icin en guvenli yer olmasi gereken Eretz Israel topraklari Peres ve Olmert sayesinde gittikce daha da guvenli hale gelmekte.

Bir de neden gencler askerelikten kaciyorlar diye sormaz mi bunlar .

Peres ve Olmert onlara silah versin ve o silahlarla bizim cocuklarimiz BARIS TANRISI'na kurban edilmeye devam edilsin.


Zamaninda bir yalan ile bizi uyuttular. Ikinci Dunya Savasi sirasinda Israil Devlet'i olsaydi Holocost olmazdi , Israil izin vermezdi.
Buyuk bir balon.
Bugun Israil Devleti kendi vatandaslarini Sderot'ta siginaklarda yasamaktan kurtarmaktan aciz. Basiretsiz "kendinden nefret eden" liderleri ile su tesisati borularina karsi koymaktan aciz iken , koca Alman ordusu ile basa cikabilecegimize inanmak ahmaklik olacaktir.

Oslo'dan itibaren Peres , basbakanlik koltuguna yapistigindan beri de Olmert yuzunden , evet, onlarin sayesinde Yahudi kani dokulmekte. Onlarin direkt olarak yardimlari ve sorumluluklari ile.




Bu goruntuler devam edecek maalesef.
Insanlik suclulari Peres ve Olmert'in halen kendi makamlarinda oturmaya devam etmelerine musaade edildikce daha cok kan dokulecek.
Hem de onlarin sahsi yardimlari ile.

PERES , OLMERT ELLERINIZI YIKAYIN BARI...

ASIMILASYON'DAN NEDEN KORKALIM KI ?

bs'd

Asimilasyon konusunda yazilan ve tartisilanlari elimden geldigince okumaya calisirim .
Ama oncelikle sunu bilmemiz gerekiyor.
Bu yazinin ulastigi listenin yuzde 50-70'inin torunlari Yahudi olmayan biriyle evlenecekler.
Hepimiz bu konuda yaygara koparmayi cok seviyoruz,bu da bence en azindan vicdanimiza bir cevap hazirlamak icin.Cunku icten ,icten ne olacagini biliyoruz.(Buna kismen Israil'de yasayan dostlarimiz da dahil olmak uzere).
Bir gun "eh ben elimden geleni yaptim" diyebilmek icin.

Hic birimiz bu dunyaya isteyerek gelmedik.Maalesef bazilari ise yari yoldan geri bile dondurulduler,rahmana litzlan.
Ne sekilde gelecegimizi de secmedik.Guzel,cirkin,akilli ,aptal vs.
Ama bir gorevle geldik.
Her yaratilan bir gorevle geldi.
Bizim hakkimiza da buraya "Yahudi" olarak gelmek dustu.
Bazilarimiz erkek ,bazilarimiz da disi olarak geldik.
Bu secimi buraya gelmeden evvel yapan var mi?
(Parantez icinde Kabala'ya gore belli bir radde de varmis)

Her yaratilan ,yaratilis sebebi olan gorevini tam manasi ile yapmaya mecbur.Yapmadigi anda yaratilma sebebi yok olur.
Biz Yahudiler'e de bir gorev verilmis.
Bir de bize bu gorevi aciklayan bir el kitabi,gerekli aciklamalari ile birlikte ulastirilmis.
Oturup, bu kitaptan gorevimizi ogrenmek te bize yuklenmis.

Tora.

Hayat agaci.

Yahudi'nin hayat agaci, ona yasam gucunu veren tek kaynak Tora'dir.
Bu kaynaktan uzaklasan belki fiziksel olarak bunun eksikligini hissetmese dahi , ruhani olarak hissedecektir.
Kendini yasam kaynagindan uzaklastiran da tabii ki yok olacaktir.
Aynen biz Turkiye'li Yahudiler'in (tabii yalnizca biz degil ama bu grupta bizi ilgilendiren bu) bu kaynaktan ,ustune ustluk ovunerek, uzaklasmamiz gibi.

Gecen hafta okuduk 70 kisi indigimiz Misir'dan buyuk bir aile olarak ciktik. Bu 70 rakkami ayni zamanda Yaratan'in fiziksel dunya icin uygun gordugu 70 milleti temsil ediyor bir yerde.
Tum milletler gelip gecer, karakterleri zamanla degisir.Kendilerince Kutsal saydiklari kitaplar, yasam sekilleri degisir ve cogu yok olur.
Tum ideolojiler, siyonizm dahil, gecici cozumler getirirler ve sonra eriyip giderler.
Hepsi insan yapimidirlar.
Fiziksel dunyamizda ,her seyin bir basi ve sonu var.
Tum varliklar da bu kanuna tabiidirler.Her seyin baslangici ve sonu var.
Bu yuzden bizlerin yarattigi her sey belli bir zaman mevhumuna tabiidirler.
Kendilerine hayat veren kaynak sinirlidir.
Olumludur.(noktali)
Zaman ile sinirlari belirlidir.
Ve bu genel toplum icin gecerli ve gerekli.

Buna karsilik Yahudi Ailesi'ne hayat vermesi gereken TORA zamanin ustunde, mekan ustunde, her yaratilani yaratan, tabiatin kurallari dahiline sokan asil Kaynak'in eseridir.Kendin'den bir parca eklemistir ve olumsuz'e (noktali) cevirmistir onu.
Zohar bize "KUDSHA BERIH-HU ,ORAYTA VE ISRAEL HAD HU" (Yaratan, Tora ve Israel tektirler) diyor.
Yok olmayacak ,olumsuz,tabiaatin uzerinde ...
Yaratan yok olmayacak , Tora yok olmayacak ve bu denklemin ucuncu ayagi Israel de yok olmayacak.
Israel derken sahislardan degil tum aileden bahs ediliyor.(Kneset Yisrael)

Tikuney Zohar BERESHIT kelimesi icin yaptigi 70 aciklamadan bir tanesinde Yaratan'in fiziksel dunyamizi Israel ailesi icin yarattigini soyluyor.Tabii yalin gozle anlasilamayacak ancak zaman harcayip ogrenildikce anlam kazanan bir aciklama.

Bu denklemde Yaratan'in verdigi bir soz var. Israel'i hic bir zaman terk etmeyecegine soz veriyor.
Tora ile de yapilan bir anlasma var.
Talmud'da Masehet Shabat 138'de ,Zohar'in yaraticisi olarak bilinen Rabbi Shimon Bar Yohay'in diger Hahamlar ile olan bir diyalogu var.
"KI LO TISHAKAH MI PI ZARO" (nesiller tarafindan unutulamiyacak) diyor Pasuk.
3500 senedir bizleri tasiyan iste bu Tora.

(kisa bir remez : yukardaki Ibranice cumlenin son harfleri :yud,alef,het,yud ,vav YOHAY ismini olusturuyor.)

Bu denklemin ucuncu ayaginda ise serbest secim hakki ile Israel bulunuyor.
Sahsi olarak iste bu noktada kendimizi bu anlasmanin icinde tutabiliriz veya uzaklastirip , olumsuz (noktali) olan tek hayat kaynagindan kopaririz kendimizi.

Iste ASIMILASYON budur.
Iste bu sekilde bizler olumsuzlukten uzaklasip yok olmayi seciyoruz.

Onun icin aglayip, zirlamaya gerek yok.
Eger bu anlasmanin sInIrlari icinde kalmak icin calismiyorsak, tabii yok olacagiz.

Bir aciklama eklemek isterim:
Onemli olan sadece Halaha veya onun dallarina gore yasamayi secmek degil, Tora'nin ruhunu kavrayip ona baglanmak.
Ancak Tora'yi hayatimizdan uzaklastirirsak , istersek Halaha'yi en ince detayina kadar uygulayalim yine isimiz zor.

Yaratan'i anlamak imkansiz.
Ancak kendini bizi Tora yolu ile iletiyor.
Biz de bu baga sahip cikmaliyiz.

Ama yine zirlayarak devam edeceksek, bosuna uzulmeyelim ,Goy'lar ile hayatlarini birlestiren genclerimiz icin.
Ne ektiksek onu biceriz.
Bence 70-80 senelik omrumuzu bari uzulerek gecirmeyelim.
Related Posts with Thumbnails